slobodaasolidarita nemá fotku

Sloboda a Solidarita

«1 2 »

Grilovaný halloumi - národné jedlo Cypru (videorecept) Grilovaný halloumi - národné jedlo Cypru (videorecept) Video Vaše

Názov pochádza zo slova „almi“, čo znamená voda. Pravdepodobne je tým myslený slaný nálev. Povráva sa, že ho priniesli beduínske kmene z blízkeho východu ešte pred tureckou inváziou. Výhodou bolo, že vďaka nálevu syr halloumi nepotreboval špeciálne podmienky na konzervovanie a vydržal dlho. Výroba halloumi je tajomstvom, ktoré sa traduje v cyperských rodinách. Zaujímavosťou je, že halloumi môžu vyrábať iba ženy, lebo iba tie majú na to dostatočne jemné ruky.

Eintopf - národné jedlo Nemecka (videorecept) Eintopf - národné jedlo Nemecka (videorecept) Video Vaše

Jedny z prvých eintopfov varili v Ríme pre gladiátorov. Aby ušetrili čas, nahádzali do hrnca všetko, čo práve mali a varili to v kotlíku nad ohňom pokojne aj celý deň. Pravdepodobne podľa tohto vzoru sa stravovali aj nemeckí vojaci v druhej svetovej vojne, a to hlavne preto, lebo trpeli nedostatkom mäsa. Traduje sa, že najlepší eitopf vedeli uvariť kuchári na nemeckých lodiach.

Chicken Tikka Masala - národné jedlo Veľkej Británie (videorecept) Chicken Tikka Masala - národné jedlo Veľkej Británie (videorecept) Video Vaše

Počas typickej glasgowskej upršanej noci dostal šofér autobusu Ali Ahmed Aslam chuť na indické karí. Objednal si ho v reštaurácii, ale bolo príliš suché, tak ho čašníkovi vrátil. Čašník nevedel, čo má s jedlom robiť, aby malo viac šťavy, tak spravil prvé, čo mu napadlo - vylial do neho za tanier paradajkovej polievky, dokorenil a zobral späť Alimu, ktorý sa do jedla okamžite zamiloval.

Risotto Milanese - národné jedlo Talianska (videorecept) Risotto Milanese - národné jedlo Talianska (videorecept) Vaše

História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku a vo vlhkom talianskom podnebí sa rýchlo ujala. Spolu s kvalitou iných talianskych produktov začal okolitý svet milovať aj rizoto.

Čevapčiči s ajvarom - národné jedlo Chorvátska (videorecept) Čevapčiči s ajvarom - národné jedlo Chorvátska (videorecept) Video Vaše

Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Najznámejší je hajdučki ćevap, ktorý sa pripravoval nad otvoreným ohňom. Grilovanie má v bývalej Juhoslávii špeciálne postavenie a siaha až do roku 1860, kedy sa práve čevapčiči začalo šíriť do okolitých krajín z Veľkého trhu v Belehrade.

Pilaf - národné jedlo Bulharska (videorecept) Pilaf - národné jedlo Bulharska (videorecept) Vaše

Pilaf bol vynájdený hneď po tom, ako bola do Indie dovezená ryža. Názov pochádza spojením slov „Pula“ (zmes mäsa a ryže) a “Pulāka” (v sanskrite znamená hrudku uvarenej ryže).

Stamppot - národné jedlo Holandska (videorecept) Stamppot - národné jedlo Holandska (videorecept) Vaše

Holandské jedlo Stamppot je Kelový prívarok so klobáskou. V preklade tiež „zimné jedlo“, ktoré je ideálne na studené večery. Prvá zmienka pochádza z roku 1600, keď sa ním farmári vedeli zasýtiť rýchlo a lacno. Existuje mnoho verzií, najznámejší je však kelový. Takýto stamppot má dokonca svoj sviatok, 3. októbra, na výročie oslobodenia Holandska. Vedeli ste, že kel je potravinou roka 2019?

Köttbullar – Mäsové guľky – národné jedlo Švédska (videorecept) Köttbullar – Mäsové guľky – národné jedlo Švédska (videorecept) Video Vaše

Mäsové guľky priniesol do Švédska kráľ Karol XII. V roku 1713 z exilu v Istanbule. Recept sa prvýkrát objavil v roku 1754 v kuchárskej knihe od Cajsy Warg, najznámejšie kuchárky v histórii Švédska. Celosvetovo slávnymi sa však stali až vo chvíli, ako ho do svojho stáleho menu zaradila IKEA, rovnako ako vo chvíli, keď sa na twittrovom účte Švédska oficiálne prevalilo, že köttbullar je vlastne turecký.

Fasolada - národné jedlo Grécka (videorecept) Fasolada - národné jedlo Grécka (videorecept) Video Vaše

Fasolada sa stala gréckym národným jedlom až v 20. storočí, ale recept sa traduje už z antických čias. Varila sa vždy počas sviatku „Pianopsia“, ktorým sa oslavoval boh Apolón. Legenda hovorí, že poloboh Theseus bol cestou z Kréty, kde víťazne porazil Minotaura, úplne vyhladovaný. Plavil sa totiž takmer týždeň na lodi. Námorníci mu preto pripravili jedlo zo všetkého, čo na lodi našli. A vznikla fasolada.

Wiener Schnitzel - národné jedlo Rakúska (videorecept) Wiener Schnitzel - národné jedlo Rakúska (videorecept) Video Vaše

Pojem Wiener Schnitzel je chránené geografické označenie pre rezeň z teľacieho mäsa. Z akéhokoľvek iného mäsa to už nie je schnitzel, ale obyčajný rezeň. Rakúski a talianski experti na kulinárstvo sa nevedia dohodnúť na pôvode tohto jedla, isté však je, že prvýkrát bol servírovaný na bankete v katedrále sv. Ambriglia v Miláne v roku 1134. Aby bol schnitzel schnitzlom, mal by byť podávaný vo Viedni, a čašník má byť oblečený vo fraku. Rakúšania majú totiž štýl.

Šaltibarščiai - národné jedlo Litvy (videorecept) Šaltibarščiai - národné jedlo Litvy (videorecept) Video Vaše

Napriek tomu, že litovská kuchyňa je veľmi bohatá a rozmanitá, obyvatelia Litvy majú veľmi nízky index obezity. Najstarší recept na túto cviklovú polievku sa datuje v 19. storočí, ale sú známe príbehy o hosťoch Litovského vojvodstva, ktorých pohostili miskou studenej polievky.

Waffle - Vafle - národné jedlo Belgicka (videorecept) Waffle - Vafle - národné jedlo Belgicka (videorecept) Video Vaše

Belgické waffle sú jediným národným jedlom, ktoré je populárnejšie v inej krajine, než vo svojej pôvodnej – v USA. Prvý wafflovač vyvinuli v roku 1800, ako inak, v New Yorku, a o 20 rokov neskôr firma menom Eggo uviedla na trh mašinku, ktorá dokázala upiecť wafflí na tisíce. Známy belgický recept uzrel svetlo sveta v roku 1960 a presne ten je súčasťou nášho euroreceptára....

Hernekeitto - národné jedlo Fínska (videorecept) Hernekeitto - národné jedlo Fínska (videorecept) Vaše

Táto polievka sa môže jesť iba vo štvrtok, aby kresťania lepšie zniesli piatkový pôst. Fínsky premiér Per Albin Hansson (1885– 1946) bol jedným z prvých, kto organizoval spoločné večere s priateľmi, na ktorých sa podávalo len hernekkeitto. Dnes ju každý štvrtok jedia aj vojaci fínskych ozbrojených síl, v školských jedálňach či reštauráciách.

Bryndzové halušky - národné jedlo Slovenska (videorecept) Bryndzové halušky - národné jedlo Slovenska (videorecept) Video Vaše

Nasleduje šok – bryndzové halušky nikdy nemohli byť naším tradičným národným jedlom. V časoch, keď na slovenské územie prichádzala bryndza, sme tu ešte nemali zemiaky. A keď konečne prišli, ovčiarstvo už dávno upadalo. Sú jedinečné, pretože nikde inde na svete sa nepripravujú tak ako u nás, ale za typické slovenské jedlo väčšina ľudí označuje vyprážaný syr. My sa však pomýliť nedáme, halušky milujeme a máme na ne špeciálny „eurorecept“.

Žurek - národné jedlo Poľska (videorecept) Žurek - národné jedlo Poľska (videorecept) Video Vaše

Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne sa jedáva na Veľkú noc, ale Poliaci ju majú tak radi, že ju jedia počas celého roka, najmä po prehýrenej noci. Na rozdiel od všetkých európskych polievok jej základ tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. V Poľsku dostanete takýto zákvas v ktorýchkoľvek potravinách, u nás si ho musíte vyrobiť. Nie je to ťažké, ale vyžaduje si to niekoľkodňové plánovanie.

Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska (videorecept) Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska (videorecept) Video Vaše

Luxemburgská kuchyňa je veľmi ovplyvnená všetkými okolitými krajinami. Aj bouneschlupp je mix Francúzska, Belgicka a Nemecka, moderné recepty dokonca nesú znaky talianskej a portugalskej kuchyne. Zvláštnosťou v Luxemburgsku je, že jedia obrovské, naozaj obrovské porcie jedla.

Šelinku - národné jedlo Slovinska (videorecept) Šelinku - národné jedlo Slovinska (videorecept) Video Vaše

Šelinka alebo šjelna pochádza z oblasti Vipava. V dávnych časoch bola veľmi obľúbená, podávala sa najmä manželom na večeru, keď sa vrátili z práce, ale teraz je už takmer zabudnutá.

Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska (videorecept) Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska (videorecept) Video Vaše

Pomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy. Práve tu chovali špeciálny druh dobytka menom Charelais. Mäsko z týchto zvierat bolo mäkké a ideálne na dusenie, víno bolo silné a vhodné na podlievanie. A tak sa slávny šéfkuchár Auguste Escoffier rozhodol spojiť tieto dve fajnové veci a vynašiel Bœuf à la bourguignonne.

Irish stew - národné jedlo Írska (videorecept) Irish stew - národné jedlo Írska (videorecept) Video Vaše

V 16. storočí si prvýkrát našli cestu do Severného Írska zemiaky. Rýchlo sa osvedčili a stali sa základom írskej kuchyne. Zvyk dusiť jedlo na pomalom ohni sa traduje ešte z čias Rímskeho impéria, z ktorého sa zachovala najstaršia kuchárska kniha na svete. Irish stew sa vtedy najčastejšie pripravovalo z jahňaciny.

Kulajdu - národné jedlo Česka (videorecept) Kulajdu - národné jedlo Česka (videorecept) Video Vaše

Poznáte Kulajdu? Pozrite si recept. O tom, ako vznikol jej názov, sa vedú rôzne dohady. Najznámejšia hovorí o skomolení mena kuchárky Adelajdy Kuhovej, ktorá žila okolo roku 1805 a podľa šumavského zvyku sa jej meno vyslovovalo „po nemecky“ Kuh Adelajda.


«1 2 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist