Vynájdite sa:
8 spôsobov, ako spevniť šľahačku bez stužovača

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Aby šľahačka na dezerte nejaký čas vydržala, stužovač je obľúbeným pomocníkom na dosiahnutie jej pevnej a stabilnej konzistencie. Čo však keď ho zrovna nemáte? Poohliadnite sa, určite doma nájdete ingrediencie, ktoré stužovač dokážu zastúpiť.



Foto: Shutterstock

1. Kukuričný škrob

Kukuričný škrob je jednou z najčastejších náhrad stužovača šľahačky. Stačí pridať 1 PL na šálku (250 ml) smotany na šľahanie. Kukuričný škrob pomôže zahustiť šľahačku a udržať jej konzistenciu, avšak mierne zmení jej chuť. Pre vyváženie chuti môžete pridať 1 PL cukru alebo trochu vanilky. Rovnako môžete použiť aj zemiakový škrob.



Foto: Shutterstock

2. Práškový cukor

Práškový cukor z obchodu obsahuje malé množstvo škrobu (najčastejšie zemiakový), ktorý zamedzuje tvorbe hrudiek a zachová tak cukor pekne sypký. No a keďže škrob pomáha stabilizovať aj šľahačku, stačí, keď pri šľahaní pridáte práškový cukor podľa chuti – zvyčajne postačí 1-2 PL na šálku smotany.

3. Želatína

Želatína je ideálna najmä pri dlhšom skladovaní dezertov so šľahačkou. Rozpustite 1 ČL práškovej želatíny v 2 PL horúcej vody a nechajte mierne vychladnúť. Počas šľahania smotany pomaly pridajte rozpustenú želatínu. Takto pripravená šľahačka vydrží pevná aj niekoľko hodín.

Tipy z Varechy

Naša prispievateľka @samanka odporúča použiť práškovú želatínu pripravovanú za studena: "Veľmi dobrá je želatína v prášku, ktorá sa pripravuje len vyšľahaním vo vlažnej vode. Keď sa spýtate v potravinách na želatínu pripravovanú za studena, určite vám poradia. Je vo vrecku veľkosti pudingového prášku. Mám s ňou veľmi dobré skúsenosti," píše v diskusii o stužovači šľahačky na Varecha.sk.

Aby sa vám šľahačka po pridaní želatíny nezrazila, @mramar zas radí pridávať vyšľahanú šľahačku do rozpustenej želatíny: "Musíte to robiť presne naopak - do rozpustenej želatíny postupne pridávať vyšľahanú šľahačku. Najprv lyžičku, potom druhú - a tak pridávame postupne celý obsah. Nikdy to nefunguje, keď sa želatína vleje do šľahačky - vždy sa urobia hrudky, pretože sa želatína rýchlo ochladí," radí v diskusii o stužovaní šľahačky želatínou na Varecha.sk.

4. Vaječný bielok

Ďalšou alternatívnou možnosťou ako spevniť šľahačku je zašľahať do nej na záver tuhý sneh z jedného vaječného bielka.

5. Cukríky marshmallows

Keďže cukríky marshmallows obsahujú želatínu, dokážu stabilizovať šľahačku. 1 PL nakrájaných cukríkov rozpustite v mikrovlnnej rúre (trvá to krátko, asi 10 sekúnd). Rozpustené cukríky zmiešajte so šálkou smotany a vyšľahajte dotuha. Cukríkmi môžete zároveň šľahačku prifarbiť.



Foto: Shutterstock

6. Krémový syr alebo mascarpone

Tento spôsob nielen stabilizuje šľahačku, ale dodá jej aj lahodnú krémovú chuť. Pridajte približne 2 PL krémového syra na šálku smotany a šľahajte do želanej konzistencie.



Foto: Shutterstock

7. Puding

Keďže pudingové prášky obsahujú škrob, môžete šľahačku spevniť aj ním. Najlepšie sa na tento spôsob stuženia šľahačky hodí puding bez varenia. Na hrnček smotany potrebujete 1 PL vanilkového alebo čokoládového pudingu v prášku, ktorý do nej pridáte pred šľahaním. Musíte však rátať s tým, že šľahačka bude mať príchuť pudingu.

8. Sušené mlieko

Na hrnček smotany na šľahanie potrebujete 1 PL sušeného mlieka zmiešaného s práškovým cukrom. Pridajte ho do smotany pred šľahaním.



ANKETA: Používate na spevnenie šľahačky stužovač?

42,9%



57,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist