Trasľavá lahôdka:
Správna huspenina musí byť číra. Tieto praktické rady vám pomôžu sa k takej dopracovať

Jana Klimanová, 11. januára 2024     3 minúty čítania

Koľko domácností, toľko receptov na huspeninu. Spoločné by však mali mať všetky huspeniny jedno a to je čírosť. Ako ju dosiahnuť?



Foto: Shutterstock

Priehľadnosť huspeniny nie je len otázkou estetiky na tanieri, ale aj chuti. Ak je huspenina číra, hladká, znamená to, že ste ju varili pomaly a počas varenia ste z nej odoberali vyzrážané bielkoviny a iné nečistoty. Okrem tejto dôležitej zásady k čírosti huspeniny dopomôžu aj tieto ďalšie pravidlá, ktoré sa oplatí dodržať.

  • Pred varením mäso a kosti dôkladne očistite - kožu zbavte chĺpkov, mäso opláchnite a a ak ste dali kolená a nožičky mäsiarom rozseknúť, zbavte ich prípadných drobných ostrých úlomkov.
  • Mäso, kožu a kosti krátko povarte vo vode a túto prvú vodu s vyzrážanými bielkovinami zlejte. Potom suroviny opláchnite pod tečúcou vodou a dajte variť do čistej vody.
  • Suroviny varte pomaly (cca 5 hodín) a pri nízkej teplote, aby sa vývar nezakalil.
  • Huspeninu počas varenia nemiešajte.
  • Odstraňujte vyzrážané bielkoviny, teda penu na povrchu.
  • Po vychladnutí odstráňte z povrchu huspeniny vrstvu tuku.




  • Foto: Shutterstock

    Po zmrazení ešte lepšia

    Tip z Varechy: Naša prispievateľka @mracik9 sa podelila o jeden šikovný nápad: "Niektoré žienky tvrdia, že kvôli dvom tanierom sa neoplatí huspeninu variť, tak som sa rozhodla, že sa podelím s tipom, ako ju navariť do zásoby. Mám pre vás jednu radu - keď varím huspeninu, tak vždy plný, veľký hrniec. Vychladenú ju nalejem do mištičiek a zamrazím. Keď mám chuť na huspeninku, prevarím ju, vylejem na tanier a nechám stuhnúť. Podľa mňa je ešte lepšia ako tá čerstvá. Skúste a určite neoľutujete," píše v diskusii o huspenine na Varecha.sk.



    3 recepty na chutnú huspeninu









    ANKETA: Patrí podľa vás do huspeniny aj zelenina?

    58,6%



    41,4%







    Diskusia k článku

    chemik
    Velmi obdivuji, že podle slovenských receptur se huspenina dělá zásadně čirá, s velkými kousky masa a celými kousky kůže, což mám moc rád. V Čechách se vyrábí sulc, který se většinou, asi z úsporných důvodů, vaří až se maso téměř rozpadne a často se vaří i hlava. Pak se jen odstraní kosti, kůže se semele a vše naleje do plochých pekáčů ke ztuhnutí. V lepším případě se seškrábne z povrchu sádlo, u komerčních sulců se často navyšuje objem s přídavkem želatiny. Čirost bohužel není kriteriem kvality, takže když si to neuvařím sám, nepochutnám si ani u kamarádů a na Slovensko jezdívám bohužel jen v létě nahřát si své staré kosti v termálkách.






     



    TOPlist