Huspenina fotorecept

evusik - fotkaevusik, 11. januára 2013
Huspenina (fotorecept)
Foto: evusik

Huspeninu sme varili pred troma dňami... už tri dni rozmýšľam, či recept pridám alebo nie... receptov na huspeninu je tu dosť aj keď na počudovanie sú dosť rôznorodé... nakoniec som sa rozhodla, že ho pridám pretože súvisí s ďalším receptom ktorý chcem pridať .-)

15 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 ks
1 kg
4 ks
2 ks
1 ks
1 hlava

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Huspeninu u nás varí môj muž, niekto varí bez zeleniny, on varí so zeleninou... mrkva, petržlen, cesnak, cibuľa (na obr.chýba) nie veľa... to čo je na obrázku išlo do hrnca

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetko naraz + koreniny a chilli paprička a na miernom ohni sa varí dlho, predlho, všetko ale záleží od toho koľko huspeniny robíte... tá naša sa varila asi 3,5-4 hodiny... huspenina je hotová keď mäso odpadáva od kosti... aj keď do mäsa zbytočne nešťucháme, huspeninu nemiešame a ani nezbierame penu... ak ju budete správne pomaličky variť ona sa vyčistí sama...

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď sa mäso rozpadá, vyberieme ho na plech, necháme vychladnúť a nachystáme si vhodné nádoby na huspeninu.... vývar precedíme, aby sme sa zbavili zbytkov mäsa ale hlavne korenia, cibuľu a cesnak vyhodíme, mrkvu si kto má rád pridá do huspeniny... ja som si časť vývaru odobrala, pridala za lyžicu octu a odložila na ďalšie použitie ako aspik na Aspikové tortičky

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    my používame sklené a umelohmotné misky, hlavne preto, že sa dajú uzavrieť, ľahko skladovať, ale hlavne prenášať... veď aj deti a kamaráti ľúbia... no a teraz si nachystáme podklad huspeniny, kto ako má rád... môj muž mäso aj zeleninu, my ostatní len čisté mäso... keď sme všetko porozdeľovali, zalejeme precedeným vývarom, vypneme v kuchyni radiátor, pretože vonku mrzne a balkón neprichádza do úvahy...

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a necháme do rána stuhnúť, ráno nádoby pozatvárame, čo to dáme do chladničky, ostatné označíme a poroznášame po rodine...

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    no a hneď na raňajky, s cibuľkou a octom si pochutnáme, dobrú chuť :-)

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    môj muž mal huspeninu a ja Aspikové tortičky a obaja sme boli spokojní .-)

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

53 komentárov k receptu
Jedlo ako stvorené na toto ročné obdobie. Tvoja huspenina je veľmi lákavá. Nielen že si skvelá kuchárka, ale vieš aj krásne naservírovať, krásne nafotiť, pri tvojich receptoch aj oči jedia.
Mas pravdu, ze sa vari na vela sposobov so zeleninou aj bez, ale nesmu tam chybat tie vyborne paprcky, ktore mas na foto, u nas doma po zabijacke aj chvost, z ktoreho maso mam najradsej a aj usiska. Ta vasa huspeninka a aj aspikove torticky boli urcite vyborne.
ako vidím aj v iných domácnostiach varešku pri huspenine preberá manžel aj u nás je to tak od nákupu , čistenia mäska aj zeleniny ,dochutenia po dávkovanie je práca môjho manžela ja mu len vyberie misky do ktorých to porcuje a v špajti urobám miesto na chladnutie a potom taktiež ideme po priateloch s miskami huspeniny aj u nás vychýdza asi ráz ročne , že sa varí doma potom susedia vrátia a tak máme huspeninku častejšiu arôznymi chuťami pretože každý má svoj recept na tu naj..... huspeninku -@evusik tvojej polovičke sa fantasticky vydarila huspeninka / u nás je to kočonina / a ty si svorila prekrásne aspikové tortičky krásne nafotené aj zdokumentované
@Evusik , toto je na moju strunu, veľmi pekne je pripravená. Tak sa môžeš pochváliť i hosťom, čo ja veru nie, ja mäsko odkostím poukladám do hlbokého pekáča, zalejem a netrpezlivo čakám kým stuhne.
Heslo: huspenina, cibuľa, ocot a dobrý chlieb- to je mana.
@marijanka712 presne tak je to u nás :-) to ani neprichádza do úvahy aby som ja išla mäso kúpiť... a ja by som ani nešla :-) moja úloha pri varení huspeniny je nachystať misky, takže presne ako u vás a ja som rada, že je to tak ako to je....
@turistka takto robila huspeninu moja mama, do hlbokého pekáča a ja sa priznám, že som huspeninu ako decko nemala rada... teraz zjem, ale muž vždy nachystá jednu pre mňa, čistú len z mäsom, žiadne kože ani nič podobné....
no žienky, nemám sa s čím chváliť - mäsko, kolienka, paprčky atď si kupujem sama, to by som asi nikdy nič nejedla... Zajtra, keby mi už "odseklo" konečne, nasúkam sa do auta a idem na "veľký" nákup do najbližšieho supermarketu a konečne si urobím aj kočoninku @evusik , 4 hodiny zo života dole...:-)
Huspeninka, trošku octu, čerstvá cibuľka...to je papaníčko! Je pravda, že receptov na huspeninu je dosť všelijakých. My ju nevaríme so zeleninou, iba s cibuľou a cesnakom. Keď ju pripravujeme do plechu, spodok plechu dobre vytrieme čerstvo pretlačeným cesnakom a ešte pred tým, než mäsko zalejeme tekutinou, položíme na vrch hladiny v hrnci papierové obrúsky, ktoré do seba vsajú mastnotu , opakujeme to niekoľko krát a keď huspeninka vychladne, nezostane na jej povrchu hrubá vrstva masti. Ej, ale som vyhladla!
@arasidka ja keď chcem pozbierať to mastné z vrchu muž ma zaženie, že on to tam chce a kto to nemá rád nech to oškriabe :-) ja sa s ním nebudem hádať, veď väčšinu zje sám :-) ale to s tým cesnakom sa mi páči...
@medulienka122 tak to mi je ľúto, že si na všetko sama, ja si to neviem ani predstaviť, ešteže môžeš autom.... a ten názov "kočonina" to som ešte nikdy nepočula... nevieš prečo taký názov?
Huspeninu moji chlapi milujú ... a veu ... o týždeň príde syn domov ... prekvapím ho ... on vtedy nič iné neje, len huspenunu ... :)))))
krásny výtvor, tečú mi slinky :(,,,, zajtra musím zbehnúť k mäsiarovi a urobím podľa tvojho receptu, aby som mohla byť :)....dobrý nápad štvorcové prepravky. Ja dávam do hlbokých tanierov a "blbo" sa to nesie k susedom....
@vilmuska60 a hlavne v tanieroch to zaberie veľa miesta
@medovnicek to je problém lebo huspenina sa najlepšie varí vo veľkom množstve, aj syn keď prišiel až mu oči zasvietili, aj sa najedol aj som mu zabalila, pretože len pre jedného sa mu to variť neoplatí....
@havinecko tak nech sa podarí .-)
krásne naservírované a určite veľmi chutné, aj my ľúbime huspeninu, tu na východe sa jej hovorí "kočoňina" a u nás na južnom Zemplíne aj "studzeňina", od slova studený :-)
@marci75 toľko názvov na jedno jedlo... tu na Vareche je aj názov studenô, čo sa mi veľmi páči... je jasné, že podobne ako názov studzeňina je odvodený od slova studený.... ale od čoho je odvodený názov "kočoňina" :-)
Dakujem za recept, cez vikend som vyskusala a bola fakt vynikajuca :-) Robila som ju s mensou obmenou - dala som UDENE koleno a kusticek prerasteneho udeneho mäska, samozrejme paprcky a kedze nemame radi az take mastne, namiesto koze som dala bravcove srdcia. A urobila som nielen huspeninu, ale aj vynikajucu tlacenku. Takze cez vikend vonala u nas cibula a ocot a mne slinky tecu este aj teraz ;-))
@milkak aj môj muž dáva údené, ale nie vždy, v podstate ja sa ani moc nestarám, keďže to varí on... ja sa iba kŕmim :-)
verím, že tlačenka bola vynikajúca... ja tlačenku moc nejedávam, ale keď robíme doma tak si pochutím, pretože viem čo tam dávame .... veď to asi poznáš :-)
perfektne...dam Ti aspon 5 hviezdiciek...ked uz tu viac nemaju :)...varim podobne...aj pomer surovin...len zeleninu pridavam az po dvoch hodinach varu...potom nalozim do poharov a zavarim...a mame vzdy poruke, ked niekomu zachuti...tento recept je fakt vyborny...bez problemov s nim budu slavit uspechy aj zaciatocnici :)
@kimlo ...hej zavaram...ja vlastne varim vzdy huspeninu, ked sa nam minie zavarena...porozdelujem do poharov maso, paprcky, kože...zalejem vyvarom...uzavriem vieckom a dam asi na 40 minut zavarit...vari sa miernym varom...voda trochu buble...potom necham vo vode postat pol hodiny...vychladim studenou vodou...ked su pohare studene poutieram a ulozim do chladnicky...moze sa skladovat aj v komore alebo v pivnici kde je stala teplota tak do 13°C
Recepty samozrejme na túto pochutinu sú rôzne, každý varí podľa svojho gusta aj schopností. Tak presne s malými detailami varím studeninu podobne aj ja, ale najviac sa mi páčil k tomu ten popis, resp. komentár a vyznelo to tak pekne, až by som to povýšil, že zlato.
@marcel83 tak kapiu sme do huspeniny ešte nedávali, ale možno skúsime pri najbližšom varení... inak robíš chute, musím aj ja naplánovať varenie v najbližšom čase :-)
Evka, este ze sa to tu objavilo. Neviem ako mi to mohlo ujst mojej pozornosti. Ale teraz je uz vsetko v poriadku. Dakujem za krasny visualny gastronomicky zazitok.
@ubka ďakujem... varenie je o tom, že si každý uvarí podľa vlastnej chuti a chvalabohu, že je to tak... veď nenadarmo sa hovorí - koľko ľudí, toľko chutí...
@kecemis a čo u vás sa huspenina nevarí??? alebo si varíš aj ty niečo na spôsob slovenskej huspeniny :-)
Krásny recept,takú som dostal chuť na huspeninu,že idem okamzite kúpiť mäso,ci jeho...super podaný recept,ďakujem....
@Katka82 ja som sa od mojej mamy nestihla skoro nič naučiť, keď som ešte mohla bola som moc mladá a sa mi nechcelo a potom už bolo neskoro, nenávratne... učila som sa všetko sama a na vlastných chybách ale teraz je Varecha, čo je úplne super pre každého kto sa chce učiť a naučiť, veru aj ja sa tu mnohému priučím :-) a huspeninu budeme tak ako každý rok, variť niekedy vo februári... tak nech sa Ti darí :)

uf, už som to písal 2x, zopakujem ešte raz. Je to nádhera, blíži sa fujavica na 4 dni - mám voľno, všetko mám nakúpené a idem na to

Pridaj komentár k receptu: