Foto: Shutterstock
10. Nepodľahnite panike
Môže sa stať, že ste dlhšie nepiekli a kvások nereaguje. Ak nezapácha, nie je na ňom pleseň a nemá zvláštnu farbu, môžete sa pokúsiť oživiť ho.Odoberte 1 PL kvásku, doplňte ho 50 g ražnej chlebovej múky a 50 g vody a premiešajte. Nechajte stáť v uzatvorenom pohári 12 hodín pri izbovej teplote.
Potom odoberiete znova 1 PL kvásku a znovu pridajte po 50 g múky a vody a nechajte 12 hodín stáť. Opäť odoberte 1 PL kvásku a pridajte do tretice 50 g múky a vody a znovu nechajte 12 hodín stáť. Tento proces by mal kvások oživiť.
Ak sa vám stane, že sa vám napríklad materský kvások vyleje, nezúfajte, nič nie je stratené. Do zvyšku, ktorý vám v pohári zostal, pridajte 50 g múky a vody, zmiešajte a odložte do chladničky. Potom s ním pracujte tak ako s pôvodným kváskom.
Diskusia k článku