Foto: Shutterstock
9. Pečte ako každý iný chlieb
Pri pečení kváskového chleba platia tie isté pravidlá ako pri pečení "obyčajného" chleba. Rúru treba rozohriať na 250 °C a rozohriaty musí byť aj plech, pizza kameň alebo nádoba, v ktorej budete chlieb piecť. Takže ich treba dať do rúry ešte predtým, než na ne opatrne vyklopíte chlieb.Okrem toho si pripravte ešte jeden malý plech alebo nádobu. Po tom, čo preložíte chlieb na horúci plech, nalejete do druhého plechu hrnček vody a vytvoríte tak v rúre zápar. Necháte piecť 10 minút, potom znížte teplotu na 200 °C, dvierka na rúre na pár sekúnd otvorte a chlieb dopečte.
Celkový čas pečenia 1 kg chleba je asi 40–50 minút, závisí však od rúry. Upečený ho preložte na mriežku a nechaje minimálne tri hodiny chladnúť.
Chlieb možno piecť aj v uzatvorenej nádobe, vtedy záparu netreba robiť, treba len znížiť teplotu v rúre a päť minút pred dopečením chlieb odkryť a dopiecť.
Diskusia k článku