Pečenie bez stresu:
Čím bližšie k Vianociam, tým to bude viac o nervy. Ktoré druhy cesta si môžete urobiť už teraz?

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Málo času a stále viac povinností, tak to s nami zvyčajne vyzerá pár dní pred sviatkami. Preto čo sa dá neodkladajte na poslednú chvíľu. Napríklad niektoré cestá na vianočné koláčiky si môžete pripraviť už dnes.



Foto: Shutterstock

Je pre vás pečenie tesne pred sviatkami a v návale ďalších predvianočných povinností stresujúce? Predpríprava cesta na vianočné koláčiky je jednoduchý, no veľmi efektívny spôsob, ktorý vám pomôže sa tomu zhonu vyhnúť.

Pripravte si cesto vopred, zmrazte ho a v čase adventu tak môžete venovať viac času tomu, na čom skutočne záleží – rodine, pohode a sviatočnej atmosfére.

V deň pečenia sa už nemusíte trápiť s vážením surovín a miešaním cesta. Stačí ho len rozmraziť. Aj keď budú koláčiky pripravené zo zmrazeného cesta, budú rovnako chutné, akoby ste ich robili od základu.

Druhy cesta vhodné na mrazenie

Nie všetky druhy cesta sú vhodné na mrazenie, pretože niektoré strácajú svoju konzistenciu alebo chuť. Mraznička neublíži lineckému ani kysnutému cestu, cestu na medovníky či čokoládové sušienky.



Foto: Shutterstock

Linecké cesto: Krehké a maslové cesto je ideálne na sušienky a koláčiky. Po rozmrazení si zachová svoju štruktúru, stačí ho rozvaľkať a vykrajovať.
Medovníkové cesto: Perníkové cesto znáša mrazenie veľmi dobre. Často si po odležaní a zmrazení ešte viac "sadne“ a upečené medovníčky sú jemnejšie.
Cesto na sušienky: Cesto na maslové, čokoládové alebo ovsené sušienky môžete mraziť buď vcelku alebo ako guľôčky, ktoré sú pripravené rovno na pečenie. Guľôčky sa pečú rovno z mrazničky bez rozmrazovania.
Lístkové cesto: Lístkové cesto kúpené v obchode je už často zmrazené, ale môžete zmraziť aj to svoje, domáce. Pred použitím ho nechajte rozmraziť v chladničke, aby sa dalo ľahko rozvaľkať.
Kysnuté cesto: Kysnuté cesto sa dá zmraziť po prvom kysnutí. Po rozmrazení ho nechajte znova vykysnúť na teplom mieste.
Čo je dôležité pri mrazení cesta, aby z neho boli výborné kysnuté koláče aj o mesiac? Riaďte sa našimi radami, ako s cestom pred a po pobyte v mrazničke správne narábať.




Na mrazenie sa nehodí:

Cesto so šľahačkou alebo smotanou: Tieto cestá po rozmrazení môžu zmeniť konzistenciu a byť vodnaté.
Cesto s kypriacim práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou: Niektoré cestá strácajú nadýchanosť, preto je lepšie ich piecť čerstvé.
Cesto na piškótové korpusy alebo penové dezerty: Tieto cestá sú veľmi krehké a mrazenie môže narušiť ich štruktúru. Mraziť však môžete upečené korpusy.

Ako postupovať, ak chcete cesto zamraziť

Cesto pred mrazením vypracujte ako zvyčajne. Rozdeľte ho na menšie dávky - podľa toho, koľko koláčikov plánujete piecť naraz. Jednotlivé kúsky zabaľte do potravinárskej fólie a vložte do vzduchotesného vrecka. Balíčky nezabudnite označiť typom cesta, napríklad linecké a pripíšte aj dátum mrazenia.



Foto: Shutterstock

Mraziť môžete aj vytvarované kúsky - vykrojené kolieska či guľôčky. Poukladajte ich na plech, plech vložte do mrazničky a zmrazené kúsky potom preložte do uzatvárateľného plastového vrecka.

Cesto môžete bezpečne skladovať v mrazničke až 3 mesiace, no najlepšie chutí, ak ho použijete do 4–6 týždňov.

Keď budete chcieť cesto použiť, rozmrazujte ho pomaly v chladničke cez noc. S rozmrazeným cestom môžete pracovať ako s čerstvým – tvarujte ho, vykrajujte alebo rozvaľkajte podľa potreby.



ANKETA: Už ste si niekedy vopred pripravili a zamrazili cesto?

23,1%



76,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist