![](/uploady/velky-shutterstock_2374155223.jpg)
Foto: Shutterstock
1. Pridajte ju do koláča
Káva je perfektnou ingredienciou do dezertov, ktoré vďaka nej nielen potešia maškrtné jazýčky, ale aj povzbudia. Môžete ju použiť na zvlhčenie piškót nielen do tiramisu, ale aj do rôznych iných nepečených ale aj pečených dezertov. Výborne sa hodí aj na poliatie upečeného korpusu, ktorý tak bude úžasne vláčny.V niektorých receptoch môžete uvarenou kávou nahradiť časť tekutiny do cesta, alebo upiecť korpus či koláč len z nej. Ak nemáte recept, v ktorom je jednou z ingrediencií káva, nič sa nedeje. Stačí ju použiť namiesto vody alebo mlieka a upiecť si napríklad kávové brownies.
Káva dokáže perfektne ochutiť aj krémy do zákuskov či plnku do torty. Recepty na lahodné kávové krémy nájdete napríklad aj v týchto dvoch dezertoch:
2. Ochuťte ňou marinádu
Tajomstvo dokonalej marinády môže byť práve v káve. Kyseliny v nej obsiahnuté totiž pomáhajú zjemniť aj tuhšie kúsky mäsa.![](/uploady/velky-shutterstock_635212895.jpg)
Foto: Shutterstock
Sladká kávová marináda na kura: Zmiešajte dve šálky kávy s jednou šálkou hnedého cukru, soľou, korením a cesnakom podľa chuti.
Sójová marináda na steaky: Zmiešajte šálku sójovej omáčky, šálku kávy, dve lyžice nasekaného cesnaku, jednu strednú cibuľu nakrájanú nadrobno a dve lyžice worcesterskej omáčky.
3. Urobte si kávovú zmrzlinu
Máte radi zmrzlinu? Vyskúšajte domácu, s kávovou príchuťou! Do receptu pridajte namiesto časti mlieka alebo smotany vychladenú kávu.![](/uploady/velky-shutterstock_2495584053.jpg)
Foto: Shutterstock
Zvyšok kávy môžete použiť aj na lahodný taliansky dezert affogato - kopček vanilkovej alebo smotanovej zmrzliny zaliaty horúcim espressom. V tomto prípade jednoducho použijete dobre zohriatu kávu, ktorú ste nedopili.
Diskusia k článku