Foto: evusik
Orechové sa u nás pieklo hlavne na Vianoce ..... a toto je taká kombinácia zimného orechového zákuska s letnou jahodovou omáčkou :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Krém: | |
250 g |
|
150 g |
|
1 dl čierna silná uvarená |
|
250 g |
|
1 PL |
|
Poleva: | |
150 g |
|
1 dl |
|
250 g |
|
150 g |
|
1 PL |
|
Ostatné: | |
|
|
|
|
čierna silná uvarená |
|
Postup
-
1
žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao, orechy a sneh z bielkov ....
-
2
cesto vylejeme na stredne veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180°C asi 10 minút.
-
3
Pripravíme si plnku: zmäknuté maslo vymiešame .....
-
4
orechy a cukor sparíme s horúcou silnou čiernou kávou, pridáme rum .....
-
5
a zmiešame s maslom.
-
6
Polovicu plnky natrieme na vychladnuté cesto. Na vrch poukladáme piškóty namočené v káve do ktorej sme pridali rum ....
-
7
a prikryjeme druhou časťou plnky. Dáme do chladu stuhnúť.
-
8
Pripravíme si polevu: Vodu a cukor privedieme do varu a uvaríme sirup. Odstavíme z ohňa a pridáme Ceru, čokoládu a kakao....
-
9
a miešame pokiaľ sa Cera a čokoláda nespojí a nevytvorí sa kompaktná masa. Čím dlhšie budete miešať tým lesklejšia bude poleva.
-
10
čokoládu rozotrieme na koláč, vrch môžeme postriekať .... Na takýto zákusok stačí poleva z polovičnej dávky.
-
11
z čokolády môžeme tvoriť rôzne ozdôbky na fóliu, necháme stuhnúť a potom jednoducho zlúpneme
-
12
Koláčik nakrájame, ozdobíme šľahačkou a čokoládkami. Podávame s jahodovou omáčkou, ktorú sme si pripravili rozmixovaním jahôd, cukru a preliatej sladkou smotanou :-)
Diskusia k receptu