Fínska kuchyňa:
Chlieb ako príloha ku všetkým jedlám

Spracovala: Andrea Červenková, 14. augusta 2013     21 minút čítania

Seriál SVETOVÉ KUCHYNE tento krát o severskej krajine tisícich jazier, saunovania, domovine Santa Clausa a svetoznámom výrobcovi telefónov Nokia...

Hoci naša Varecháčka Nadez nie je na Vareche zaregistrovaná dlho, veľmi vďačne pre nás napísala zopár zaujímavostí o fínskej gastronómii.


Foto: Nadez

Výhľad na časť mesta Tampere, v pozadí jazero Näsijärvi.


Fínsko – krajina medzi Ruskom a Švédskom


Do Fínska som sa dostala pred niekoľkými rokmi najprv na výmenný študijný pobyt, a to do východnej Karélie, blízko Ruska. Neskôr som sa do Fínska presťahovala za priateľom, žijeme v Tampere v južnom Fínsku. Tampere je tretím najväčším fínskym mestom a celkovo veľmi príjemnou turistickou destináciou, aj čo sa týka ochutnania fínskej gastronómie. Ja osobne mám v rámci fínskej kuchyne najradšej lososa na rôzne spôsoby a tiež veľký výber dezertov s lesnými plodmi.

Fínsko je európskou krajinou, preto nám jeho kuchyňa môže byť blízka. Treba povedať, že je pomerne jednoduchá, nie príliš exotická a rozmanitá, hoci v dnešnej dobe je už ovplyvnená inými kuchyňami (tradične hlavne švédskou a ruskou). Dôraz sa odjakživa kladie na čerstvosť a kvalitu surovín. Tieto rysy má fínska gastronómia spoločné s ostatnými severskými kuchyňami.


Foto: Nadez

Typická fínska scenéria s jazerom Näsijärvi.



Zelenina – často a veľa


Keďže Fínsko leží pri mori a má veľa jazier, v jedálnom lístku sa prirodzene vyskytuje mnoho sladkovodných aj morských rýb. Okrem toho jedia Fíni ku každému jedlu zeleninu, a to v oveľa väčšej miere, než na Slovensku. Je to hlavne tá, ktorá sa dá v krajine dopestovať vzhľadom na klimatické podmienky – uhorky, paradajky, rôzne druhy šalátu a samozrejme zemiaky ako hlavná príloha. Je výborné, že možnosť nabrať si veľa zeleniny býva samozrejmosťou v reštauráciách, kde je bufet, aj v školských a univerzitných jedálňach.

Podľa môjho názoru sa typické vlastnosti gastronómie každej krajiny dajú vnímať sčasti ako odraz klimatických podmienok vo všeobecnosti, preto vo Fínsku tradične nevyužívajú pri varení veľa korenín ako napríklad v teplejších ázijských krajinách. Jedlá sú často krát pre nás nevýraznej chuti a ľudia si ich zvyknú dochucovať rôznymi dressingami a omáčkami, ktorých výber je v supermarketoch veľmi široký. To však neznamená, že sa vo Fínsku nenájdu jedlá hodné ochutnania.


Foto: Nadez

Tržnica (Kauppahalli) v Tampere so zeleninou, kuriatkami a lesnými plodmi.



Pirôžky


Jednou z tradičných špecialít fínskej kuchyne sú karelské pirôžky (karjalapiirakat). Karélia je oblasť vo východnom Fínsku, sčasti tiež v Rusku. Tieto pirôžky nie sú však pirohy v našom zmysle slova, sú skôr ploché žitné akoby placky s veľkosťou dlane, plnené bývajú hlavne ryžovou plnkou. Dajú sa kúpiť v každom fínskom obchode, mrazené či chladené, a stačí ich len mierne ohriať, v prípade mrazených asi 15 minút v rúre. Jedia sa s vajíčkovou nátierkou, ktorá je tiež veľmi jednoduchá na prípravu. Hoci vizuálne toto jedlo nevyzerá najlepšie, je veľmi chutné a je to tak jedlo na každý deň, ako aj na ponúknutie pre hostí, ktorí prídu na návštevu či na párty.


Foto: Nadez

Karelské pirôžky (karjalanpiirakat) s vajíčkovou nátierkou.



V prímorskej krajine sa musia jesť ryby


Ako už bolo spomenuté, Fíni vo svojej kuchyni využívajú veľa rýb. Najobľúbenejší je jednoznačne losos. Ja často pripravujem napríklad lososa so smotanovými zemiakmi a rukolou. Varí sa z neho aj obľúbená polievka (lohikeitto), steaky, konzumuje sa marinovaný, pečený a veľmi chutný je aj údený losos, ktorý sa je najmä na studeno ako predkrm. Jeho výhodou je aj pomerne dobrá cena, aspoň v porovnaní s ostanými druhmi mäsa, ktoré je vo Fínsku dosť drahé (výnimkou je kura).


Foto: Shutterstock

Polievka s mäsom z lososa (lohikeitto).


Vyskúšajte recept:


Okrem lososa sa vo fínskej kuchyni často krát vyskytujú aj ostrieže, pstruhy a mnoho ďalších druhov rýb. Obľúbenou pochúťkou, najmä v lete, sú aj vyprážané a osolené malé slede (paistetut silakat).


Foto: Nadez

Ukáža ponuky rýb v tržnici.



Sobie mäso


Okrem rýb je v rámci fínskej kuchyne známe aj sobie mäso, napríklad dusené (poronkäristys). Je tradičnou laponskou lahôdkou. Sobie mäso je veľmi chutné, zdravé a mäkké, podobne ako iné druhy zveriny, ale je aj veľmi drahé. Dá sa aj dobre zmrazovať (využíva sa často), údiť a tiež konzervovať. Soby sa vo Fínsku chovajú na družstevných farmách, samozrejme hlavne v Laponsku, kde ich chov bol (a sčasti stále je) pre sámsku menšinu hlavným zdrojom obživy. Soby žijú aj vo voľnej prírode, ale ich lov je zakázaný.


Foto: Nadez

Údené sobie mäso (poron liha).



Hlavné jedlá sú často dusené


Tradičné hlavné jedlá vo Fínsku sú veľmi často dusené. Môžeme spomenúť napríklad palapaisti – dusené hovädzie mäso s mrkvou, zahustené smotanou a okorenené bielym korením. Slovo ´paisti´ označuje dusené jedlo. Ďalším hlavným jedlom v tejto kategórii je karjalanpaisti – zmes bravčového a hovädzieho mäsa, cibule a mrkvy, upravené v rúre s korením a soľou. Karjalan znamená ´karelské´, karelská kuchyňa ovplyvnená ruskou je vôbec vo Fínsku veľmi populárna a množstvo dnes už tradičných fínskych jedál je z Karélie.

Švédsky vplyv na fínsku kuchyňu demonštruje ďalšie obľúbené fínske jedlo – mäsové guľôčky (lihapullat), podávané najčastejšie so smotanovou omáčkou. Pripravujú sa z mletého mäsa, hovädzieho alebo zo zmesi hovädzieho a bravčového.


Foto: Shutterstock

Mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou, brusnicovým džemom a zemiakovou kašou.


Mäsové guľky s brusnicovým džemom - recepty na Varecha.sk:


Chlieb ako príloha ku všetkým jedlám


Fíni v podstate ku všetkým jedlám jedia chlieb. Väčšinou sa jedná o tmavý žitný chlieb (ruisleipä), ktorý ale nie je chlebom v našom zmysle slova, sú to skôr malé ploché tvrdé chlebíky alebo väčšie okrúhle bochníky v tvare kolesa. Chlieb je vôbec vo Fínsku výrazne odlišný od nášho, je o dosť tvrdší, plochý a aj inej chuti.


Foto: Nadez

Ukážka fínskeho chleba – okrúhly tmavý žitný chlieb (ruisleipä), menšie žitné chlebíky a slnečnicový chlieb (auringonkukkaleipä).




Mlieko hlavne bezlaktózové


Takisto sa takmer ku každému jedlu pije mlieko. Pijú ho nielen deti, ale aj dospelí, a to ku všetkým možným druhom jedál, čo sa nám môže zdať trochu zvláštne. Veľká časť fínskej populácie trpí totiž intoleranciou na laktózu. Je však úplne bežné a bezproblémové dostať nielen v obchode, ale aj vo firemných a školských jedálňach mlieko bez obsahu laktózy. Takisto sa dajú v každom obchode kúpiť aj ostatné bezlaktózové mliečne výrobky – napríklad smotana, jogurty, maslo, syry. Vôbec všetky výrobky, v ktorých je mlieko, sa dajú kúpiť aj v bezlaktózovej verzii (napríklad aj pečivo). Vo Fínsku sa všeobecne mlieko a mliečne výrobky (najmä smotana) konzumujú odjakživa vo veľkých množstvách a sú veľmi kvalitné.

Čierna im chutí


Jednou zo zaujímavých rysov fínskej kuchyne je podľa môjho vlastného pozorovania inklinácia k rôznym jedlám čiernej farby. Niežeby to bolo kvôli farbe samotnej, je to asi náhoda. Spomeniem napríklad veľmi známe salmiakki, cukríky čiernej farby, ktoré chutia sčasti ako pelendrek, avšak sú slané. Fíni ich zbožňujú, a tak okrem klasických cukríkov, či už mäkkých alebo tvrdých, nájdete aj špeciality ako salmiakki zmrzlinu alebo salmiakki vodku. Treba dodať, že prevažnej väčšine cudzincov salmiakki vôbec nechutia, čo však Fíni jednoducho nedokážu pochopiť. Okrem salmiakki je veľmi obľúbený aj pelendrek (lakritsi).


Foto: Nadez

Salmiakki, fínske cukríky, na obrázku vľavo aj spolu s pelendrekovými cukríkmi (lakritsi) s náplňou.


Ďalšie z čiernych jedál je mämmi, tradičný fínsky veľkonočný dezert, ktorý sa podáva so smotanou, mliekom či cukrom, alebo tiež mustamakkara (v preklade čierna klobása), špecialita z oblasti Tampere, čo je v podstate krvavnica, resp. jaternica plnená ryžou. Mustamakkara je veľmi chutná a Fíni ju tradične jedia s brusnicovým džemom.


Foto: Nadez

Mustamakkara – krvavnica, špecialita z oblasti Tampere.



Fíni majú sladké jazýčky


Hoci je vo Fínsku veľmi zriedkavé mať sladké jedlo ako hlavný chod, sladké Fíni jedia veľa a radi. Pri príprave dezertov využívajú často lesné plody, ktoré majú takpovediac stále po ruke – vo fínskych lesoch rastie množstvo malín, čučoriedok, brusníc, pestujú sa tiež jahody. V obchodoch sa dajú kúpiť rôzne rolády a koláče s lesnými plodmi a vanilkovým krémom (po fínsky pulla).


Foto: Nadez

Ukážka fínskych dezertov.


Prekvapivo celoročným dezertom číslo jedna je však zmrzlina, ktorá sa neje len v lete, ale vo veľkej miere aj v zime. Výber zmrzlín je v obchodoch skutočne obrovský a v lete sa zmrzlina konzumuje práve s lesnými plodmi.


Foto: Nadez

Mätovo-čokoládová zmrzlina s čučoriedkami a malinami.


Fínskou obdobou rôsolovitého dezertu – ovocného kyselu – populárneho v celej východnej i severnej Európe je kiisseli, pripravovaný z rôznych druhov ovocia, vody, zemiakového škrobu a cukru. S týmto dezertom som sa však osobne vo Fínsku veľmi často nestretla.

Veľmi obľúbeným (mojím najobľúbenejším) dezertom sú škoricové uzlíky (korvapuusti), ktoré sa často jedia ku káve. Toto pečivo sa dá kúpiť v každom supermarkete v ľubovoľnej forme – čerstvé, zmrazené alebo trvanlivé. Dá sa tiež samozrejme pripraviť doma. Škoricové uzlíky sú podľa môjho názoru jednou z najlepších vecí vo fínskej kuchyni, zvlášť keď sa jedia poliate vanilkovým krémom.


Foto: Nadez

Škoricové uzlíky s vanilkovým krémom (korvapuusti) a čučoriedkový koláč.


Vyskúšajte napríklad:



Okrem korvapuusti majú Fíni množstvo ďalších druhov sladkého pečiva, veľa z nich v tvare briošky, napríklad laskiaispulla – brioška s kysnutého cesta s kardamonom a mandľovým krémom alebo šľahačkou, alebo berliininmunkki – šiška, či už pocukrovaná, s džemom vo vnútri alebo taká, ktorá má dve polovice a je plnená šľahačkou či krémom.


Foto: Nadez

Na obrázku naľavo sú rôzne druhy fínskych šišiek, na obrázku napravo špeciálny druh šišky plnenej krémom – berliininmunkki.



Káva fínska každodenná


Fíni tiež patria k vášnivým konzumentom kávy, priemerne sa jej na obyvateľa vo Fínsku vypije najviac na svete. Je to možno málo známy fakt, avšak štatistiky sú jasné – najväčšie množstvo kávy na svete sa pije v severských krajinách a Fíni jej spotrebujú jednoznačne najviac zo všetkých (11 – 12 kilogramov ročne, záleží od štatistiky). V práci je počas pracovného dňa samozrejmosťou mať jednu až dve prestávky na kávu a kávovar je absolútne nevyhnutnou súčasťou každej fínskej domácnosti. Kávu obľubujú tak staršie, ako aj mladšie generácie. Pije sa s mliekom či bez mlieka, často sa zajedá spomínaným sladkým pečivom. Treba ešte dodať, že fínska káva nie je taká silná, na akú sme zvyknutí my, nehovoriac už napríklad o káve talianskej. Fíni sú však zvyknutí na tú svoju obdobu kávy a tá im chutí najviac.


Fínska prohibícia: Ako je to s alkoholom


Pár slov treba povedať aj k fínskej prohibícii, lebo je to téma pomerne známa a diskutovaná. Faktom je, že vo Fínsku alkohol v bežnom obchode nekúpite, tu sa predáva len pivo, long drink (lonkero, miešaný alkoholický nápoj tradične z ginu a grapefruitovej šťavy) či jablčný mušt (siideri) s nižším obsahom alkoholu. Ostatné druhy alkoholu sa dajú kúpiť len v špecializovaných predajniach, ktoré sa volajú príznačne Alko. Na alkohol je vo Fínsku vysoká daň, preto je drahý, avšak existuje tu veľký výber importovaných vín, pív a tvrdých druhov alkoholu. Tradične najobľúbenejšie je pivo a taktiež vodka – netreba zvlášť predstavovať fínske značky ako Koskenkorva a najmä Finlandia (hoci tú už dnes vlastní americká spoločnosť, receptúra a dizajn ostávajú fínske). Fínske pivo je v porovnaní so slovenským alebo českým o niečo slabšie, má menej lahodnú chuť a takmer žiadnu penu.

Zaujímavosťou je, že konzumácia alkoholu je pomerne zriedkavá napríklad pri rodinných oslavách, pokiaľ sú na oslave prítomné aj deti. Alkohol sa nedá kúpiť ani na niektorých športových podujatiach (futbalových či hokejových zápasoch), na jeho predaj treba špeciálne (a drahé) povolenie. Je to kvôli zvýšeniu bezpečnosti, aby sa predišlo možným problémom, ktoré alkoholom podgurážení fanúšikovia často spôsobujú.

Fínske stolovanie


Čo sa týka fínskeho stolovania, je podobné tomu nášmu. Vo Fínsku sa obeduje aj večeria pomerne skoro (normálne je ísť v práci na obed už o 11. hodine, večera býva potom o 18. alebo 19. hodine), v rodinách o niečo neskôr, je to samozrejme z veľkej časti individuálne. Nie je bežné jesť príliš dlho a rozprávať sa o všetkom možnom, ako napríklad v južnej Európe. Niektorí Fíni počas jedla nerozprávajú vôbec, v zmysle niečo ako „keď sa je, treba sa sústrediť na jedlo“. To však záleží od osobnosti človeka, utiahnutejší (vo všeobecnosti aj starší) ľudia hovoria menej, avšak neznamená to, žeby bolo rozprávanie počas jedla tabu. Veľmi zriedkavé je aj vôbec zaželať si dobrú chuť, do jedla sa ľudia púšťajú aj bez toho.


Foto: Nadez

Firma Iittala vyrába aj šálky, misky a iné riady s motívmi dvoch fínskych ikon – Angry Birds a muuminkov (muumit).


K jedlu sa pije voda, džús a/alebo samozrejme mlieko. Piť alkohol k jedlu je okrem večere v reštaurácii úplne neštandardné a v mnohých stravovacích zariadeniach ho ani nedostať. V domácnostiach je o niečo bežnejšie dať si k jedlu pivo alebo pohár vína, avšak je to tiež dosť zriedkavé.

Fínsky dizajn


K príjemnému stolovaniu patrí aj kvalitný dizajn. Fínske dizajnérske spoločnosti ako Iittala (vyrába kuchynské riady a potreby, keramické či sklenené, a tiež umelecké predmety), Fiskars (domáce a záhradnícke nástroje a potreby) alebo Hackman (kuchynské potreby a príbory) sú známe na celom svete a ich výrobky sú špičkovej kvality.


Foto: Nadez

Svetoznáma fínska spoločnosť Iittala (ich logo je malé biele ´i´ v červenom pozadí) a ukážka ich výrobkov určených na stolovanie.



Fínska sauna


Pár slov môžeme povedať aj k fínskej saune. Fíni sami hovoria, že chodiť do sauny nie je luxus, ale nevyhnutnosť. Kvôli dlhej a studenej fínskej zime teraz s týmto tvrdením môžem len súhlasiť. Fíni chodia do sauny po celý rok, v zime však o niečo viac, pretože sauna veľmi príjemne prehreje celé telo a práve to umožní lepšie zvládnuť chlad. Pred saunou sa neodporúča aspoň hodinu nič jesť, lebo potom by človeku v saune bolo veľmi ťažko. Naopak, počas saunovania treba veľa piť, je to potrebné, aby človek nebol dehydrovaný, čo môže mať za následok závrat a odpadnutie. Najlepšie je pitie čistej vody – tej celkovo Fíni pijú veľa. Fínska voda je kvôli prírodným podmienkam samozrejme vysokej kvality. Zážitkom je vyskúšať vo Fínsku saunu pri jazere a ísť sa potom schladiť do diery vysekanej v ľade na jazere. To je ale len pre otrlejšie povahy, treba na to veľa odvahy, no ako odmena je výborne rozprúdená krv a podporenie imunity.


Foto: Nadez

Oddych na letnej chate (mökki) v prírode. Chodiť na chatu je v rámci fínskeho životného štýlu samozrejmosťou.


Hoci zima vo Fínsku má svoje čaro, najpríjemnejším časom na vychutnanie si Fínska a všetkých lahôdok fínskej kuchyne je leto, kedy sa človek môže zúčastniť obľúbených piknikov, ale hlavne grilovačiek. Grilovačka s priateľmi či rodinou pri jazere je vôbec veľmi príjemným zážitkom, keďže vo Fínsku slnko v lete takmer nezapadá, vzduch je čerstvý a všetko naokolo je krásne a zelené. Takže neostáva nič iné, len dať si opiecť na gril klobásu (respektíve špekáčik, po fínsky makkara), do ruky jablčný mušt (siideri) či pivo a užívať si krásy Fínska.

Dobrú chuť alebo hyvää ruokahalua!

* * *

Pozrite fínske (ale aj švédske či nórske) recepty na Varecha.sk: Škandinávske recepty na Vareche



Diskusia k článku

babav
Veľmi zaujímavé.....pre mna všetko nové.Vdaka za pekny článok!
palokuchki
Zaujimavy a pekny clanok. Vdaka ti za jeho spracovanie. Mna prekvapila ta intolerancia na laktozu. Zelam ti vela stastia a spokojnosti v tejto tvojej novej krajine.
jerica
Ďakujem , veľmi dobré čítanie, pri čajíku "žaludok a streva" len v kútiku ticho závidieť pohodu, akú si nám predostrela pri fínskom stole:-)
malroxa
Mám teraz obrovskú chuť na tie sladkosti a pirôžky... jaj
daniella9
pelendreky mňam:-):-):-)
u nás sa predáva Pepe, na obale má takú pandu:-)
ankabanka
Vdaka za nahlad do tejto oblasti.
Dufam, ze raz aj tuto Krajinu navstivim osobne. Ryby a saunu zboznujem, takze sa pustim do tych neznamych.
Ryby mozem v kazdej podobe. Mala som moznost jest aj sobie maso ale neurobilo na mna zvlastny dojem. asi je to len sila zvyku.

Zato tvoj oddych na chalupovej terase musi byt pozitkom. Pri sumeni brezovych stromov pozerat do priezracnej jazernej vody a dumat.
Snad ani ta ukrutna zima by mi na chvilu v tom momente nevadila.
2010
Velmi pekny clanok ale preco davaju horcicu do vsetkeho? just joking aspon mna nutili aby som si ju dal do hrachovej polievky :-)
emilly62
dakujem ti za velmi dobre spracovany clanok, opisovanie jedal a zvykov vo finsku je velmi zaujimave pre slovakov, pre mna velmi poucne a este raz dakujem aj za obrazove info. prajem vsetko dobre v tejto krasnej krajine a urcite aj s milymi ludmi...
lujzita
Pekný článok, potvrdzuje aj moju skúsenosť. Navštevujem Fínsko cca 2x rocne, brat žije pri Tampere už 5 rokov. Najradšej máme ich žitné chlebíky, niekoľko balení si vždy donesiem aj domov. Čo považujem za negatívum je, že vo veľkom používajú solené maslo aj rastlinné. Zohnať nesolené je pomaly zázrak.
hralka
Článok sa veľmi páčim,mám rada spoznávanie iných kultúr,pekne podané,som o čosi múdrejšia,vďaka
hralka
oprava-veľmi sa mi páči,(notebook mi píše čo chce)
venusa
Chlieb, ktori zajedaju ku vsetkemu si gazdinky prevazne pecu doma, tak su zvyknute. Tie mrazene su pre turistov.
nadez
dakujem vsetkym za mile reakcie! :) som rada, ak som vam priniesla nejake nove informacie :) inak ta intolerancia na laktozu prekvapila velmi aj mna.
smulpaapje
Aj ja ďakujem za super článok! Bola som vo Fínsku len raz, v Helsinkách kde som mala možnosť vidieť auroru borealis :-) všimla som si tam to množstvo zakuskov, aj tie škoricové uzlíky som ochutnala. Rada by som sa tam dostala na dlhší čas, pocula som že Fíni tiež radi chodia na hríby, ale aj na poľovačku. O tej laktoze som už vedela ale že pijú takú slabú kávu to nie. Vďaka za zaujímavé info.
svedka
Kotbullar a kanelbullar-typicke svedske veci,len aby sa to ujasnilo :D Inak krasne citanie.
nadez
jasne, ze masove gulky aj tie skoricove uzliky sa k Finom dostali od Svedov :) len Fini im dali samozrejme finske mena :)






 



TOPlist