Losos so smotanovými zemiakmi a rukolou

nadez - fotkanadez, 4. júla 2013
Losos so smotanovými zemiakmi a rukolou
Foto: nadez

Žijem vo Fínsku, kde je losos veľmi obľúbený, a podľa mňa teda oprávnene, lebo je to jedna výborná vec! Tento recept mám z jedného Zobraziť celý popisŽijem vo Fínsku, kde je losos veľmi obľúbený, a podľa mňa teda oprávnene, lebo je to jedna výborná vec! Tento recept mám z jedného časopisu, ale trochu som si ho upravila. Prvý krát som ho robila s mojou v podstate svokrou a veľmi mi zachutil, vyskúšajte :)

4-6
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
150 g
2 ks
150 ml
800 g




Postup

  1. 1

    Kus čerstvého lososa (nie celú rybu, len filety, s kožou na spodku môže byť) umyjeme, dáme do zapekacej misy (na spodku s olivovým olejom), pokvapkáme šťavou z jedného citróna a osolíme. V miske si zmiešame cesnakovú nátierku (jeden téglik) s nakrájanou pažitkou, kôprom (nemusí byť, kto nemá rád, na obrázku je to bez kôpra) a šťavou z druhého citróna. Ak nemáme cesnakovú nátierku, môžeme použiť aj prírodnú bez príchute alebo bylinkovú.

    Losos so smotanovými zemiakmi a rukolou - obrázok 1
  2. 2

    Zmesou potrieme celý povrch lososa.

    Losos so smotanovými zemiakmi a rukolou - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky dáme na plech na pečenie (ich množstvo záleží od vás), resp. do druhej zapekacej misy. Ja používam zemiaky mrazené, ktoré polejem smotanou na varenie, posolím, prípadne pridám nejaké bylinky na dochutenie. Môžeme však použiť aj normálne, surové zemiaky, a klasicky ich upiecť ako prílohu k lososovi.

    Losos so smotanovými zemiakmi a rukolou - obrázok 3
  4. 4

    Dáme piecť do vyhriatej trúby - lososa na 40 minút, zemiaky (zase v prípade mrazených) na jednu hodinu približne na 170 stupňov. Podávame so šalátom, ja osobne najradšej s rukolou, cherry paradajkami, bielym hroznom, lieskovcami, pokvapkanými olivovým olejom a citrónovou šťavou. Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

nadia56
nepomylila si sa v case pecenia lososa, podla mna je 40 min. a 200 stupnov teplota v rure vela, ryba musi byt vysusena, ja zvyknem pripravovat lososa len v parnom hrnci a to max. 15 min. a ryba sa rozpada, prosim ta, zober tuto moju poznamku nie ako utok na tvoj recept, lebo toto jedlo je velmi dobre a zdrave, zelam ti pekny den:-)
nadez
ahoj, vobec nevadi, neberiem to ako utok :) problem je, ze ja si presne nepamatam, na akej teplote to peciem, skor to robim tak odhadom :D ale vysuseneho lososa som nemala nikdy. viem, ze je v trube urcite 40 minut. ale mas asi pravdu, musim ten recept upravit, aby bol naozaj presny, a az to budem zase najblizsie robit, pridam aj fotky, podla mna take recepty su lepsie, ked to clovek vidi.
d0minika
Skvelý recept, nátierka nahradim mascarpone alebo raketou. Čas pečenia závisí od hrúbky filetu.