Marcipánovo-škoricové uzlíky

sestricka126 - fotkasestricka126, 8. januára 2012

Tak tieto uzlíky som robila po prvykrát a veľmi sa podarili...čerstvo upečené chutia božsky :)

120 minút
príprava
5-10 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
5 dl vlažné
1 ks (50g)
150 g mäkké
1 dl
1/2 KL
2 KL
14 dl
Náplň:
50 g mäkké
250 g
1 PL
Poleva:
  na potretie




Postup

  1. 1

    Mlieko ohrejeme na telesnú teplotu,teda si na 37C.Do veľkej misy si nalejeme malé množstvo mlieka a rozpustíme v ňom droždie.Prilejeme zvyšok mlieka a pridáme kúsok masla,ďalej cukor,soľ,kardamom a väčšiu časť múky.Cesto miešame buď ručne a to 6-7minút,alebo v kuchynskom robote a to 4-5minut,alebo aj v pekárničke a to až 25minút.Pridáme zostatok múky,cesto má byť hladké a pružné.Zakryjeme čistou utierkou a necháme 30minút kysnúť,kým nezíska dvojnásobný objem.

  2. 2

    Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a krátko prepracujeme.Medzitým si pripravíme naplň:Zmiešame všetky suroviny. Cesto si rozdelíme na 2diely a z každého vyvaľkáme obdĺžnik.na oba obdĺžniky dame náplň.Ak nám náhodou na druhý obdĺžnik nevystačí marcipán tak ho môžme potrieť aj nutelou.

  3. 3

    Cesto preložme pozdĺžne napoly a vyrežeme z neho 2cm široké pásy.

    Marcipánovo-škoricové uzlíky - obrázok 3
  4. 4

    Jednotlivé pásiky stočíme pozdĺžne do špirály.

    Marcipánovo-škoricové uzlíky - obrázok 4
  5. 5

    Špirály zavinieme do voľného uzlíka.Hotové uzlíky položíme na plech s pečiacim papierom.Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 40minút.Medzitým si vyhrejeme rúrú na 250C.Uzlíky po vykysnutí potrieme rozšlahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami(ja som ich neposypala).

    Marcipánovo-škoricové uzlíky - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme 5-10miút na strednej priečke rúry.

Diskusia k receptu

danielas
zaujímavý receptík.Máš ich utešené.Aj ja urobím,poteším vnúčence,ukladám si ich
babidka
nic s marcipanom mi nie je cudzie :-) A kedze moj drahy ma rad vsetko skoricov , tak nam bude chutit obom . Coskoro upeciem ....
dorisa
Hneď by som si jednu dala:) krásne ich máš.
tinca
na raňajky ako vyšité,vydarili sa ti,krása:)
babidka
@sestricka , su vyborne ! recept som si ulozila pred par mesiacmi ale az teraz som ich piekla - boli v poradovniku :-)))))Ak dovolis , tak ho trosku doplnim o svoje skusenosti ...
Cesto som potrela maslom a posypala som ho nastruhanym marcipanom - pouzila som marcipanovy kmen v cokolade z Lidlu ,nabuduce vsak radsej pouzijem marcipanovu hmotu inu .Napr. tu co recept pridala @janger pred Vianocami
Ked sa cesto s plnkou prelozi , tak ho treba trosku popritlacat aby sa pri stacani marcipan netrusil von- pri druhom ceste som to uz urobila a uzliky sa mi robili ovela lahsie
Naozaj staci piect kratko ako pises - ja som si nastavila 10 minut a takmer som ich spalila :-)
Cesto som robila z 500g múky a pouzila som marcipan s hmotnostou 175g- vyslo mi 16 ks velkych asi ako klasicka kaiserka .
1x viera1




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia