Foto: sestricka126
Tak tieto uzlíky som robila po prvykrát a veľmi sa podarili...čerstvo upečené chutia božsky :)
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 dl vlažné |
|
1 ks (50g) |
|
150 g mäkké |
|
1 dl |
|
1/2 KL |
|
2 KL |
|
14 dl |
|
Náplň: | |
50 g mäkké |
|
250 g |
|
1 PL |
|
Poleva: | |
na potretie |
|
|
Postup
-
1
Mlieko ohrejeme na telesnú teplotu,teda si na 37C.Do veľkej misy si nalejeme malé množstvo mlieka a rozpustíme v ňom droždie.Prilejeme zvyšok mlieka a pridáme kúsok masla,ďalej cukor,soľ,kardamom a väčšiu časť múky.Cesto miešame buď ručne a to 6-7minút,alebo v kuchynskom robote a to 4-5minut,alebo aj v pekárničke a to až 25minút.Pridáme zostatok múky,cesto má byť hladké a pružné.Zakryjeme čistou utierkou a necháme 30minút kysnúť,kým nezíska dvojnásobný objem.
- 2
Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a krátko prepracujeme.Medzitým si pripravíme naplň:Zmiešame všetky suroviny. Cesto si rozdelíme na 2diely a z každého vyvaľkáme obdĺžnik.na oba obdĺžniky dame náplň.Ak nám náhodou na druhý obdĺžnik nevystačí marcipán tak ho môžme potrieť aj nutelou.
- 3
Cesto preložme pozdĺžne napoly a vyrežeme z neho 2cm široké pásy.
- 4
Jednotlivé pásiky stočíme pozdĺžne do špirály.
- 5
Špirály zavinieme do voľného uzlíka.Hotové uzlíky položíme na plech s pečiacim papierom.Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 40minút.Medzitým si vyhrejeme rúrú na 250C.Uzlíky po vykysnutí potrieme rozšlahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami(ja som ich neposypala).
- 6
Pečieme 5-10miút na strednej priečke rúry.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Cesto som potrela maslom a posypala som ho nastruhanym marcipanom - pouzila som marcipanovy kmen v cokolade z Lidlu ,nabuduce vsak radsej pouzijem marcipanovu hmotu inu .Napr. tu co recept pridala @janger pred Vianocami
Ked sa cesto s plnkou prelozi , tak ho treba trosku popritlacat aby sa pri stacani marcipan netrusil von- pri druhom ceste som to uz urobila a uzliky sa mi robili ovela lahsie
Naozaj staci piect kratko ako pises - ja som si nastavila 10 minut a takmer som ich spalila :-)
Cesto som robila z 500g múky a pouzila som marcipan s hmotnostou 175g- vyslo mi 16 ks velkych asi ako klasicka kaiserka .