Fínsky chlieb fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 3. augusta 2012
Fínsky chlieb (fotorecept)
Foto: irenaw

Oslovila ma jedna sympatická osôbka, ktorá tiež pečie kváskové chleby, či nemám recept na tento chlieb. Tak sme niečo pohľadali, prečítali, nakúpili a ochutnali Zobraziť celý popisOslovila ma jedna sympatická osôbka, ktorá tiež pečie kváskové chleby, či nemám recept na tento chlieb. Tak sme niečo pohľadali, prečítali, nakúpili a ochutnali nejaké vzorky a tu je prvý pokus o vytvorenie receptu.

15-20
porcií
45-55 minút
príprava
80 minút
na 180-200 °C

Suroviny

360 g
zápar:
70 g
70 g
200 ml horúca
opražiť:
50 g
25 g
25 g
ostatné:
60 g
220 g
2 čl
2 PL
2 PL
150-200 ml
1 čl




Postup

  1. 1

    1.deň ráno: Kvások vyberieme z chladničky a necháme zohriať na izbovú teplotu. Nakŕmime 50 g ražnej celozrnnej múky a 50 g vody. Odložíme do teplúčka. Panvicu nasucho zohrejeme, vsypeme slnečnicové semená a opekáme asi 5 minút. Vsypeme sezam a ľan a opekáme ešte 5 minút. Panvicou jemne pohybujeme, aby semienka neprihoreli. Necháme vychladnúť.

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme zovrieť 200 ml vody. Ražné a pšeničné zrno rozmixujeme na jemno. Dúfam, že aspoň trochu vidno štruktúru.

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozmixovaný šrot zalejeme vriacou vodou a dobre premiešame. Ešte horúce zakryjeme fóliou a postavíme vedľa kvásku. Všetky tieto úkony v 1. deň ráno trvali spolu asi 15-20 minút.

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    1.deň večer: Nakŕmime kvások 60 g ražnej celozrnnej múky a 60 g vody. Trvanie 5 minút. 2.deň ráno: Nakŕmime kvások 70 g ražnej celozrnnej múky a 70 g vody. Trvanie 5 minút. 2. deň okolo obeda: Takto vyzerá hotový základ. V šrote údajne tiež prebiehala fermentácia. Neviem, tvári sa rovnako, ako na začiatku. Ale ochutnala som ho a je dosť sladký. Chcela som si overiť, že nie je veľmi tvrdý a nepokazí mi hotový chlieb. Bol OK.

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď si spočítate množstvo múky a vody, ktorou sme kvások kŕmili, je to presne 360 g, ktoré použijeme do cesta. Navyše je hmotnosť materského kvásku s ktorým sme začínali. Ten si zas odoberieme a dáme do chladničky do ďalšieho pečenia. Základ dáme do misy. Pridáme mäkké maslo...

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...múku, soľ, koreniny a slad. Ilustračné foto, ako vyzerá slad. Hustota a farba ako med, sladkosť oveľa nižšia. V receptúrach na chlieb sa často vyskytuje.

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Postupne pridáme vlažnú vodu. Cesto bude mokré a lepkavé ale nie riedke.

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Formu na chlieb alebo formu z pekárne potrieme maslom a vysypeme semiačkami. Tieto som neopiekla, ešte sa opečú pri pečení chleba. Vložíme cesto, uhladíme a posypeme semenami. Jemne ich vtlačíme do cesta. Príprava cesta trvala asi 20-25 minút.

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme vykysnúť. Tentokrát to trvalo 3,5 hodiny.

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečieme. Piekla som ho v pekárni 1 h. 20 minút. Bochník vážil 1400 g. Necháme do rána na mriežke vychladnúť a dozrieť. Ráno hor sa maškrtiť. Časy uvádzam bez doby čakania, len akcia :-).

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu sú dvaja zástupcovia z testovaných vzoriek. Vľavo najhorší, suchý a bez chuti. Na obale je síce varovanie, že obsahuje ľanové semeno, ale aby ste ho hľadali so sviečkou. O iných semenách ani nehovorím. Pritom tento typ chleba sa vyznačuje bohatým obsahom semien a plnou chuťou... Vpravo najlepší. Možno trochu sladší, ako by som chcela. Ale výborný. Vedie ma k tomu, že nabudúce zmením podiel ražnej a pšeničnej múky. Ražnej bude oveľa viac. Čo ma nemilo prekvapilo, že okrem základných surovín obsahovali chleby aj kopu hlúpostí, ktoré tam sú podľa mňa zbytočné. Len jeden, ktorý mal nálepku organický, bol z rovnakých surovín, ako môj. Plus droždie a pomer surovín neznámy. Ako to, že organický sa dá upiecť aj takto a neorganický nie? Z toho som jeleň...

    Fínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

klaura
parádny chlebík, parádny recept ... ukladám si ...
marianne69
uzasny chlebik,si sa vyhrala s nim...takyto srot si aj ja vyrabam.Naposledy sa mi podarilo kupit velke vreckospaldoveho zrna,tak z neho....na tom obrazku c.11 su perfektne v reze krajicky chlebika
marienka44
@Irenaw ,zhíkla som, ked som uvidela Tvoj chlebik na uvodnej snimke. Rada by som aj ja taky upiekla. Ty si na slovovzaty odbornik na chleby.
Len neviem, ci mnozstvo kvasku 360 g na zaciatku receptu je uz celkove mnozstvo kvasku po nakrmeni alebo vstupne mnozstvo. Napis, aby som sa podla toho riadial. dakujem, pozdravujem. :-)
irenaw
ďakujem Vám všetkým :-) @marianne69 špaldový je moja lahôdka, ten mávam na raňajky. @marienka44 dobre, že si sa spýtala, upresnila som to aj v postupe. 360 g je množstvo, ktoré použiješ do receptu, je to presne množstvo, ktorým si celkovo nakŕmila materský kvások. hmotnosť materského kvásku je navyše a toľko zase pred pečením odoberieš do chladničky. dúfam, že som to napísala zrozumiteľne :-) držím palce, nech sa ti chlieb vydarí.
medovnicek
nádherný chlebík ako vždy, ty si úplná majsterka v pečení chleba a vecí podobných, keď sa aj ja niekedy pustím do pečenia chleba, tak ty budeš určite pre mňa tá pravá inšpirácia
sestricka126
krasny chlebik :D a postup je super napisany hned som ho aj spravila :D len som nestihla kupit to zrno,tak som ho spravila z celozrnnej hrubej muky ale uz mam na zozname napisane ze si zrno kupim a pustim sa do toho :D ukladam do kk :) a ja radsej uprednostnujem domaci chlebik :)
dadkamajka
Irenka ďakujem za rady ktoré si mi napísala cez email a musím napísať že tento chlebík je mňamkový perfektný .Pečiem ho stále dookola a čoho som sa najviac bála bol kvások :O) zistila som že nie je to až také zložité ...ako som si myslela:O)