Ambasárdorky Jamieho Olivera na Slovensku:
Aneta Orosiová a Janica Lacová

Andrea Červenková, 9. mája 2014     9 minút čítania

Na Slovensku propagujú zdravú výživu a na 16. a 17. mája 2014 pripravujú Food Revolution Day.


Foto: Andrea Červenková

Aneta Orosiová a Janica Lacová


Ako ste sa dostali k téme zdravej výživy?

JL: Bol to moment osvietenia, lebo dovtedy som žila „normálny“ spôsob života, teda klasická fastfoodová strava, málo spánku, veľa stresu, čo neurobilo dobre môjmu zdraviu. Mala som skúsenosť, že klasická západná medicína mi nedokázala pomôcť a nechcela som stále riešiť svoje zdravotné problémy cez antibiotiká a iné lieky, takže som vyskúšala východnú medicínu. Začala som chodiť na akupunktúru a lekár, ktorý mi robil akupunktúru, mi poradil zmenu jedálneho lístka. Po pár mesiacoch som na sebe videla, že mi to pomohlo, začala som sa teda tejto téme intenzívne venovať, študovať literatúru.

Čo bola pre vás najradikálnejšia zmena?

JL: Vďaka tejto diéte som si uvedomila, čo všetko bežne jeme. Najťažšie je to zlomiť na začiatku, prelomiť zaužívané zvyky. Treba preto zbúrať vnútorné zábrany, treba chcieť, ísť si za tým, je to o výdrži... Môj nový spôsob stravovania spočíval v tom, že na úvod som musela zo strany vylúčiť cukor, bielu múku, alkohol, kávu, droždie a ocot, čiže potraviny, ktoré najviac organizmus prekysľujú. Tieto ingrediencie sú takmer všade, bežne sa používajú v takmer všetkých jedlách či už v reštauráciách, domácnostiach, polotovaroch. Začala som teda podrobne študovať etikety a zistila som, že väčšina produktov je pre mňa nevyhovujúcich, takže prvé tri mesiace som si sama varila alebo som jedla surovú stravu, obmedzila som prísun živočíšnych tukov.

AO: Keď má človek nejaký zdravotný problém, tak musí ísť tak trochu do extrému, aby si ten zdravotný problém poriešil. Veľa ľudí si myslí, že sa takto musí stravovať do konca života, že si už nikdy nemôže dať steak alebo tiramisu. Je to však o prečistení organizmu, dostať ho do rovnováhy a potom formy liečenia, ktoré využíval, čo najviac uplatniť vo svojej strave aj naďalej.

Takže ako sa stravujete dnes?

JL: Surová strava dáva veľa energie, nie ako po dávke vareného jedla, po ktorej človek fučí na stoličke a najradšej by si išiel ľahnúť. V súčasnosti si však zriedka dám aj alkohol alebo kávu, občas niečo z bielej múky, ale nie je to moja bežná strava.

AO: Snažíme sa učiť ľudí hľadať alternatívne zdravšie zdroje vitamínov a minerálov, nejesť nonstop to isté, vyberať si suroviny podľa ročného obdobia a podnebia, v ktorom žijeme. Ďalej je dôležité si sledovať, z akých surovín je jedlo pripravené, lebo nie je sladidlo ako sladidlo alebo mäso ako mäso.

Ako sa niekto môže stať ambasádorom Jamieho Olivera, čo musí spraviť alebo splniť?

AO: Je to pomerne jednoduché. Na to, aby ste sa stali ambasádorom, treba vyplniť prihlášku a vypracovať projekt, ktorý bude súvisieť s filozofiou nadácie Jamieho Olivera – teda robiť nejakú osvetovú činnosť ohľadne stravovania sa vo svojej krajine. Prihlášky vyhodnocuje jeho tím pomerne rýchlo. Táto funkcia sa ľahko získa, no ťažšie udrží – ide o obhájenie úloh, ktoré zástupca jeho značky robí v krajine. Ambasádor by mal reportovať činnosti, ako je osveta, prednášky, workshopy. Na základe toho dostane feedback, či sa im to páčilo alebo nie a čo by mal zlepšiť. V skratke: ide o to mať projekt a reálne vykonávať činnosť podľa neho.

Koľko má Jamie Oliver ambasádorov?

JL: Na Slovensku sme len my dve, na svete ich už je asi 900. Každý mesiac Jamieho tím vyhlasuje najlepších a najaktívnejších ambasádorov. Nám sa toto ocenenie podarilo získať vo februári 2014. Na Slovensku máme niekoľko desiatok prívržencov, ktorí s nami spolupracujú na dobrovoľnej báze.

Už ste sa s Jamie Oliverom osobne stretli?

AO: Nie, ale komunikujeme celkom aktívne s jeho tímom. Snažíme sa zorganizovať aj nejaký event na Slovensku a doviezť ho sem, len to je trošku utópia, pretože je veľmi zaneprázdnený, takže to vidíme v horizonte niekoľkých rokov. Skôr sa dá dostať za ním, napríklad v lete organizuje Big Feastival pri Londýne, tam sa chystáme.

Čo je to Food Revolution Day?

AO: Skvelý nápad nápad Jamieho Olivera. Jedná sa o to, aby sme jeden deň v roku dbali o to, čo jeme, aby sme používali kvalitné zdroje, poctivé suroviny, či už na školách, doma, v reštauráciách alebo v iných komunitách. Medzinárodne sa jedná o tretí ročník, na Slovensku organizujeme Food Revolution Day po druhýkrát.

Akú odozvu mal Food Revolution Day vlani u nás?

JL: Boli sme veľmi príjemne prekvapené, aký mal veľký ohlas. Nakoniec bolo na Slovensku zapojených 150 miest, zúčastnili sa ho školy, škôlky, reštaurácie, ktoré pripravovali nejaké špeciálne menu. Získali sme pekný feedback – ľudia posielali maily, fotky. Tento rok plánujeme priebeh akcie tak, že v piatok 16. mája 2014 bude Food Revolution Day organizovaný po komunitách. Školy, škôlky, organizácie, firmy, komunity či jednotlivcovi môžu v tento deň venovať svoj čas a pozornosť tomu, čo budú konzumovať, zdieľať svoje skúsenosti s ostatnými, podeliť sa o zážitky, recepty či posunúť ďalej svoje know-how, ako zdravšie a zodpovednejšie pristupovať k stravovaniu. V sobotu 17. mája 2014 bude v Starej tržnici v Bratislave veľký potravinový trh, ktorý je už v poslednom období sobotňajším štandardom a popri tom bude náš sprievodný program pre deti a dospelých – diskusie, prezentácie. Celá táto akcia bude pokračovať aj nasledujúci víkend 24. – 25. mája 2014 na Slovak Food Festivale na Bratislavskom hrade, na ktorom bude vytvorená špeciálna zóna venovaná otázkam zdravého stravovania.


Food Revolution Day vlani na Vareche:

Food revolution day 2013 Deň revolúcie jedla (Food Revolution Day - 17.5.2013)

Zopár receptov inšpirované Jamieho Oliverom:





Diskusia k článku







 



TOPlist