Gravlax z lososa podľa Jamieho Olivera

lucietta - fotkalucietta, 4. januára 2014
Gravlax z lososa podľa Jamieho Olivera
Foto: lucietta

Videla som ho robiť tento recept v jednej jeho relácii a proste som ho musela vyskúšať... a je absolútne úžasný :-)

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

250 g
2 PL
1,5 PL
1 zväzok
1 PL
1 ks
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Filet z lososa umyjeme a osušíme. Do misky, kde budeme lososa marinovať, nasypeme soľ a lososa na ňu položíme kožou dole. Posypeme soľou, cukrom, nastrúhanou cviklou a strúhaným chrenom a na jemno nakrájaným kôprom a čerstvou feniklovou vňaťou. Prípadne použijeme drvené feniklové semiačka. Poriadne zmes popritláčame na rybu. Nakoniec rybu pokvapkáme ginom. Vložíme na rybu druhú misku, ktorú poriadne zaťažíme. Jamie použil dve tehly, ale kde by som ich vzala :-D Tak som použila šutre z balkóna.

    Gravlax z lososa podľa Jamieho Olivera - obrázok 1
  2. 2

    Rybku marinujeme dva dni v chladničke. Výsledok vyzerá asi takto.

    Gravlax z lososa podľa Jamieho Olivera - obrázok 2
  3. 3

    Rybku na tenko nakrájame a podávame s chlebom, pokvapkané citrónovou šťavou, prípadne urobíme omáčku z kyslej smotany, lyžice hrubozrnnej francúzskej horčice, trochu soli, cukru, chrenu a kôpru. Je to fakt geniálne, včera som kúsok použila do Sushi a spojenie týchto dvoch kultúr bolo absolútne famózne :-)

Diskusia k receptu

staja
Zaujímavé, príležitostne vyskúšam, môže to byť veľmi chutné.
julica
Jejé, to musí byť naozaj fajn! Budem hľadať čerstvého lososa v najbližších dňoch




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia