Foto: Andrea Červenková
Foto: Andrea Červenková
Foto: Andrea Červenková
Foto: Andrea Červenková
Porota to nemala ľahké. Musela hodnotiť kulinárske zručnosti, čistota, kreativitu, vzhľad a chuť jedla. Brala taktiež do úvahy výživovú hodnotu, hygienu, vizualizáciu a technickú náročnosť, zmedzinárodnenie a vášeň ku kórejskej kuchyni.
Foto: Andrea Červenková
Zuzana Dúžeková – generálna tajomníčka Slovenskej asociácie kuchárov a cukrárov
Viera Dudášová – šéfredaktorka časopisu GASTRO REVUE
Park Lahui – majiteľka kórejskej reštaurácie Merci
Jang Seul-gi – kuchárka pána veľvyslanca, absolventka Jeonju univerzity v Kórei, na ktorej víťaz súťaže absolvuje kurz varenia
Lee Dongbum – šéfkuchár reštaurácie Merci, odborník na tradičnú kuchyňu kráľovského dvora
Foto: Andrea Červenková
Foto: Andrea Červenková
1. miesto získal Radovan Baláž (na fotografii vľavo) zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Na Pántoch 9 v Bratislave a vyhral týždňový kurz varenia na Jeonju univerzite, účasť na Medzinárodnej súťaži vo varení kórejských jedál v Soule, Kórei a sumu v hodnote 300 €.
2. miesto získal Patrik Bellis (na fotografii vpravo) z Hotelovej akadémie Mikovíniho v Bratislave, ktorý vyhral odmenu v hodnote 200 €.
3. miesto získala Denisa Poliačková (na fotografii v strede) z Hotelovej akadémie v Žiline, ktorá vyhrala odmenu v hodnote 100 €.
Zopár otázok sme položili porotkyni súťaže – pani Park Lahui, majiteľke kórejského hotela Merci hotel v Galante.
Foto: Andrea Červenková
Hotel som založila zhruba pred 11 rokmi za účelom ubytovania zamestnancov firmy Samsung Electronics. V súčasnosti tvoria asi 90 % zo všetkých ubytovaných hostí, ostatní sú nekórejčania.
Ako sa cítia Kórejčania na Slovensku?
Radi spoznávajú Slovensko i celú východnú Európu, takže víkendy využívajú na cestovanie. Slovenská kuchyňa im chutí. Ako spomenul môj šéfkuchár, sú tu nejaké podobnosti s kórejskou kuchyňou. Napríklad v Kórei sa veľa používa kapusta – v tradičnom kimči alebo sa u nás varí veľmi podobná kapustová polievka tej vašej.
Vo vašom hoteli máte len kórejských alebo aj slovenských kuchárov?
Hlavní kuchári sú len kórejskí, pomocní aj slovenskí, všetci sú však u nás dobre trénovaní už niekoľko rokov. Zo začiatku bolo náročné naučiť slovenských zamestnancov o našej kultúre, jedle, tradíciách. Museli sme začínať úplne od “piky”.
Odkiaľ beriete suroviny pre svoju reštauráciu?
Kedysi na Slovensku neboli kórejské obchody, takže sme chodili nakupovať do Viedne, ale dnes sú kórejské obchody celkom dobre zásobené už aj tu na Slovensku.
Čo najviac chýba Kórejčanom žijúcim na Slovensku?
Myslím, že im najviac chýba pocit domova. Ten sa snažíme vytvoriť u nás v našom hoteli aj vďaka kvalitnej kórejskej kuchyni.
Trochu sme vyspovedali aj osobnú kuchárku kórejského veľvyslanca na Slovensku pani Jang Seul-gi.
Foto: Andrea Červenková
Som tu už päť mesiacov a o Slovensku som dovtedy len počula, ale nič konkrétne som o ňom nevedela.
Prečo ste sa rozhodli prísť na Slovensko?
Študovala som na univerzite v Jeonju, kde sa dá špecializovať na kórejskú gastronómiu, preto som sa rozhodla propagovať na svete kórejské jedlo. Hľadala som rôzne spôsoby ako, pracovala som napríklad v časopise o kórejskej gastronómii. Práca v zahraničí je pre mňa veľmi dobrá príležitosť pokračovať v tomto mojom úmysle.
Čo budete rozprávať u vás doma o Slovensku?
Domov sa chystám asi budúci rok. Doma predstavím Slovensko ako pokojnú krajinu s veľmi rodinne založenými ľuďmi.
Čo chutí najviac pánovi veľvyslancov, čo mu najčastejšie varíte?
Varím mu rôzne jedlá, nie však mastné, preferuje skôr diétnu stravu. Som špecializovaná na kórejskú kuchyňu, takže mu varím len takú.
Kam chodíte nakupovať potraviny?
Väčšinu bežných potravín nakupujem v normálnych supermarketoch, omáčky a špeciálne ingrediencie kupujem v kórejských obchodoch.
Chutnali ste už niečo zo slovenských jedál, čo vám najviac chutí?
Mám rada aj západoeurópsku kuchyňu. U vás mi veľmi chutí pečené bravčové koleno a pivo.
Pije sa pivo aj v Kórei?
Áno.
Je ťažké rozhodovať na dnešnej súťaži?
Je to veľmi ťažké, väčšina zo zúčastnených je naozaj dobrá a všetci sa veľmi snažia.
Ponúkame recepty na pripravované jedlá:
Hobak-juk – predjedlo: tekvicová hustá polievka (kaša) s ryžovými knedličkami
Foto: Shutterstock
Dak-jjim – hlavné kórejské jedlo: dusené kura
Foto: Shutterstock
Galbi-jjim – hlavné kórejské jedlo: hovädzie rebierka
Foto: Shutterstock
So-gogi-sanjeok – hlavné kórejské jedlo: hovädzie na ražni
Foto: Shutterstock
Vyskúšajte aj recepty inšpirované kórejskou kuchyňou u nás na Vareche:
Ďalšie ázijské recepty nájdete v časti:
Ázijská kuchyňa
...niekoľkýkrát...
...hlavní kuchári...
a pár preklepov
Inak pekný článok aj dobré recepty.