Ako chutí Kórea

Andrea Červenková, 29. júna 2014     11 minút čítania

Tento týždeň si študenti stredných odborných škôl a hotelových akadémií z odboru kuchár zmerali sily vo varení kórejských jedál v súťaži Chuť Kórey.


Foto: Andrea Červenková
Túto ojedinelú súťaž organizovalo už po niekoľkýkrát veľvyslanectvo Kórejskej republiky, pričom víťaz získal postup na Medzinárodnú súťaž vo varení kórejských jedál v Kórei spolu s týždenným kurzom varenia. Slovensko bolo vybraté do súťaže v Kórei spomedzi mnohých krajín sveta.


Foto: Andrea Červenková
Do súťaže sa zapojilo celkovo 15 študentov z 10 škôl Slovenska. V priestoroch Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu na Pántoch 7 v Bratislave už od rána panoval čulý ruch.


Foto: Andrea Červenková
Študenti sa pripravovali na varenie kompletného trojchodového menu, ktoré pozostávalo z predjedla (polievky), hlavného jedla a dezertu. Predjedlo bolo rovnaké pre všetkých súťažiacich: hustá tekvicová polievka Hobak-juk (hobak-džuk). Hlavné jedlo si súťažiaci mohli vybrať z troch ponúknutých receptov: dusené kuracie stehná Dak-jjim (dak-dzim), hovädzie rebierka Galbi-jjim (galbi-dzim) alebo hovädzie na ražni So-gogi-sanjeok (so-gogi-sandžo). Dezert študenti pripravovali podľa vlastného výberu, mal to byť však nepečený studený dezert (napr. ovocný pohár s použitím pudingu, tvarohu, jogurtu, mascarpone, šľahačky a podobne).


Foto: Andrea Červenková
Celková dĺžka varenia bola 2,5 hodiny vrátane prípravy, poradie prípravy sa nehodnotilo, no bolo si treba čas rozvrhnúť tak, aby jedlo pri hodnotení bolo teplé.

Porota to nemala ľahké. Musela hodnotiť kulinárske zručnosti, čistota, kreativitu, vzhľad a chuť jedla. Brala taktiež do úvahy výživovú hodnotu, hygienu, vizualizáciu a technickú náročnosť, zmedzinárodnenie a vášeň ku kórejskej kuchyni.


Foto: Andrea Červenková
Členovia poroty boli z Kórey i zo Slovenska:

Zuzana Dúžeková – generálna tajomníčka Slovenskej asociácie kuchárov a cukrárov
Viera Dudášová – šéfredaktorka časopisu GASTRO REVUE
Park Lahui – majiteľka kórejskej reštaurácie Merci
Jang Seul-gi – kuchárka pána veľvyslanca, absolventka Jeonju univerzity v Kórei, na ktorej víťaz súťaže absolvuje kurz varenia
Lee Dongbum – šéfkuchár reštaurácie Merci, odborník na tradičnú kuchyňu kráľovského dvora


Foto: Andrea Červenková
Porota zhodnotila, že súťažiacim sa úspešne podarilo uvariť chutné súťažné jedlá a dosiahnuť pravú kórejskú chuť. Kulinárske zručnosti a skúsenosti súťažiacich boli mimoriadne kvalitné, čo svedčí aj o vysokej úrovni slovenských škôl zameraných na odbor kuchár.


Foto: Andrea Červenková
Tu sú mená víťazov:

1. miesto získal Radovan Baláž (na fotografii vľavo) zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Na Pántoch 9 v Bratislave a vyhral týždňový kurz varenia na Jeonju univerzite, účasť na Medzinárodnej súťaži vo varení kórejských jedál v Soule, Kórei a sumu v hodnote 300 €.
2. miesto získal Patrik Bellis (na fotografii vpravo) z Hotelovej akadémie Mikovíniho v Bratislave, ktorý vyhral odmenu v hodnote 200 €.
3. miesto získala Denisa Poliačková (na fotografii v strede) z Hotelovej akadémie v Žiline, ktorá vyhrala odmenu v hodnote 100 €.



Zopár otázok sme položili porotkyni súťaže – pani Park Lahui, majiteľke kórejského hotela Merci hotel v Galante.


Foto: Andrea Červenková
Poviete nám niečo o svojom hoteli?

Hotel som založila zhruba pred 11 rokmi za účelom ubytovania zamestnancov firmy Samsung Electronics. V súčasnosti tvoria asi 90 % zo všetkých ubytovaných hostí, ostatní sú nekórejčania.

Ako sa cítia Kórejčania na Slovensku?

Radi spoznávajú Slovensko i celú východnú Európu, takže víkendy využívajú na cestovanie. Slovenská kuchyňa im chutí. Ako spomenul môj šéfkuchár, sú tu nejaké podobnosti s kórejskou kuchyňou. Napríklad v Kórei sa veľa používa kapusta – v tradičnom kimči alebo sa u nás varí veľmi podobná kapustová polievka tej vašej.

Vo vašom hoteli máte len kórejských alebo aj slovenských kuchárov?

Hlavní kuchári sú len kórejskí, pomocní aj slovenskí, všetci sú však u nás dobre trénovaní už niekoľko rokov. Zo začiatku bolo náročné naučiť slovenských zamestnancov o našej kultúre, jedle, tradíciách. Museli sme začínať úplne od “piky”.

Odkiaľ beriete suroviny pre svoju reštauráciu?

Kedysi na Slovensku neboli kórejské obchody, takže sme chodili nakupovať do Viedne, ale dnes sú kórejské obchody celkom dobre zásobené už aj tu na Slovensku.

Čo najviac chýba Kórejčanom žijúcim na Slovensku?

Myslím, že im najviac chýba pocit domova. Ten sa snažíme vytvoriť u nás v našom hoteli aj vďaka kvalitnej kórejskej kuchyni.



Trochu sme vyspovedali aj osobnú kuchárku kórejského veľvyslanca na Slovensku pani Jang Seul-gi.


Foto: Andrea Červenková
Ako dlho ste už na Slovensku? Poznali ste Slovensko predtým, ako ste sem prišli?

Som tu už päť mesiacov a o Slovensku som dovtedy len počula, ale nič konkrétne som o ňom nevedela.

Prečo ste sa rozhodli prísť na Slovensko?

Študovala som na univerzite v Jeonju, kde sa dá špecializovať na kórejskú gastronómiu, preto som sa rozhodla propagovať na svete kórejské jedlo. Hľadala som rôzne spôsoby ako, pracovala som napríklad v časopise o kórejskej gastronómii. Práca v zahraničí je pre mňa veľmi dobrá príležitosť pokračovať v tomto mojom úmysle.

Čo budete rozprávať u vás doma o Slovensku?

Domov sa chystám asi budúci rok. Doma predstavím Slovensko ako pokojnú krajinu s veľmi rodinne založenými ľuďmi.

Čo chutí najviac pánovi veľvyslancov, čo mu najčastejšie varíte?

Varím mu rôzne jedlá, nie však mastné, preferuje skôr diétnu stravu. Som špecializovaná na kórejskú kuchyňu, takže mu varím len takú.

Kam chodíte nakupovať potraviny?

Väčšinu bežných potravín nakupujem v normálnych supermarketoch, omáčky a špeciálne ingrediencie kupujem v kórejských obchodoch.

Chutnali ste už niečo zo slovenských jedál, čo vám najviac chutí?

Mám rada aj západoeurópsku kuchyňu. U vás mi veľmi chutí pečené bravčové koleno a pivo.

Pije sa pivo aj v Kórei?
Áno.

Je ťažké rozhodovať na dnešnej súťaži?

Je to veľmi ťažké, väčšina zo zúčastnených je naozaj dobrá a všetci sa veľmi snažia.



Ponúkame recepty na pripravované jedlá:

Hobak-juk – predjedlo: tekvicová hustá polievka (kaša) s ryžovými knedličkami

Foto: Shutterstock


Dak-jjim – hlavné kórejské jedlo: dusené kura

Foto: Shutterstock


Galbi-jjim – hlavné kórejské jedlo: hovädzie rebierka

Foto: Shutterstock


So-gogi-sanjeok – hlavné kórejské jedlo: hovädzie na ražni

Foto: Shutterstock



Vyskúšajte aj recepty inšpirované kórejskou kuchyňou u nás na Vareche:
























Ďalšie ázijské recepty nájdete v časti:
Ázijská kuchyňa



Diskusia k článku

julica
Z Kórey, ach jaj, aspoň toto by som si naštudovala, keď už idem písať o Kórei :(
tinca
nikdy som nemala česť ochutnať korejskú kuchyňu, ale mnohé recepty čo vytypovala Andrejka vyzerajú skvele,takže možno niekedy....Ináč ázijskú kuchyňu mám rada :)
letisia
Nemôžem nereagovať na chyby.
...niekoľkýkrát...
...hlavní kuchári...
a pár preklepov
Inak pekný článok aj dobré recepty.
babidka
Zaujimavy clanok a velmi pekne a chutne recepty . V Korei som nebola , ale korejske jedla som jedlavo viacerych korejskych restauraciach v Azii . To co som jedla mi vsetko chutilo ....okrem kimci :-) Raz som bola v restauracii, kde v kazdom stole pre hosti / ano , V stole / bol vmontovany gril a tak sme si objednali specialitu tejto restauracei - maso ugrilovane samotnym hostom . Bohuzial si uz nazov jedla ani restauracie nepamatam :-) Doniesli nam obrovsky tanier s tenulinkymi platkami hovadzieho a bravcoveho masa, omacky , roznu zeleninu surovu aj nakladanu / a samozrejme aj kimci / a to maso sme si mohli ugrilovat podla vlastnej chuti sami . nad stolami boli take silne a tichucke digestory , ze v restauracii nebol vobec dym ani sa nemiesali vone z jedal . Pre mna to bol naozaj pekny kulinarsky zazitok .






 



TOPlist