Pikantné hovädzie ako minútka

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. mája 2014

...inšpirovala som sa receptom na kórejskú grilovanú dobrotu - Bulgoki. Na rýchlu prípravu hovädzieho mäsa je najlepšie použiť sviečkovicu,pretože je veľmi jemná a krehká. Zobraziť celý popis...inšpirovala som sa receptom na kórejskú grilovanú dobrotu - Bulgoki. Na rýchlu prípravu hovädzieho mäsa je najlepšie použiť sviečkovicu,pretože je veľmi jemná a krehká. Ja som ju nahradila dobre odležaným kusom roštenky,ktorú som marinovala v pikantnom náleve 24h,čím sa mäso ešte zjemnilo. Najvhodnejší spôsob prípravy je na grile,sezóna začína...

3
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

40 dkg
2 PL
5 PL
1 PL
1 PL
1 ks (vňaťová cibuľka)
1 ČL
6 ks
1 ks
2 strúčiky väčšie




Postup

  1. 1

    Umyté mäso sa snažíme nakrájať na čo najtenšie rezne a potom širšie rezance. Hrušku očistíme,zbavíme jadrovníka a zmixujeme alebo postrúhame najemno,dáme do misy,v ktorej budeme mäso marinovať. Použijeme len vňať jarnej cibuľky,nakrájame ju na tenké kolieska,takisto chilli papričky,cesnak popučíme. Pridáme všetky ostatné suroviny a poriadne marinádu premiešame. Vložíme do nej kúsky mäsa a necháme min.30 min odležať,najlepšie až 24 hodín v chladničke.

    Pikantné hovädzie ako minútka - obrázok 1
  2. 2

    Tesne pred konzumáciou silne rozhorúčime panvicu(v lepšom prípade gril) a mäso pomocou klieští naberáme z misy priamo k opekaniu, nimi ho aj obraciame a z každej strany opekáme pár minút,krásne do červena. Vhodná príloha je dusená ryža a hlávkový šalát. Mäso som vôbec nesolila,ale sójová omáčka obsahuje soľ. Boli sme s týmto jedlom veľmi spokojní,určite ho budeme pripravovať v lete často.

    Pikantné hovädzie ako minútka - obrázok 2

Diskusia k receptu

afataga
no tak toto je uz uuuplne ine kafe :-), vyzera to super, mala som cosi podobne v plane na zajtra, ale kedze som nasla v obchode zelenu sparglu, neodolala som, za chvilu bude po sezone, maso pocka
afataga
teda az na tu hrusku :-) co by na to povedalo jablko?
kukulienka71
@ola111 ,riskla by som to v prípade,že je to mäsko z mladého zvieraťa,nechala by som ho odležať,aby zjemnelo a samozrejme marináda so sójokou tiež jemní. Niektoré časti stehna sú však najtuhšie,treba im veľa času.
pusta
veľmi pekný recept, fajnové mäsíčko, úžasnú chuť si viem živo predstaviť.
tiginko
paráda! Ale mi robíš chute, práve som kúpila roštenku na roastbeaf, a teraz mám dilemu :-(
kukulienka71
@pusta , @izabella929 , @tiginko ,ďakujem pekne:-) mäsko bolo fakt veľmi dobrej chuti,chilli a cesnak dodali pikantnosť a sladká chuť sa výborne snúbila s mäsovou šťavou.Škoda,že som nerobila viac. Ale druhú časť roštenky som minule použila do paradajkovej šťavy,takže @tiginko ,ja riešim dilemy takto,pol na pol :-)
radost
ja sa pýtam ako béčko:
opekáme prudko pár minút..hovädzinku..??a to bude aj pre starecké zuby..??bo ak áno-taká rýchľovka sa mi ľúbi..
moja skúsenosť vraví-že za dlhší čas sa domäkka spraví..
ber ma zhovievavo..devečko..:-)
kukulienka71
milá @rados ť,nie si žiadne béčko! mám ťa rada:-) tu môžeš použiť len jemné hovädzie,najvhodnejšie je zo sviečkovej,ale alternatíva je aj nízka roštenka,čo je o dosť lacnejšie. Tieto sa upečú rýchlo,ako aj steak,treba to veľmi natenko nakrájať a marinovať.
elalea
Ak je hovadzie zadne nakrajane na tenke rezance a nechas ho marinovat dlhsie ako 24h vo vhodnej marinade,ktora trochu zmaksi to maso(trochu ovocneho octu by mala obsahovat a BEZ soli,lebo vytiahne vodu z masa),alebo citronovou stavou riadne premasirovane,tak kraaaasne zmakne....ja ho nechavam nalozene aj tyzden bez pristupu vzduchu,len ho premiesam v zavretej mise.same enzimy z masa ho zjemnia....amerikanci nechavaju zriet steaky aj mesiac bez pristupu vzduchu....;-)
kukulienka71
@elalea ,dobre,že sa delíš so svojou skúsenosťou,ja som to ešte neskúšala.Viem,že kyslé prostredie zmäkčuje mäso,zato sa zvyklo aj staršie namáčať do octu:-) ale každopádne, trvá to istý čas,na rýchlu úpravu sú vhodné jemné hovädzie mäsá.
havino
veľmi chutne mäso vyzerá, sranda, že marinovať v pomixovanej hruške, zaujímavé, uložím si, nech nezabudnem, pekná inšpirácia
ampara
Neviem si to ale predstaviť na grile,veď by to prepadlo pomedzi mriežky.
kukulienka71
@babkamt ,možno bude chutiť aj toto tvojmu synovi;-) @havino ,v originál recepte je nashi hruška,ja som dala našu hrušku,ešte k tomu zaváranú,vlastnú:-)) @ampara ,dobre si ma rozosmiala:-))),na mriežkovanom to radšej neskúšaj,my máme polovicu mriežkovanú a polovicu s plnou rebrovanou platňou,robí sa to na takej... @kimlo ,teší ma:-) Všetkým vám ďakujem pekne:-)
2010
Ta nashi hruska tam nie je zo srandy, ale obsahuje enzymi a je to prirodny zmakcovac masa - da sa pouzit aj lacnejsie maso ( tradicne pouzivaju aj ananas aj kiwi ale to je az moc silny zmakcovac - maso sa az rozpada ked sa da viac).
mariamka
tak az do Koree si zabludila, ani nie si narocna :) vyzera to skvele, musim priznat, ze hovadzina nie je u nas zvlast preferovana, ale ked to clovek vidi, vie to nakopnut a minutky robim casto, ked sa mi nechce resp. chce :)
safran
vďaka @kukulienka , dozvedela som sa pri tomto recepte, aj čo som nemyslela :-) podľa info od @2010 teraz musím prudko prehodnotiť svoju nevraživosť pripravovať mäso (iba divina v kombinácii s lesnými plodmi mala doteraz výnimku) s ovocím... človek sa učí každý deň :-)
kukulienka71
@safran ,už by som rada investovala aj do iného ako do domu(to nemá konca-kraja),ale ďakujem za pridaný link.Tiež sa mi veľmi páči to zmäkčovanie mäsa ovocím,ako píše @2010. @margaretka ,,@svedka ,@mariamka ,ďakujem aj vám,ste milé:-) náhodou som natrafila na video,kde pripravovali Bulgoki a dostala som nesmiernu chuť vyskúšať to doma. Hovädzie mäso je veľmi kvalitné,čo sa týka obsahu bielkovín a má veľmi málo tuku.
kukulienka71
@2010 , skúsila som kúsoček hov. pliecka naložiť v tejto marináde ale s čerstvým ananásom, pácovalo sa 3 dni a mal si pravdu, úplne sa pri pečení rozpadávalo, vznikla z toho až kašička. Tie enzými sú teda poriadne "žieraviny", len čo je pravda :-)
jujoska
super poznatok s tym ovocim, ukladam si ho do pamate
kukulienka71
@jujoska , len to pácuj kratší čas potom, lebo mäso úplne stratí svoju formu, mala som pôvodne rezance a narušila sa celá štruktúra, vznikla pri opekaní až kaša.
jujoska
a vies mi aj povedat asi na kolko masa si dala kolko ananasu? Mozno keby sa dalo menej... mozno bude stacit par hodin. Ja mam velmi neprijemnu skusenost prave s kiwi a ananasom v roznych mliecnych koktailoch - strasne zhorknu. To ma s tym urcite suvis
kukulienka71
dala som jeden plátok mäsa pokrájaný na rezance a kúsok ananásu cca 2x2 cm, roztlačila som ho vidličkou ako da dalo. V mliečnom koktaile som ešte takú kombináciu nerobila,ale minule som robila tortu s tvarohovou plnkou a kiwi navrchu, tak to zhorklo. Neviem,či to je len určitým druhom toho kiwi,lebo som už jedla dezerty tvaroh+kiwi a tie neboli horké... Fras vie? jak by moja mama povedala:-))
motyka
Vyzerá to výborne a podľa zloženia určite aj tak chutí. Zatiaľ som využívala na podobné jedlá len jablká. Určite to niekedy vyskúšam a ukladám.
Ďakujem @2010 aj ostatným za informácie o ovocí. Stále sa človek na Vareche niečo naučí. Čo je super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia