Aby to dobre dopadlo:
Ako pri pečení nahradiť maslo. Kedy to vašim koláčom neublíži a kedy to radšej nerobiť?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     6 minút čítania

Pri niektorých zákuskoch to bez masla jednoducho nikdy nebude ono, ale sú prípady, keď ho môžete nahradiť bez straty hviezdičky. Ako to urobiť, aby koláče aj bez masla dopadli na výbornú?



Foto: Shutterstock

Život bez masla si poniektorí z nás nevedia ani len predstaviť. Ale jeho cena časom poriadne narástla a tak ak si ho chceme natrieť na chlieb, alebo s ním variť a piecť, treba načrieť hlbšie do peňaženky.

Komu nie je úplne proti srsti predstaviť si, že by maslo v kuchyni nahradil, hľadá možnosti, ako to urobiť čo najbezbolestnejšie. Je niekoľko možností...



Foto: Shutterstock

Na chlieb a na varenie

Maslo na krajci chleba alebo pečive vieme nahradiť rôznymi domácimi nátierkami či nátierkovým maslom. Aj to si môžete urobiť celkom jednoducho z bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, ktoré necháte cez noc odkvapkať v utierke. Stečený jogurt dochutíte podľa vlastných preferencií a nátierkové maslo je na svete.

Pri varení sa dá maslo bez problémov ľahko nahradiť. Či už masťou alebo rastlinnými olejmi - repkovým, slnečnicovým či olivovým.

Kedy sa masla radšej nevzdať

S náhradami masla v koláčoch a zákuskoch je to trochu komplikovanejšie. Určite nie je dobrý nápad nahrádzať maslo tam, kde sa používa v tepelne neupravenom stave, teda v rôznych nevarených krémoch a plnkách.

Maslo býva často hlavnou zložkou krémov, ktoré sa používajú na plnenie tort a zákuskov a takisto býva súčasťou rôznych nepečených dezertov a sladkostí. Toto sú prípady, kedy by ste si maslo mali dopriať a nevymieňať ho za iné rôzne náhrady. Tu je jeho lahodná chuť jednoducho nenahraditeľná.

Ktoré cesto sa dá dobre upiecť aj bez masla

Maslo sa však dá nahradiť v niektorých druhoch ciest. Treba však mať na pamäti, že ak použijete alternatívu masla, výsledná chuť a konzistencia koláčov či zákuskov sa môže zmeniť. Nie každé cesto a každý recept je vhodný pre každú náhradu. V skutočnosti to niekedy môže byť hra pokus a omyl.

Trené cesto na koláče a mafiny: Maslo môžete nahradiť olejom, rastlinným margarínom, ovocným pyré alebo dokonca cmarom a bielym jogurtom, prípadne mascarpone. Posledné tri menované by sa však mali kombinovať s olejom.

Krehké cesto na koláče a quiche: Tu je vhodnou náhradou kvalitný margarín. Ak nechcete nahradiť maslo preto, lebo je drahé, ale zo zdravotných či eko-dôvodov, vhodné je aj vegánske maslo.

Kysnuté cesto: Niektoré druhy sa dajú pripraviť bez akéhokoľvek tuku. V opačnom prípade možno použiť rastlinný olej, napríklad repkový, slnečnicový alebo do cesta na pizzu olivový.



Foto: Shutterstock

Ako a čím maslo v ceste nahrádzať

Margarín: Môžete ním zameniť maslo v pomere 1:1. Teda do receptu použijete rovnakú gramáž.

Olej: Maslo a olej sa nemôžu zamieňať v rovnakých množstvách, pretože ich hustota sa líši. Pravidlom je, že namiesto 100 gramov masla môžete použiť 80 gramov oleja. Je dôležité olej skutočne odvážiť a nemerať ho v mililitroch. Okrem toho treba pridať aj trošku tekutiny - ak nahradíte 100 gramov masla 80 gramami oleja, musíte pridať naviac ešte 20 gramov inej tekutiny obsiahnutej v recepte, napríklad mlieka, ale vhodná je aj voda.


Jogurt, kyslá smotana, tvaroh alebo mascarpone: Môže sa nimi nahrádzať maslo v pomere 1:1. Na 100 g náhrady však treba pridať 1 polievkovú lyžicu krupice alebo škrobu, cesto bude ľahšie. Vhodný je jogurt, tvaroh, kyslá smotana s čo najvyšším podielom tuku.

Kokosový tuk: Namiesto 100 g masla sa dáva 60 g kokosového oleja a 3 lyžice vody. Kokosový tuk má však svoju charakteristickú chuť, takže na to treba myslieť, nehodí sa do každého koláča.



Foto: Shutterstock

Orechové maslo (zvyčajne mandľové): Orechové maslo by malo nahradiť polovicu množstva masla uvedeného v recepte a druhú polovicu treba nahradiť rastlinným olejom. Je vhodné najmä do cesta na sušienky. Táto alternatíva však nie je pre tých, ktorí chcú šetriť, pretože orechové maslá sú podstatne drahšie ako bežné maslo, je skôr pre ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nechcú konzumovať klasické maslo.

Ovocné pyré: Do sladkých trených ciest sa dá namiesto masla použiť aj ovocné pyré – môžu to byť rozmixované banány, slivky, jablkové či hruškové pyré. Odporúča sa nahradiť polovicu množstva masla uvedeného v recepte pyré a druhú polovicu margarínom alebo olejom. Keďže ovocie je sladké, stačí dať do cesta potom menej cukru.



ANKETA: Skúšali ste už niekedy maslo pri pečení nahradiť niečím iným?

63,2%



36,8%







Diskusia k článku

haji
Kokosový olej je sporná věc. Dá se dohledat na ujo Google. Opatrně se směsovými ztuženými rostlinnými tuky - většinou mají prapodivné složení, kde je jak palmový, tak i často kokosový tuk. Např. HERA obsahuje palmový tuk!! A dalo by se pokračovat. Našla jsem jediný rostlinný ztužený tuk bez těchto bonusů, byl zahraniční, drahý a na trhu málo frekventovaný. Hledala jsem kvůli snížení cholesterolu a je to dílo. Vzpomínka patří slunečnicovému roztíratelnému tuku "Juno", ten byl čistě slunečnicový a "Dukát", též slunečnicový ztužený tuk směsový s mléčným zákysem bez bonusů. Už se oba dávno nevyrábí. A v Heře palmáč nebýval.
Přimlouvám se za masť. Zvlášť v kysnutém těstě, babička ji přidávala, často i masť slepičí. Vždy říkala, že se to vypeče. Je i pár receptů na "sádlové" - masťové cukroví. Je výborné. Jasné, vegetariáni a vegani to mají těžké.
Pěkný článek, aktuální, dobře zpracovaný, díky za něj!!






 



TOPlist