Orechový koláč
Orechový koláč

Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 9. januára 2023
Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov (fotorecept)
Foto: eruska25

Žĺtkové rezy sú starý poctivý recept. Raz mi však sesternica dala tento recept a od vtedy pečiem už len takto. 250 g Zobraziť celý popisŽĺtkové rezy sú starý poctivý recept. Raz mi však sesternica dala tento recept a od vtedy pečiem už len takto. 250 g masla je nahradené 100 ml oleja a 200 ml minerálky. Cesto je ľahšie, vzdušnejšie. Žĺtková poleva je pofŕkaná čokoládou - odtiaľ názov.

20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
250 g
100 g posekané
1 bal.
200 ml
100 ml
4 ks
Poleva:
200 g
4 ks
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Suroviny.

    Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky vyšľaháme, pridáme kryštálový cukor a za stáleho miešania ďalej postupne pridávame múku, prášok do pečiva, orechy, minerálku a olej. Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný väčší plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 20 minút.

    Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas pečenia vymiešame žĺtky s práškovým cukrom do penista a rozotrieme na horúci koláč. Netreba sa báť surových žĺtkov, pretože sa poleva natiera na horúci korpus.

    Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vychladnutí pofrkáme čokoládou.

    Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rezy sú veľmi dobré.

    Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Vtipný název, milá obměna klasiky. Recept se mi moc líbí. A kdo rád ořechové a často, bude nadmíru spokojený. Díky za sdílení vděčného receptu!
ivan14
Pořád mě zaráží obavy ze syrových vajec. Měl bych, pravda, držet hu... ústa, mám svoje slepičky, nicméně jsem u žádného z osob mě známých žádnou salmonelózu Z VAJEC nezaznamenal. Jo, sám jsem onemocněl - ale z kuřecího masa. Víckrát jsem do toho obchodu nevlezl (ale on stejně krachnul - proč asi?). :-) Všechno nejlepší do r. 2023!
mamec
@ivan14 (9.1.2023 15:32)
Nuž, hlavne u domácich vajec by som bola veľmi opatrná. Predpokladám, že tvoje sliepky asi často veterinára nevidia. A skutočne sú nebezpečnejšie ako mäso. Snáď nikto neje polosurové kuracie mäso. Síce, počula som o svadbe, ktorá skončila na infekčnom, ale to bolo preto, že upečené kurence porcovali na tej istej doske, na ktorej pripravovali mäso na pečenie.
1x sracz
kimlo
@mamec (9.1.2023 20:33)
Salmonela sa vo vajciach nenachádza, či sú domáce alebo kupované, môže sa nachádzať na povrchu škrupiny, preto stačí dodržať pár jednoduchých hygienických pravidiel a nieje problém konzumovať aj surové vajce.
mamec
@kimlo (10.1.2023 08:08)
Tak to sa mýliš. Pokiaľ je sliepka nakazená, je to aj vo vajci. Nie len na povrchu. Skús si nájsť informácie.
1x sracz
kukulienka71
Tieto žĺtkové máme veľmi radi, pečiem ich však málo práve kvôli tomu, že to je kalorická bomba. V tvojej verzii sa mi páčia viac. Ďakujem.
olinecka
Ja som piekla podobný hádam aj cesto rovnaké len do žĺtkov som pridala šťavu z citróna, fantázia chuti. Aj Tvoj klasika... Nesklame l




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia