Slaný tekvicový koláč
Slaný tekvicový koláč

Slaný koláč s tekvicou a so slaninkou videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 4. novembra 2022

Čo iné by sme si mohli počas pestrofarebnej jesene pripraviť, ak nie pochúťku z tekvice. Upečte si s nami lahodný tekvicový koláč so slaninkou. Zobraziť celý popisČo iné by sme si mohli počas pestrofarebnej jesene pripraviť, ak nie pochúťku z tekvice. Upečte si s nami lahodný tekvicový koláč so slaninkou. V našom videorecepte nájdete podrobný postup. Tak, poďme na to.

8
porcií
25 (+ odležanie) minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
3 PL
štipka
Plnka:
500 g (maslová alebo hokkaido)
120 g (prerastená)
1 ks
2 ks
150 g strúhaný (ementál)
100 ml
250 ml
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Cesto: V mise zmiešame múku, studené maslo, soľ a vodu. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

  2. 2

    Tekvicu ošúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno. Na troške oleja orestujeme cibuľu dosklovita, pridáme tekvicu a ďalej opekáme niekoľko minút. K tekvici a cibuli pridáme nakrájanú slaninu a ešte krátko opekáme.

  3. 3

    V mise zmiešame kyslú smotanu, smotanu na varenie, vajcia a nastrúhaný syr. Zmes ochutíme soľou, korením a strúhaným muškátovým orieškom. Nalejeme k tekvici a všetko spolu premiešame.

  4. 4

    Vychladené cesto rozvaľkáme medzi dvoma hárkami papiera na pečenie do tvaru kruhu. Vrchný papier odstránime a aj so spodným papierom vložíme do koláčovej formy s priemerom 26 až 28 cm. Cesto prstami roztlačíme aj do bokov.

  5. 5

    Na cesto vo forme navrstvíme plnku a slaný koláč pečieme približne 45 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Môžeme podávať ozdobený petržlenovou vňaťou za tepla aj za studena.

  6. 6

    Naše tipy: Tento krehký slaný koláč môžete pripraviť aj so šunkou, s údeným mäsom alebo aj celkom bez mäsa. Na ochutenie plnky sa hodia aj rôzne bylinky, napríklad tymian a oregano. Okrem ementálu môžete nastrúhať do plnky aj eidam, goudu alebo syr s modrou plesňou. Namiesto klasickej pšeničnej múky sa na cesto bude hodiť aj špaldová hladká múka alebo zmes hladkej a celozrnnej múky.

Diskusia k receptu