Výborný orechový krémeš

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 10. marca 2023     Dĺžka videa: 6 minút 47 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Pre všetkých fanúšikov krémových zákuskov máme do zbierky opäť jeden vynikajúci recept. Skvelý orechový krémeš zmizne zo stola extra rýchlo!

Suroviny

2 bal. (chladené rozvaľkané)
Orechové cesto:
4 ks
5 PL
100 g mleté
5 PL
1/2 bal.
Krém:
1 l
160 g
70 ml
2 bal.
50 g
4 ks
250 g

Postup

  1. 1

    Na orechové cesto oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do hustej bielej peny. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do žĺtkovej peny a zľahka primiešame sneh z bielkov a múku. Nakoniec jemne primiešame aj mleté vlašské orechy. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 ºC asi 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

  2. 2

    Jedno lístkové cesto, ktoré bude tvoriť spodok krémeša rozprestrieme na plech a popicháme vidličkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 ºC asi 10 minút. Druhé lístkové cesto, ktoré bude navrchu krémeša položíme na prevrátený plech na pečenie a nakrájame na štvorce. Tiež upečieme v rúre vyhriatej na 220 ºC asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Dve tretiny mlieka spolu s oboma cukrami privedieme do bodu varu. Medzitým vo zvyšnej tretine mlieka dohladka vymiešame vanilkový pudingový prášok. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky dohladka primiešame k pudingu a za stáleho miešania prilejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý hladký krém. Odstavíme z ohňa a vmiešame na kocky nakrájané maslo a rum. Z bielkov vyšľaháme sneh a po častiach ho primiešame do horúceho krému. Sneh krém krásne nadľahčí.

  4. 4

    Polovicu teplého krému navrstvíme na upečené vychladnuté spodné lístkové cesto a rovnomerne ju rozotrieme. Na krém položíme orechové cesto papierom na pečenie nahor. Papier na pečenie stiahneme a na cesto natrieme druhú polovicu krému. Necháme asi hodinu stuhnúť v chladničke.

  5. 5

    Na stuhnutý krémeš poukladáme upečené štvorce lístkového cesta a nakrájame na porcie. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu