Fašírka pečená v celku fotorecept
Foto: malenik
Receptov na fašírky je tu veľa, ale každý je v niečom iný, či v postupe, alebo v surovinách. Pridávam tentokrát ten môj. V Zobraziť celý popisReceptov na fašírky je tu veľa, ale každý je v niečom iný, či v postupe, alebo v surovinách. Pridávam tentokrát ten môj. V niečom som sa inšpirovala tu na Vareche, niečo som pridala svoje. Keďže mojimi stravníkmi sú hlavne deti, recept som prispôsobila ich chutiam, aby mali drobci plné brušká.
porcií
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na varenie.
-
2
V mise zmiešame mäso, vajcia, vo vode namočené a vyžmýkné rožky, syr a mrkvu nastruhané najemno, na drobno nakrájanú cibuľu. Zmes dochutíme rascou, osolíme, okoreníme, pridáme asi 1 PL horčice. Do fašírky naschvál nedávam cesnak, lebo deťom to tak nechutí a každá mama predsa chce, aby sa deti dobre najedli, no nie?
-
3
Ja pečiem fašírku v sklenenej mise. Naolejujeme ju, mäso preložíme do misy a vytvarujeme fašírku.
-
4
Od @babkamt som okukala super tip potrieť mäso horčicou.
-
5
Prikryjem a dám piecť pri 220 °C asi hodinu. Potom odkryté nechám zapiecť do zlata.
-
6
Ako prílohu som spravila dusené zemiaky na cibuľke a sladkokyslý kapustový šalát. Dobrú chuť.
Dakujem, veru bola mňam, kľudne aj k hocijakému privarku by som si ju dala, ale to by mi zas decka nejedli, hehe
Ďakujem za komentár :-)
Fašírka
Väčšinou sa pod ňou myslí klasika z bravčového či miešaného mletého mäsa, s kúskami staršieho pečiva či chleba a s vajcami. Nesmie chýbať najemno nasekaná cibuľa, cesnak, prípadne petržlenová vňať. Samozrejme, soľ a koreniny podľa chuti. Tvar je oválny alebo kruhový, mierne sploštený, veľkosť podľa fantázie alebo veľkosti rúk kuchárky.
Sekaná
Ide vlastne o fašírku pečenú v celku buď na plechu vo forme šišky, alebo v chlebíkovej forme. Vnútri môže byť zabalená klobáska, varené vajíčka alebo zelenina. Niektoré recepty pridávajú aj nasekanú pečeň. Druh mletého mäsa nie je podstatný, môže to byť aj morčacie, dôležitý je hlavne tvar výrobku.
Frikadelky
Je to niečo medzi mletým rezňom a fašírkou, spravidla ide o menšie oválne či guľaté tvary. Ak sú mäsové, nepridáva sa chlieb, ale len hrubšia strúhanka. Základnou surovinou však môže byť aj zelenina, ryby, tofu a podobne.
Hamburger a čevapčiči
Sú z čistého mäsa, žiadne vajcia ani mlieko. Len mäso, soľ a korenie. Na zlepšenie štruktúry je vhodné pridať niekoľko lyžíc vody, aby mäso zostalo šťavnaté. Pravý hamburger je z hovädzieho mäsa a má tvar okrúhlej placky. Čevapčiči je najlepšie z miešaného mäsa, originálne sa pridáva aj baranina či jahňacie. Valčeky mäsa môžete napichovať aj na špajdle a opekať ich na grile.
Mletý rezeň
Môže byť mäsový (bravčové, hydinové či miešané) aj čisto zeleninový. Masa sa zvyčajne spája vajcom alebo strúhaným syrom. Nepridávajte chlieb, ale skôr strúhanku alebo ovsené vločky (napučané v bujóne) či sójovú drvinu (vopred uvarenú). Je to dosť variabilné, no výsledok by mal mať tvar rezňa, šťavnatú konzistenciu vnútri a zvonka chrumkavú kôrku. Tú dosiahnete klasickým rezňovým trojobalom.
Tak prosím, tu je vysvetlenie, že v uvedenom recepte sa jedna o fašírku v celku:-))) neviem, prečo za každú cenu niekto musí spochybňovať a odrádza autora receptu od jeho snahy pridať svoj recept, pod svojim pomenovaním!?
Nenechaj sa odradit:-) zverejnila si oba recepty chutné, jedle. Tak ako v reálnom živote, aj v tomto virtuálnom stretávame ľudí, ktorí si musia niečo dokazovať kritizovanim, ale tomu sa žiaľ zabrániť nedá. Viem, že si si sa s radosťou podelila o jedlo, ktoré chuti Tvojej rodinke, a určite budú mnohí, ktorých si inšpirovala, nech sa Ti dari:-)
Věřím, že české, moravské slovo sekaná, které jsem použila hore v komente, nebylo rozbuškou. Dobrá, fašírka v celku je výborná jak názvem, tak chutí!
Dakujem za pochvalu, nam chutilo ☺
Mne je to jedno, ci fašírka, ci sekaná, hlavne že sú plné brušká ☺
To všetky recepty na Vareche na Pečené faširky v celku okomentujete, ze ide o sekanú?
Ďakujem vam za milý komentár, aj vysvetlivky k jedlám z mleteho mäsa ☺
Takýto komentár ma veru nevyhodi z miery, a ak budem zas niečo dobré variť a nenájdem tu rovnaký recept, rada zas on s vami podelim ☺
Tak to je super tip zas pre mna, zeler ma nenapadlo tam nastruhat, vidite, nabudúce zas ja skusim so zelerom, dakujem za tip a za komentár ☺
Ďakujem za komentár, u nás je to stále fašírka, či v celku, ci plnená vajickom alebo hocičím, alebo vyprážané, dajú sa jest na teplo aj na studeno, so zemiakmi, s prívarkom či samotné ☺☺☺
Ja tiež,hlavne nech to chutí...
Prepáčte, že ragujem dooooooooooosť neskoro :-)
Nič som nevylievala, nič nadbytočné tam nebolo. Voda sa odparila a kto chcel si s výpekom polial zemiačky. Fašírka neplávala v oleji, ak ste si tak mysleli.
Wow, dakujem za komentar aj s fotkou👌 velmi ma tesi ze vam podla mojho receptu chutilo🤗 juuuu❤️