Fašírka pečená v celku fotorecept

malenik - fotkamalenik, 23. februára 2020
Fašírka pečená v celku (fotorecept)
Foto: malenik

Receptov na fašírky je tu veľa, ale každý je v niečom iný, či v postupe, alebo v surovinách. Pridávam tentokrát ten môj. V niečom som sa inšpirovala tu na Vareche, niečo som pridala svoje. Keďže mojimi stravníkmi sú hlavne deti, recept som prispôsobila ich chutiam, aby mali drobci plné brušká.

8-10
porcií
15 minút
príprava
80 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg mleté
2 ks
cca 150 g
1/2 ks
2 ks
2 ks staršie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na varenie.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise zmiešame mäso, vajcia, vo vode namočené a vyžmýkné rožky, syr a mrkvu nastruhané najemno, na drobno nakrájanú cibuľu. Zmes dochutíme rascou, osolíme, okoreníme, pridáme asi 1 PL horčice. Do fašírky naschvál nedávam cesnak, lebo deťom to tak nechutí a každá mama predsa chce, aby sa deti dobre najedli, no nie?

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja pečiem fašírku v sklenenej mise. Naolejujeme ju, mäso preložíme do misy a vytvarujeme fašírku.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Od @babkamt som okukala super tip potrieť mäso horčicou.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjem a dám piecť pri 220 °C asi hodinu. Potom odkryté nechám zapiecť do zlata.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako prílohu som spravila dusené zemiaky na cibuľke a sladkokyslý kapustový šalát. Dobrú chuť.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Takže, zasa problém, či fašírka, alebo sekaná?
Fašírka
Väčšinou sa pod ňou myslí klasika z bravčového či miešaného mletého mäsa, s kúskami staršieho pečiva či chleba a s vajcami. Nesmie chýbať najemno nasekaná cibuľa, cesnak, prípadne petržlenová vňať. Samozrejme, soľ a koreniny podľa chuti. Tvar je oválny alebo kruhový, mierne sploštený, veľkosť podľa fantázie alebo veľkosti rúk kuchárky.

Sekaná
Ide vlastne o fašírku pečenú v celku buď na plechu vo forme šišky, alebo v chlebíkovej forme. Vnútri môže byť zabalená klobáska, varené vajíčka alebo zelenina. Niektoré recepty pridávajú aj nasekanú pečeň. Druh mletého mäsa nie je podstatný, môže to byť aj morčacie, dôležitý je hlavne tvar výrobku.

Frikadelky
Je to niečo medzi mletým rezňom a fašírkou, spravidla ide o menšie oválne či guľaté tvary. Ak sú mäsové, nepridáva sa chlieb, ale len hrubšia strúhanka. Základnou surovinou však môže byť aj zelenina, ryby, tofu a podobne.

Hamburger a čevapčiči
Sú z čistého mäsa, žiadne vajcia ani mlieko. Len mäso, soľ a korenie. Na zlepšenie štruktúry je vhodné pridať niekoľko lyžíc vody, aby mäso zostalo šťavnaté. Pravý hamburger je z hovädzieho mäsa a má tvar okrúhlej placky. Čevapčiči je najlepšie z miešaného mäsa, originálne sa pridáva aj baranina či jahňacie. Valčeky mäsa môžete napichovať aj na špajdle a opekať ich na grile.




Mletý rezeň
Môže byť mäsový (bravčové, hydinové či miešané) aj čisto zeleninový. Masa sa zvyčajne spája vajcom alebo strúhaným syrom. Nepridávajte chlieb, ale skôr strúhanku alebo ovsené vločky (napučané v bujóne) či sójovú drvinu (vopred uvarenú). Je to dosť variabilné, no výsledok by mal mať tvar rezňa, šťavnatú konzistenciu vnútri a zvonka chrumkavú kôrku. Tú dosiahnete klasickým rezňovým trojobalom.

Tak prosím, tu je vysvetlenie, že v uvedenom recepte sa jedna o fašírku v celku:-))) neviem, prečo za každú cenu niekto musí spochybňovať a odrádza autora receptu od jeho snahy pridať svoj recept, pod svojim pomenovaním!?
používateľ nemá avatar
plk
Kedysi som robieval fasirku "v skle" ako Vy. Potom som objavil silikonovu formu. Peciem, kym povrch chyti farbu. Potom vyklopim/preklopim na plech a dopeciem zvysne strany.