Zubáč so zeleninou a zázvorovou omáčkou
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 28. decembra 2021

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
Suroviny
| 6 filiet (po 150–180 g) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 ks stredne veľké | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 ks stredne veľké | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Omáčka: | |
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 350 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Do hrnca dáme zovrieť vodu so soľou. Mrkvu a paštrnák očistíme a pokrájame na plátky, vložíme do vriacej vody a povaríme, kým nie je mierne chrumkavá. Nesmie byť uvarená. Zeleninu vyberieme z vody a dáme do misky s ľadovou vodou, aby nestratila farbu. Vychladnutú zeleninu scedíme a dáme nabok. To isté urobíme s ružičkami karfiolu a brokolice, tie stačí povariť len pár minút.
- 2
 Omáčka: Zázvor a cesnak očistíme, nakrájame na drobné kúsky. Do hrnčeka dáme 2 PL masla, zázvor, cesnak, cukor a sójovú omáčku. Mierne zohrejeme, kým sa cukor nerozpustí. Zmes prelejeme do mixéra a pomaly, za stáleho miešania, zalievame roztopeným maslom. Mixujeme dovtedy, kým vznikne hustejšia omáčka. Môžeme ju dochutiť citrónovou šťavou.
- 3
 Na panvici opečieme na oleji z obidvoch strán osolené, okorenené filety zo zubáča. Zeleninu tiež prehrejeme na panvici. Zubáča podávame so zeleninou a ohriatou zázvorovou omáčkou. Zázvorovú omáčku zohrejeme len mierne, nesmie začať vrieť, lebo maslo sa „oddelí“ od ostatných zložiek.
Tiež zubáč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu