Zubáč so zeleninou a zázvorovou omáčkou

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 28. decembra 2021
Zubáč so zeleninou a zázvorovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
40-50 minút
príprava

Suroviny

6 filiet (po 150–180 g)
1 ks
1 ks
2-3 ks stredne veľké
2-3 ks stredne veľké
Omáčka:
150 g
2-3 strúčiky
350 g
2 PL
2 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme zovrieť vodu so soľou. Mrkvu a paštrnák očistíme a pokrájame na plátky, vložíme do vriacej vody a povaríme, kým nie je mierne chrumkavá. Nesmie byť uvarená. Zeleninu vyberieme z vody a dáme do misky s ľadovou vodou, aby nestratila farbu. Vychladnutú zeleninu scedíme a dáme nabok. To isté urobíme s ružičkami karfiolu a brokolice, tie stačí povariť len pár minút.

  2. 2

    Omáčka: Zázvor a cesnak očistíme, nakrájame na drobné kúsky. Do hrnčeka dáme 2 PL masla, zázvor, cesnak, cukor a sójovú omáčku. Mierne zohrejeme, kým sa cukor nerozpustí. Zmes prelejeme do mixéra a pomaly, za stáleho miešania, zalievame roztopeným maslom. Mixujeme dovtedy, kým vznikne hustejšia omáčka. Môžeme ju dochutiť citrónovou šťavou.

  3. 3

    Na panvici opečieme na oleji z obidvoch strán osolené, okorenené filety zo zubáča. Zeleninu tiež prehrejeme na panvici. Zubáča podávame so zeleninou a ohriatou zázvorovou omáčkou. Zázvorovú omáčku zohrejeme len mierne, nesmie začať vrieť, lebo maslo sa „oddelí“ od ostatných zložiek.

Recept je zaradený do kategórií:
Ryby, Ryby sladkovodné, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Oprážané, Varené

Diskusia k receptu