Žinčicová polievka
Žinčicová polievka

Žinčicová polievka fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 19. júla 2018
Žinčicová polievka (fotorecept)
Foto: kvakac

Dostal som na ňu link pri komentároch. Nedalo mi tak som ju vyskúšal, fakt je veľmi dobrá. Recept pochádza od p. Žídeka. Niečo som si upravil podľa seba.

5 - 6
porcií
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks (domáca)
3 ks
3 ks
3 ks
2 ks
150 g
1,5 l
4 strúčiky
1 PL
1 KL
1 KL
1 ks ( kto chce)
 varené na tvrdo ( podľa počtu stravníkov jedno pre každého)
2 ks
4 ks
1/2 KL
1 hrsť pokrájaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Zeleninu, zemiaky a cesnak očistíme. Vajce uvaríme na tvrdo.

    Žinčicová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme rozvariť vodu 1 liter s koreninami, bez papriky.

    Žinčicová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si nakrájame zemiaky a zeler na drobno, mrkvu s petržlenom na kolieska. Cesnak posekáme na drobno.

    Žinčicová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Klobásy krájame na kolieska asi 3 - 4 mm hrubé.

    Žinčicová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako sa voda rozvarí zeleninu s klobásou vložíme do nej a pridáme mleté papriky. Necháme variť všetko do mäkká.

    Žinčicová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak je už všetko mäkké nalejeme žinčícu a necháme, len rozvariť. Ako sa to rozvarí pridáme pokrájanú petržlenovú vňať, pripadne osolíme a odstavíme zo sporáku. Celé mi to trvalo 40 minút. Zelenina to zdržovala nechcela zmäknúť, koťuha. Všetko som si pripravoval počas varenia.

    Žinčicová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme postať chvíľu a nakladáme, do každej porcie pridáme jedno varené vajce na polovicu rozrezané. A máme hotovo. Je veľmi dobrá mne to chutilo ako kyslá kapusta - bez kyslej kapusty.

    Žinčicová polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Obchůdek v tržnici, plný slovenských dobrot a výrobků, nezklamal a vydal žinčicu! I nějaké klobásky jsem pokoupila a už jsem snědla dva talíře téhle výborné polévky! Množství jsem poněkud umenšila, papriku jsem spejchla na kousku rozpuštěného másla. Přidala do talíře lžíci sladké smetany, a už jen vysekávám poklonu tomuto receptu. Děkuju!


Verím, že je super. Vyzerá báječne. K tomu už nič netreba, len kúsok chleba a sme sytí až, až. Chcem sa ale opýtať, čím by som mohla nahradiť žinčicu? / Acidko, cmar ? / Dosť ďaleko sú totiž miesta, kde ju môžem zohnať. Ďakujem.
@Motyka (25.7.2018 19:01)

Dá sa nahradiť aj domácim, alebo viac percentným cmarom. Treba aby bol dostatočné kyslý. Aj keď to už nebude tak dobré, ako zo žinčice ona ma totiž nezameniteľnú chuť. Žinčicu občas majú aj v Kauflande.

Pridaj komentár k receptu: