Žinčicová polievka
Žinčicová polievka

Žinčicová polievka s údeným pstruhom

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 31. mája 2021
Žinčicová polievka s údeným pstruhom
Foto: Miloš Mikuš
6
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1 ks
300 g
100 g
200 g čerstvý
1 PL (zo salaša)
1 l
podľa potreby (silný)
6 ks
5 ks
5 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Tretinu mrkvy a paštrnáka nakrájame na rezančeky (odborne sa to volá julienne) a krátko povaríme v troche vývaru spolu s hráškom. Vyberieme a dáme bokom.

  2. 2

    Zvyšok mrkvy a paštrnáka pokrájame na kocky a dáme variť do litra osolenej vody s bobkovým listom, celým novým a čiernym korením asi na 15 minút. Potom vlejeme žinčicu a povaríme.

  3. 3

    Pred podávaním pridáme do polievky pokrájané bylinky (ligurček, petržlenovú vňať, mätu), podľa potreby dosolíme a okoreníme čerstvým mletým korením.

  4. 4

    Do tanierov najprv naporciujeme údeného pstruha, hrášok s julienne zeleninou, žĺtok z prepeličieho vajca a ozdobíme pažítkou a kôprom. Až na stole zalejeme horúcou žinčicovou polievkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia