Žinčicová polievka s údeným pstruhom
Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 31. mája 2021
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 31. mája 2021
Foto: Miloš Mikuš
6
porcií
porcií
60 minút
príprava
príprava
Suroviny
1 ks |
|
300 g |
|
100 g |
|
200 g čerstvý |
|
1 PL (zo salaša) |
|
1 l |
|
podľa potreby (silný) |
|
6 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 ks |
|
5 ks |
|
2 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Tretinu mrkvy a paštrnáka nakrájame na rezančeky (odborne sa to volá julienne) a krátko povaríme v troche vývaru spolu s hráškom. Vyberieme a dáme bokom.
- 2
Zvyšok mrkvy a paštrnáka pokrájame na kocky a dáme variť do litra osolenej vody s bobkovým listom, celým novým a čiernym korením asi na 15 minút. Potom vlejeme žinčicu a povaríme.
- 3
Pred podávaním pridáme do polievky pokrájané bylinky (ligurček, petržlenovú vňať, mätu), podľa potreby dosolíme a okoreníme čerstvým mletým korením.
- 4
Do tanierov najprv naporciujeme údeného pstruha, hrášok s julienne zeleninou, žĺtok z prepeličieho vajca a ozdobíme pažítkou a kôprom. Až na stole zalejeme horúcou žinčicovou polievkou.
Tiež polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu