Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s úžasnou chuťou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Doma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať.* Aspoň „krát“ za mesiac si však chute kompenzujem takými hubami, aké dostanem na tunajšom trhu, v kombinácii so zásobou sušených, od spriatelených duší zo SVK. V objavenom obchode s čínskymi potravinami som za úžasnú cenu kúpil čerstvé svetlé bunapi- shimeji a hlivu kráľovskú (kotúčovú, či fanfáry), no a šampiňóny v našom obchode. Pri varení tejto polievky som potom už postupoval klasický spôsobom.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pohľad na použité suroviny. Údené bravčové kolienko som večer dočistil, umyl a pomaly uvaril, až z neho trčali kosti a potom som ho vo vývare nechal až do budúceho predpoludnia, kedy som začal variť polievku.
  2. V hrnci som na rastlinnom oleji orestoval na drobno pokrájanú cibuľu s plátkami cesnaku a potom na nich orestoval pokrájané paradajky, zeler stonkový a zelenú papriku.
  3. Medzitým som očistil a pokrájal zemiaky a huby (sušené už boli v hrnčeku, zaliate vlažnou vodou).
  4. Následne som kocky zemiakov vložil na už orestovaný zeleninový základ a posypal ich soľou čerstvo mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou, korením „Nahrin Piccant“ KL, drvenou rascou a čerstvo pomletou borievkou.
  5. Zalial zohriatym nálevom z údeného kolienka a hrnčekom odmočených sušených hríbov aj s nálevom.
  6. Keď polievka začala vrieť, pridal som k nej pokrájané šampiňóny, hlivu kotúčovú a biele bunapi shimeji (zo desať som ich nechal celých, na ozdobu polievky pri servírovaní).
  7. Keď už boli zemiaky a kúsky hlivy kotúčovej mäkké (asi po 33 minútach), vložil som do polievky pokrájané mäso z kolienka,
  8. „hranu” nadstavil 3 PL paprikového krému „Harissa Pikante“ (dochutíte si podľa zvyku).
  9. Z taniera, ozdobená lístočkami čerstvej petržlenovej vňate a celými shimeji chutila úžasne.
  10. Na záver ešte pohľad na huby enoki, buna-shimeji, bunapi-shimeji, hlivu kráľovskú a shiitake, kúpeného v čínskom obchode. Huby sú bohaté antioxidanty, bielkoviny, obsahujú niacín čiže vitamín B3, dôležitý na získavanie energie zo stravy a môže slúžiť k poklesu cholesterol, ako aj na stimuláciu imunitného systému, sú inhibítor enzýmu konvertujúceho angiotenzín I (ACE), čo je oligopeptid, ktorý môže byť nápomocný pri znižovaní krvného tlaku a znižovaní rizika mŕtvice u osôb s hypertenziou. Kyselina pantoténová, známa aj ako vitamín B5 sa podieľa na metabolizme živín v tele. Nechýba ani riboflavín (vitamín B2), thiamín (vitamín B1) a vitamín B6. Z minerálnych látok je zastúpený horčík, mangán, fosfor, meď, železo, draslík, zinok a tiež vláknina. Zobrazené huby, ale aj ďalšie, sa v súčasnej slovenskej kuchyni používajú do polievok a prívarkov podobne ako mäso, či na prípravu praženíc.