Zemiaková polievka s parádnymi doplnkami fotorecept
Foto: sracz
Upratoval som mrazák a čo „nekukám“!? Z celofánového vrecúška na mňa žmurká za poriadnu hrsť sušených, vynikajúco voňavých dubákov. Na „vihodňarsku mačanku“ , Zobraziť celý popisUpratoval som mrazák a čo „nekukám“!? Z celofánového vrecúška na mňa žmurká za poriadnu hrsť sušených, vynikajúco voňavých dubákov. Na „vihodňarsku mačanku“ , alebo pod hovädzie málo a škoda. Čo s vzácnou dobrotou? Poradila mi Frézia68, milá priateľka z Varecha.sk – ta urob bandurkovu s čerstvými hubami a priruc tote sušene gribiki! Pridal som ešte aj svoju fantáziu a uvaril som túto vynikajúcu voňavú dobrotu s nadstavbou, alebo ak chcete, s aditívami. Poprobujce, okoštujce, ňeobanujece!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 kg (polopovyrezovaná) |
|
3÷4 ks |
|
7 guličiek |
|
12 guličiek |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
1 ks stredná |
|
2÷3 strúčiky |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1 kg |
|
1 hrsť |
|
4 ks |
|
1 vetvička |
|
1 hrsť, čerstvá |
|
podľa potreby vetvička |
|
podľa potreby krajce |
|
Postup
-
1
z bravčovej krkovičky som pred časom vyprážal rezne a v mrazáku mi zavadzali takéto tri kúsky dobre obrastených kostí, ktoré som dôkladne poumýval v studenej vode,
-
2
vložil do hrnca, pridal bobkový list, guličky čierneho a nového korenia, zalial ~ 3 litrami studenej vody, primiešal 2 PL soli; po 90`~ varenia som mal základný vývar, z ktorého som pozbieral penu.
-
3
počas varenia vývaru som očistil a pokrájal stredne veľkú červenú cibuľu, cesnak, petržlen, mrkvu, stonky zeleru a zemiaky.
-
4
do veľkého hrnca som nalial 3 PL olivového oleja, nastrúhal cibuľu a
-
5
pridal dva veľké strúčiky nožom pretlačeného a na drobno pokrájaného cesnaku,
-
6
počas krátkeho porestovania som pokrájal koreňovú zeleninu a na▲▲▲ zemiaky.
-
7
jeden z nich som postrúhal na zahustenie polievky (málokedy používam na zahusťovanie múku).
-
8
na orestovanú cibuľu s cesnakom som vložil pokrájanú zeleninu a zemiaky, premiešal a
-
9
pridal ~ 2 PL domácej bravčovej masti a krátko podusil.
-
10
pripravil som si k ruke sušené dubáčiky a
-
11
pokrájal portobelo (doma by som určite použil to, čo by som našiel v Božej záhradke (pečiarku ovčiu, šampiňón poľný, suchohríby, … alebo inšó).
-
12
zemiaky so zeleninou zalial vývarom pridal pokrájané i sušené huby, dochutil vegetou a priložil vetvičky čerstvého ligurčeka lekárskeho.
-
13
nuž a keď sa na mäkko uvarila aj mrkva, išlo sa do finale; z kostí pooberané a pokrájané mäsko som pridal do hotovej polievočky spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou a krátko nechal prevrieť s pripraveným postrúhaným zemiakom.
-
14
jednotlivé porcie som dozdobil bazaličkou voňavou; tanier s polievkou pre moju krajšiu a samnajlepšejšiu polovičku vidíte na titulke a ja som si k svojej pridal, ako vždy, burkovčiak chlebíka.
nie je toho maska privela? ci ono je to preto ze su to kosti?
kolko by som mala asi dat len cisteho maska ked nemam kosti?