Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. mája 2021
Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept)
Foto: sracz

Zemiaková polievka bola odjakživa neodlúčiteľným sprievodcom nášho rodinného života už od mojej mladosti, detských i „šrácovských“ rokov. Pri jej varení som využíval všetky „fiškusy gazdiniaka v domácnosti“. Dnešný variant ma inšpiroval naším spoločným priateľom na „Vareške“, @Bugout-om, ktorému veľmi pekne ďakujem a ostávam jeho dlžníkom! Po predchádzajúcich dvoch opakovaniach som sa osmelil a dovolil som si realizáciu so svojimi nápadmi. Bugoutov postup som doplnil i o ružičkový kel a špargľu.

6-8
porcií
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

480-500 ml
480-500 ml (hrubšia časť)
3-4 ks
12-15 ks
7-8 ks
2-3 PL
3-4 PL
240-250 ml väčšia postrúhaná
1000-1200 g
3-4 strúčiky
3-4 ks
15-20 vetvičiek
2-3 ks mladá
Koreniny:
10-12 ks
2-3 KL
2-3 KL (sv. Antonín)
2-3 KL
2-3 KL sušený
2-3 KL (mleté sušené nožičky)
podľa potreby (alebo horúca voda)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z hlavičiek ružičkového kelu som odrezal tvrdé spodné časti (po prerezaní na polovicde ich použijem ako pečenú prílohu ku „ryľovanému“ kurčaťu (rozložiť, reznom hranou nahor, na dno pekáča s olejom, posypať soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti, piecť 12-14 minút na 200-210 ⁰C, otočiť pomocou kuchynskej špachtle, posypať hoblinkami masla a vzápätí dopiecť opäť pätnásť minút).

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo zväzku čerstvej špargle som vybral jeden „klások“, ohnutím ho prelomil a podľa neho odrezal dva zväzky; mäkšie „klásky“ som na 5-6 minút vložil do vriacej osolenej vody a poliate prepraženým maslom ich použijem ako prílohu, alebo ako dezert.

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dolné časti „kláskov“ špargle som podľa potreby dočistil „škrabkou“ na zemiaky, pokrájal ich na 4-5 cm kúsky a 10-12 minút obvaril vo vriacej osolenej vode, s bobkolistom, celým čiernym a novým korením v závesnom sitku.

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne som ich rozmixoval v kuchynskom robote aj s vývarom a odložil na ďalší technologický krok.

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    „Nakockované“ zemiaky som vložil k postrúhanej cibuli orestovanej na oleji a opiekol ich až začali chytať červenkastú farbu.

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridal som k nim plátky cesnaku,

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokrájanú kytičku petržlenovej vňate aj s ich halúzkami, pokrájané zelerové stonky a

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    polkolieska z asi 25 cm mladých cuketiek.

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Celú zostavu som posypal korením (vy si ich typ, výčet a množstvo môžete obmeniť podľa vlastných chutí a možností); po zmiešaní ju zo 10 minút spoločne orestoval a

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zalial horúcim vývarom zo špargle i ružičkového kelu (ak by bolo načim, mal som pripravenú aj vriacu vodu a hovädzí vývar, ale základný objem tekutiny bohato stačil).

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď polievka začala vrieť, vložil som do nej umyté lupienky ružičkového kelu a nechal ešte 10 minút dovariť. Medzitým som v chladničke našiel „zapotrošenú“ krabičku polosuchého tymianu, tak som ním ozdobil aj lupienky kelu.

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hneď za horúca som polievku servíroval a podľa rady @Bugout-a k nej do tanierov pridal citrón Meyer pokrájaný na malé kúsky. Potvrdzujem, že s citrónom je aj táto polievka „eňo-ňuňo až prudko jedlá“. Meyer citróny, krížence rôznych citrusových plodov s mandarínkami, sú žltšie, mäkšie a o niečo sladšie. Vrelo a zodpovedne ich odporúčame aj do Vašej ctenej pozornosti.

    Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Do zvyšku polievky som vložil aj zostatok citrónovej šťavy a kôry aj s jej dužinou. Vážený a ctený @Bugout, ešte „krát“ veľmi pekne ďakujem za „nakopnutie“ a želám mnoho ďalších nápadov! „Bars nám šmakovalo“!

Diskusia k receptu