Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom fotorecept
Foto: boise
Deti sú na prázdninách a ja sa musím zamestnávať, nech mi nie je smutno. Tak vyváram veci, ktoré som vždy chcela vyskúšať, ale nebol Zobraziť celý popisDeti sú na prázdninách a ja sa musím zamestnávať, nech mi nie je smutno. Tak vyváram veci, ktoré som vždy chcela vyskúšať, ale nebol na to čas. Ten dip je fakt zaujímavý :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Dip: | |
1 PL |
|
1 ks |
|
1,5 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
150 - 200 ml (alebo majonéza) |
|
|
|
|
|
Zeleninové hranolky: | |
|
|
|
|
|
|
3/4 šálky |
|
3 - 4 PL (alebo Grana Padano) |
|
1 ČL |
|
|
|
trošku |
|
1/2 pohára (alebo Acidko) |
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme dip, nech sa stihne vychladiť. Na panvici (ja som robila vo woku) rozpustíme lyžicu masla.
-
2
Keď sa rozpustí, pridáme na pásiky pokrájanú bielu cibuľu a na slabom ohni pomaly necháme pražiť, alebo teda skôr variť. Cibuľa nesmie prihorieť.
-
3
Cibuľu opekajte naozaj dlho a pomaly. Kým nezačne chytať hnedooranžovú farbu.
-
4
Hotová bude po cca 20 minútach, a vyzerať by mala asi takto:
-
5
Presypte do mixéra, pridajte 1,5 polievkovej lyžice jablčného (alebo vínneho) octu, 2 polievkové lyžice medu a lyžicu kremžskej horčice. Rozmixujte, aby sa všetko spojilo.
-
6
Potom pridajte biely jogurt (alebo majonézu). Najskôr tak 150ml, prípadne len jeden jogurt. Opäť premixujte.
-
7
Ochutnajte, ak treba pridajte viac jogurtu alebo majonézy. Dochuťte štipkou čierneho mletého korenia a troškou soli a znovu rozmixujte.
-
8
Preložte do misky a dajte do chladničky.
-
9
Zeleninu si umyjeme, zeler s mrkvou očistíme a nakrájame.
-
10
Do misky si nalejeme mlieko, alebo acidko. Ja som skúsila aj jedno aj druhé. Tie hranolky s acidkom sú chrumkavejšie, obaľovacia zmes sa na to lepšie lepí.
-
11
V miske zmiešame strúhanku, syr parmezánového typu, mletú červenú papriku - podľa chuti, buď pálivú alebo sladkú, mleté čierne korenie a trošku soli. Premiešame.
-
12
Zeleninu najskôr namočíme do mlieka (alebo acidka) a vyváľame v obaľovacej zmesi. Ukladáme na papierom vystlatý plech, ktorý trošku pokvapkáme olejom. Tiež zeleninu postriekame olejom (ak nemáte postrekovač, tak môžte pokvapkať) a dáme piecť na 180 stupňov.
-
13
Vyberieme keď má zelenina zlatistú farbu. Cukety budú mäkšie, zeler a mrkva ostanú pekne chrumkavé. Mne osobne najviac chutil zeler. Podávame s vychladnutým cibuľovým dipom.
Diskusia k receptu