Zeleninová polievka s krupicovými haluškami fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. októbra 2012
Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept)
Foto: pusta

V tomto upršanom, pochmúrnom počasí sa nám zažiadala jednoduchá, ľahká, dobrá zeleninová polievočka, ktorá jednak zahreje a jednak osvieži. Dávno sme ju nemali a výborne doplnila granatiersky pochod, pochutnali sme si, len čo je pravda.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

3 ks
2 ks
50 g
50 g
1 ks stredne veľká
1 malý zväzok
podľa chuti
podľa chuti
1 PL
2 zarovnané PL
2 PL
1500 ml
2 ks
40 g
podľa potreby podľa veľkosti vajec

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistila som si postupne koreňovú zeleninu.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som ju na malé kúsky, kocky a kolieska.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájala som na kocky.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci som orestovala scedenú zeleninku na rozohriatom oleji, má potom lepšiu chuť.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zaliala som ju vodou a varila som na strednom ohni asi 15 minút, to stačí, lebo sa bude ešte variť. Pridala som soľ.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa varila zeleninka, pripravila som si paprikovú zásmažku. Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som múku a orestovala som ju do svetložltej farby.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K orestovanej múke som pridala sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť. Pozor, stále miešať, aby nezhorkla. Zaliala som ju studenou vodou a dobre rozmiešala, aby neboli v nej hrudky.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovú zásmažku som pridala do k zeleninke a spolu som ešte varila asi 15 minút.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vajcia som rozšľahala s maslom pomocou vidličky.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som detskú krupicu.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Spracovala som všetko spolu na polomäkké cesto, nachala som asi 15 minút odpočívať, aby krupica pekne nabobtnala.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pomocou čajovej lyžičky som zavarila halušky do vriacej polievky a nechala som ich pomaly tiahnuť na najslabšom plameni asi 10 minút. Treba zavárať menšie halušky, lebo značne zväčšia svoj objem. Na záver som polievku dochutila čerstvo mletým čiernym korením.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Petržlenovú vňať som posekala na drobno.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Horúcu polievku som nabrala do tanierov a posypala posekanou petržlenovou vňaťou. Prajem dobrú chuť k tejto chutnej, jemnej a zdravej polievke, ktorá nielen zahreje, posilní, ale aj osvieži.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
súhlasím že chutná,jemná a zdravá, robievam podobne, len miesto masla pridávam do halušiek olej a posekané bylinky
Olej v krupicových haluškách spôsobí, že sú halušky tvrdé. Moja svokra ma naučila, že do halušiek sa dáva maslo alebo masť. Skúste a uvidíte ten rozdiel
Já dělám krupicové halušky tak, že ušlehám bílek do tuhé pěny, pak vmíchám žloutek a krupici. Odliju trochu polévky a přivedu do varu. Kávovou lžičkou uždibuji malé kousky (varem hodně nabudou) a zavářím nočky. Jsou nadýchané, měkkoučké.
Nechapem, naco je dobra v zeleninovej polievke cervena paprika a naco zaprazka! V zeleninovej polievke prazte ako prvu mrkvu, asi viete, ze vitaminy D E K A su rozpustne v tukoch a znesu teplotu praziaceho sa tuku, zaroven z prvej poprazenej mrkvy mrkvy ziska polievka farbu. Vsetka ostatna zelenina sa prida az po zaliati vodou. C vitamin nezachovate ziaden, zial. A este, ozaj halusky z 2 vajec, ked udavas len 1,5 l vody?

Pridaj komentár k receptu: