Zapekaná krkovička, šťouchané brambory, paradajkový šalát fotorecept

jazavka - fotkajazavka, 16. septembra 2012
Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept)
Foto: jazavka

Tento recept je z relácie "bez servítky", trošku som si ho upravila, použila inú prílohu a iný šalát, ako dezert sme mali hroznovú bublaninu. Zobraziť celý popisTento recept je z relácie "bez servítky", trošku som si ho upravila, použila inú prílohu a iný šalát, ako dezert sme mali hroznovú bublaninu.

8
porcií
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 plátkov
500 g
100 g
2 ČL
500 ml
2 ks
1 dcl
20 dkg
20 dkg
Príloha:
podľa potreby
20 dkg
1 väčšia
Šalát:
8 väčších
2 väčšie




Postup

  1. 1

    Mäso si naklepeme, osolíme a obalíme v hladkej múke v ktorej sme rozmiešali 2 ČL sladkej papriky.

    Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obalené mäso sprudka opečieme na oleji.

    Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tým si na cibuľke podusíme šampiňóny...

    Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené mäso dávame na vymastený pekáč, navrstvime naň šampiňóny, ktoré prikryjeme šunkou a na vrch poukladáme plátky syra.

    Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V smotane a v mlieku rozmiešame vajíčka, zalejeme tým mäso a dáme zapiecť. Zapekáme prvých 10 minút na 200 stupňov, potom teplotu znížime na 180 stupňov a dopečieme - maximálne 30 minút. (alebo každý podľa svojej rúry)

    Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Príloha - "šťouchané brambory" - uvaríme zemiaky v osolenej vode, scedíme, na panvičke si opražíme si slaninku, pridáme cibuľku, popražíme a pridáme k zemiakom. V mlieku roztopíme maslo a nalejeme na zemiaky. Všetko spolu "pošťouchame"...

    Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šalát: Pokrájame paradajky, pridáme nakrájanú cibuľu, osolíme, urobíme zálievku z cukru, octu a vody a pridáme do šalátu, dochutíme mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou.

    Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a prajem Vám dobrú chuť...

    Zapekaná krkovička,  šťouchané brambory, paradajkový šalát (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

aknimak
Prečo šťouchane brambory? Je to český výraz u nas po slovensky, zemiakova kasa - spisovne.
jazavka
aknimak, podľa mňa to nie je zemiaková kaša, nepučí sa to, len sa rozmieša a do klasickej zemiakovej kaše podľa mňa slaninka, ani cibuľka nejdú, v názvoch sa nesmú používať úvodzovky, tak som ich tam nedala, v recepte už sú úvodzovky, myslím si, že každý porozumie českému názvu "šťouchané brambory"... a že by tu bol každý taký spisovný sa mi nezdá.... :-)))
jody
recept pekný, taký inšpiratívny. K šťouchaným zemiakom, ono je to čechizmus a nie, nie je to zemiaková kaša, správne by to mali byť pučené zemiaky, ale to nie je také zaujímavé, pre seba na to používam výraz - strapatá kaša. :-)
medulienka122
milá Jazavka, "šťouchané, pučené miešané," všetko jedno, všetci vieme, o čo ide, je to super jedlo, len môj starý nemôže huby, tak jemu bez nich, ale ja si dám podľa teba, "dík":-)))