Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou fotorecept
Foto: sandra
Jeden z mojich výmyslov na rastlinný deň. Dobrotka, len sa tak po nej zaprášilo :-D
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
10 ks väčšie |
|
20 ks menšie |
|
hrsť, nasekaná |
|
z 1/2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
štipka |
|
Omáčka: | |
2 dl |
|
1 dl |
|
|
|
|
|
1/2 dl |
|
medzi prsty |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Najprv som si dala obvariť väčšie umyté zemiaky aj so šupkou, varili sa asi 10 minúť, kým boli napoly uvarené.
-
2
Medzitým som si očistila čerstvé šampiňóny, a nakrájala ich na mesiačiky. Cibuľu som si nakrájala na drobno.
-
3
Zemiaky som po scedení prekrojila na polovicu a vnútro vydlabala, od šupky som nechala asi pol centimetra dužiny, a poukladala na olejom pokvapkanú zapekaciu misku. Zemiaky som tiež trochu viac pokvapkala olivovým olejom.
-
4
Na olivový olej som dala pražiť cibuľku a nakrájané šampiňóny. Posypala som soľou a korením.
-
5
Pred koncom som pridala dva strúčiky cesnaku a medzi prsty (ale tak dobre) údenej mletej papriky.
-
6
V miske som si roztlačila dužinu zo zemiakov, pridala nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, štavu z limetky, soľ, čerstvo pomleté korenie, a podusené huby.
-
7
Zmesou som naplnila zemiaky a dala zakryté alobalom piecť pri 200 stupňoch na 35 minút, zvyšných 10 minút sa piekli odkryté do chrumkava.
-
8
Na omáčku som si rozmrazila asi 2 dl zeleninového vývaru. Pridala som soľ, korenie a redukovala na polovicu. Potom som priliala 1 dl bieleho kvalitného vínka a opäť som chvíľu redukovala.
-
9
Priliala som kokosové mlieko, premiešala a pridala šafrán. Nechala som prevariť, podľa potreby si prípadne zahustite múkou (v troške omáčky rozmiešame múku a prijeme do hrnca). Nakoniec som omáčku precedila.
-
10
Hotové chrumkavo zapečené zemiaky som preliala omáčkou a podávala.
KK