Mäsové guľky
Zapečené mäsové guľky
Autor receptu: lemonova
Tento recept nie je presný, pretože som naň šla spôsobom: "čo chladnička dala"* :-)) Všetkým nám však veľmi chutil, preto ho ukladám aj sem. Inšpirovala ma jedna reštaurácia v Anglicku, v ktorej som si raz dala podobné "meatballs".
4 porcie |
130 minút príprava |
45 minút na 160 °C |
Postup
- Najprv si môžete pripraviť rajčinovú omáčku a ryžu, ktoré môžu chvíľu "počkať". Omáčka: na olivovom oleji si speníte na drobno nakrájanú cibuľu. Zalejete passatou, pridáte pretlačený cesnak, cukor, bazalku a soľ podľa vašej chuti. Necháte len zovrieť a môžete hneď odstaviť. Ryžu len dajte uvariť do posolenej vody s kvapkou oleja, kým nezmäkne.
- Mäsové guľky: Mleté mäso posoľte, pridajte, mleté čierne korenie, bazalku, mletú rascu, najemno postrúhaný čedar - cca 90 gramov (zvyšok si nechajte na posypanie), vajíčko, ryžu, najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak (prípadne kúsok nadrobno nasekanej slaniny). Dobre premiešajte. Tvarujte guľky asi o veľkosti ping-pongovej loptičky. Množstvo mäsa je iba môj odhad. Mali by vyjsť cca 4 porcie, čiže okolo 16 - 18 loptičiek. Mäsové guľky obaľte v múke a prudko opečte na olivovom oleji. Poukladajte ich do vymastenej zapekacej misy.
- Pripravte si bešamel - postupujte podľa svojich osvedčených postupov. Ja som si vymiešala asi 2 polievkovej lyžice múky v mlieku, pridala muškátový orech, štipku soli, uvarila som puding a po odstavení primiešala dve lyžice masla. Je lepšie, ak je bešamel redší. Riaďte sa svojim skúsenosťami.
- Mäsové guľky najprv zalejte rajčinovou omáčkou. Ak máte omáčky priveľa, odložte si ju na neskôr, bude sa vám hodiť na cestoviny a pod. Omáčky by malo byť asi toľko, aby sa v nej guličky úplne "neutopili" ;-) Potom nalejte bešamel, prikryte alobalom a dajte piecť na miernu teplotu do rúry. Odporúčam cca 160 °C. Asi po pol hodine posypte zvyšným čedarom a zapekajte ešte cca 15 minút. Ku guličkám sa hodia široké rezance, ale ak nie ste milovníkmi talianskeho štýlu, pokojne si ako prílohu dajte zemiaky. Dobrú chuť :-)