Mäsové guľky

Zapečené mäsové guľky

Autor receptu: lemonova

Tento recept nie je presný, pretože som naň šla spôsobom: "čo chladnička dala"* :-)) Všetkým nám však veľmi chutil, preto ho ukladám aj sem. Inšpirovala ma jedna reštaurácia v Anglicku, v ktorej som si raz dala podobné "meatballs".

4
porcie
130 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si môžete pripraviť rajčinovú omáčku a ryžu, ktoré môžu chvíľu "počkať". Omáčka: na olivovom oleji si speníte na drobno nakrájanú cibuľu. Zalejete passatou, pridáte pretlačený cesnak, cukor, bazalku a soľ podľa vašej chuti. Necháte len zovrieť a môžete hneď odstaviť. Ryžu len dajte uvariť do posolenej vody s kvapkou oleja, kým nezmäkne.
  2. Mäsové guľky: Mleté mäso posoľte, pridajte, mleté čierne korenie, bazalku, mletú rascu, najemno postrúhaný čedar - cca 90 gramov (zvyšok si nechajte na posypanie), vajíčko, ryžu, najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak (prípadne kúsok nadrobno nasekanej slaniny). Dobre premiešajte. Tvarujte guľky asi o veľkosti ping-pongovej loptičky. Množstvo mäsa je iba môj odhad. Mali by vyjsť cca 4 porcie, čiže okolo 16 - 18 loptičiek. Mäsové guľky obaľte v múke a prudko opečte na olivovom oleji. Poukladajte ich do vymastenej zapekacej misy.
  3. Pripravte si bešamel - postupujte podľa svojich osvedčených postupov. Ja som si vymiešala asi 2 polievkovej lyžice múky v mlieku, pridala muškátový orech, štipku soli, uvarila som puding a po odstavení primiešala dve lyžice masla. Je lepšie, ak je bešamel redší. Riaďte sa svojim skúsenosťami.
  4. Mäsové guľky najprv zalejte rajčinovou omáčkou. Ak máte omáčky priveľa, odložte si ju na neskôr, bude sa vám hodiť na cestoviny a pod. Omáčky by malo byť asi toľko, aby sa v nej guličky úplne "neutopili" ;-) Potom nalejte bešamel, prikryte alobalom a dajte piecť na miernu teplotu do rúry. Odporúčam cca 160 °C. Asi po pol hodine posypte zvyšným čedarom a zapekajte ešte cca 15 minút. Ku guličkám sa hodia široké rezance, ale ak nie ste milovníkmi talianskeho štýlu, pokojne si ako prílohu dajte zemiaky. Dobrú chuť :-)