Mäsový koláč
Mäsový koláč

Zajačia paštéta v domácom lístkovom ceste

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 20. apríla 2022
Zajačia paštéta v domácom lístkovom ceste
Foto: Jana Štrbková

Paštéta pečená v krehkom ceste ako výborný koláč je výsadou francúzskej kuchyne. Ponúkame vám vynikajúcu verziu tejto lahôdky zo zdravej a lahodnej zajačiny.

6
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Náplň:
500 g mleté
100 g
1 strúčik
1 ks
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ks
1/2 ČL
Cesto:
280 g
1 ks
1 PL
z 1/2 citróna
280 g
Na potretie:
1 ks
Na vymastenie:
1 ČL




Postup

  1. 1

    Náplň: Do mletého mäsa pridáme nadrobno nakrájanú slaninu, pretlačený cesnak, najemno nasekanú šalotku, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, soľ a vajíčko. Premiešame.

  2. 2

    Cesto: Do misy vysypeme 140 g múky, žĺtok, smotanu, šťavu z 1/2 citróna a vymiesime hladké cesto. Studené maslo rozdrobíme a spojíme so zvyšnou múkou, vytvoríme bochník, maslo musí zostať studené. Prvé cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Doprostred vložíme maslový bochník. Zhora aj zospodu ho prekryjeme cestom, potom naň preložíme cesto sprava aj zľava. Cesto vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a opäť zložíme. Opakujeme trikrát.

  3. 3

    Z cesta vyrežeme podľa formy na tart s priemerom 22 cm dva kruhy. Formu vymastíme maslom a vložíme do nej jeden kruh cesta. Naplníme mäsovou zmesou asi 1,5 centimetra od okraja. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a prikryjeme druhým kruhom cesta. Okraje dobre spojíme.

  4. 4

    Zo zvyšného cesta vykrojíme kvietky a dozdobíme nimi vrch slaného koláča. Zvrchu cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom a niekoľkými rezmi narežeme.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút dozlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia