Zajačia paštéta v domácom lístkovom ceste
foodblog Medové motúzy, 20. apríla 2022
Foto: Jana Štrbková
Paštéta pečená v krehkom ceste ako výborný koláč je výsadou francúzskej kuchyne. Ponúkame vám vynikajúcu verziu tejto lahôdky zo zdravej a lahodnej zajačiny.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Náplň: | |
500 g mleté |
|
100 g |
|
1 strúčik |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
Cesto: | |
280 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
280 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na vymastenie: | |
1 ČL |
|
Postup
-
1
Náplň: Do mletého mäsa pridáme nadrobno nakrájanú slaninu, pretlačený cesnak, najemno nasekanú šalotku, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, soľ a vajíčko. Premiešame.
- 2
Cesto: Do misy vysypeme 140 g múky, žĺtok, smotanu, šťavu z 1/2 citróna a vymiesime hladké cesto. Studené maslo rozdrobíme a spojíme so zvyšnou múkou, vytvoríme bochník, maslo musí zostať studené. Prvé cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Doprostred vložíme maslový bochník. Zhora aj zospodu ho prekryjeme cestom, potom naň preložíme cesto sprava aj zľava. Cesto vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a opäť zložíme. Opakujeme trikrát.
- 3
Z cesta vyrežeme podľa formy na tart s priemerom 22 cm dva kruhy. Formu vymastíme maslom a vložíme do nej jeden kruh cesta. Naplníme mäsovou zmesou asi 1,5 centimetra od okraja. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a prikryjeme druhým kruhom cesta. Okraje dobre spojíme.
- 4
Zo zvyšného cesta vykrojíme kvietky a dozdobíme nimi vrch slaného koláča. Zvrchu cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom a niekoľkými rezmi narežeme.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút dozlatista.
Tiež mäsový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu