Mäsový koláč
Mäsový koláč

Vianočný pastiersky koláč

Betty Szabóová a Nikol Rapčová
Makery Restaurant v Bratislave, 7. decembra 2022
Vianočný pastiersky koláč
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Jedlo, ktoré pochádza z Britských ostrovov, má v názve pie, teda koláč. Od koláča, ako ho vnímame my, má však ďaleko. Keď ho Zobraziť celý popisJedlo, ktoré pochádza z Britských ostrovov, má v názve pie, teda koláč. Od koláča, ako ho vnímame my, má však ďaleko. Keď ho pekne nadekorujeme, môžeme ho servírovať aj na Vianoce, napríklad na Štefana – po rybe, kačici alebo husi to môže byť vítaná zmena. Pastiersky koláč môže byť aj spôsob, ako zužitkovať zvyšky mäsa, ktoré nám zostali z iných jedál.

4
porcie
25-30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

240 g
80 g
100 ml
80 g
40 ml
60 ml
50 g
80 g (môže byť aj mrazený)
320 g mleté (teľacie, jahňacie, bravčové, hovädzie, kačacie...)
80 g
8 g
280 g
12 g
120 g
12 g
12 g
Šalát:
80 g
80 g
8 g




Postup

  1. 1

    Uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme a nastrúhame do misky.

  2. 2

    Do druhej misky nastrúhame mrkvu, cesnak a cibuľu, potom pridáme hrášok a mleté mäso. Ochutíme soľou a čiernym korením, pridáme čerstvý tymian a rozmarín. (Trochu si necháme na záverečnú dekoráciu.) Pridáme asi polovicu masla, červeného vína, paradajkovej a worchesterskej omáčky. Premiešame.

  3. 3

    Do misky, v ktorej máme nastrúhaný zemiak, pridáme druhú polovicu masla, zmes korenia a mlieko. Premiešame. Osolíme a pridáme asi polovicu syra Grana Padano, znova premiešame. Vznikne hmota podobná zemiakovému pyré.

  4. 4

    Okrúhly plech alebo zapekaciu misu vyložíme papierom na pečenie. Batat nakrájame na kolieska a asi 6 koliesok rôznej veľkosti odložíme. Ostatnými vyložíme dno plechu.

  5. 5

    Mäsovú zmes uložíme na rozložené bataty. Na mäso rozotrieme zmes zemiakov. Posypeme zvyšným syrom.

  6. 6

    Zo 6 koliesok batatu, ktorý nám zostal, vyrežeme 6 trojuholníkov a od najväčšieho po najmenšie položíme na koláč tak, aby vznikol vianočný stromček.

  7. 7

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 - 30 minút.

  8. 8

    Podávame so šalátom, ktorý pripravíme zo strúhanej cvikly, zeleru a pažítky.

Diskusia k receptu