Vianočný pastiersky koláč
Makery Restaurant v Bratislave, 7. decembra 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Jedlo, ktoré pochádza z Britských ostrovov, má v názve pie, teda koláč. Od koláča, ako ho vnímame my, má však ďaleko. Keď ho Zobraziť celý popisJedlo, ktoré pochádza z Britských ostrovov, má v názve pie, teda koláč. Od koláča, ako ho vnímame my, má však ďaleko. Keď ho pekne nadekorujeme, môžeme ho servírovať aj na Vianoce, napríklad na Štefana – po rybe, kačici alebo husi to môže byť vítaná zmena. Pastiersky koláč môže byť aj spôsob, ako zužitkovať zvyšky mäsa, ktoré nám zostali z iných jedál.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
240 g |
|
80 g |
|
100 ml |
|
80 g |
|
40 ml |
|
60 ml |
|
50 g |
|
80 g (môže byť aj mrazený) |
|
320 g mleté (teľacie, jahňacie, bravčové, hovädzie, kačacie...) |
|
80 g |
|
8 g |
|
280 g |
|
12 g |
|
120 g |
|
12 g |
|
12 g |
|
|
|
|
|
Šalát: | |
80 g |
|
80 g |
|
8 g |
|
Postup
-
1
Uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme a nastrúhame do misky.
- 2
Do druhej misky nastrúhame mrkvu, cesnak a cibuľu, potom pridáme hrášok a mleté mäso. Ochutíme soľou a čiernym korením, pridáme čerstvý tymian a rozmarín. (Trochu si necháme na záverečnú dekoráciu.) Pridáme asi polovicu masla, červeného vína, paradajkovej a worchesterskej omáčky. Premiešame.
- 3
Do misky, v ktorej máme nastrúhaný zemiak, pridáme druhú polovicu masla, zmes korenia a mlieko. Premiešame. Osolíme a pridáme asi polovicu syra Grana Padano, znova premiešame. Vznikne hmota podobná zemiakovému pyré.
- 4
Okrúhly plech alebo zapekaciu misu vyložíme papierom na pečenie. Batat nakrájame na kolieska a asi 6 koliesok rôznej veľkosti odložíme. Ostatnými vyložíme dno plechu.
- 5
Mäsovú zmes uložíme na rozložené bataty. Na mäso rozotrieme zmes zemiakov. Posypeme zvyšným syrom.
- 6
Zo 6 koliesok batatu, ktorý nám zostal, vyrežeme 6 trojuholníkov a od najväčšieho po najmenšie položíme na koláč tak, aby vznikol vianočný stromček.
- 7
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 - 30 minút.
- 8
Podávame so šalátom, ktorý pripravíme zo strúhanej cvikly, zeleru a pažítky.
Tiež mäsový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu