Vyprážaný double rezeň v jemnom župane fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. februára 2019 9:34
Ďalšie recepty »
Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept)Foto: sracz

Variant so strúhaným slovenským údeným oštiepkom „Liptov”, ale aj s chutou zmenou trojobalu na konečné vyprážanie. Konečný efekt zvýraznil kombinovaný zemiakový šalát, na ktorý som využil „zvyšky” z poslednej Štedrej večere. Mňa podnes blaží slastný pocit, že v tomto prevedení chutilo nielen švagrovi Lackovi a členom jeho rodiny, ale aj susedovcom. Výhoda tohoto postupu spočíva v jeho univerzálnosti použitia aj pre iné druhy mäsa… a predstavte si, že manželky chválili viac ako „páni tvorstva“!

10-12
porcií
15 min
príprava
6-8 min
tepelná úprava

Suroviny

1 800-2 000 g
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby („Liptov”)
podľa potreby (pretlačený)
250-300 g (na plátky)
podľa potreby (strúhaný)
150-200 g
2-3 KL
7-8 ks
2-3 PL
podľa potreby
Na vyprážanie:
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby (čerstvé)
Príloha:
podľa potreby (zemiaková kaša)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Ak máte všetko vopred pripravené, nasledujúce „leporello či puzzle” je už doslova hračka! Pokrájané bravčové mäso zo stehna som vyklepal na tenké plátky, ktoré som obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením; potom som jednu polovicu každého plátku potrel liptovskou plnotučnou horčicou a druhú pretlačeným cesnakom.

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    „Horčicovú polovicu” som prikryl polplátkom mortadely,

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    „ocesnakovanú” posypal strúhaným údeným oštiepkom a

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    „ozdobil” kúskami znojemských uhoriek.

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednotlivé rezne som preložil (stačilo ½ s mortadelou chytiť medzi palec a ukazovák a „friško” preklopiť), následne zopol špáradlami a obojstranne jemne posypal hladkou múkou.

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vajíčka som rozklepol do dvoch misiek; žĺtky zmiešal so šľahačkovou smotanou a bielky so štipkou soli vyšľahal na hustý „sneh”; na pravej polovici alobalového hárku je preosiata strúhanka zo suchej parížskej bagetky.

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vo veľkej panvici som rozohrial emulziu zo slnečnicového oleja, bravčovej masti a masla,

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    „zjednotil” vajíčkový „sneh” s vyšľahanými žĺtkami,

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zopnuté rezne zľahka obalil v strúhanke, namočil do „bielko-žĺtkovej perinky”,

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    opäť „pomojkal” v strúhanke i v „perinke” a

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    vypražil (asi na ½ ohreve) v tukovom trojboji (stačí krátko, tak 3-4´ na jednej strane; ak sa už okolo rezňa vytvoril červenohnedý golierik, mohol som ho obrátiť!

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nuž a na tanieri potom porcia vyzerala takto a

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ani zemiakový žalát nebol na „zahodenie”!

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    … a „balanc” dezert ani tentoraz nechýbal. Jemný Pivonkin jabĺčník, za rcp i za „nakopnutie” jej opakovane ďakujem, som tentoraz upiekol v tortovej forme a zapečený bielkový sneh na povrchu som nahradil parížskym krémom dľa vlastnej receptúry! … bars fajne! ... ta ňe?

    Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist