Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Výdatná šošovicová polievka bez múky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. marca 2023

Výživná a hustá polievka z čiernej šošovice s krúpkami a sušenými hubami bez zápražky.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 ml
100 ml
1 hrsť
1-2 ks
1/2 ks
2 PL (alebo olej)
1 KL
180 ml
1,8 l
1 ks
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Šošovicu nezvyknem namáčať, uvarí sa celkom skoro. Teraz mám čiernu, drobnú, ktorá je veľmi chutná a nerozvára sa. Nasypala som ju do hrnca spolu s krúpkami, pridala bobkový list, zaliala vodou a varila do polomäkka. Huby som namočila do vody, nie sú staré a tiež sa uvaria celkom skoro.

    Výdatná šošovicová polievka bez múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas varu som pridala dva malé očistené a nakrájané zemiaky, scedené huby, kurkumu a čierne korenie. Teraz pchám kurkumu všade kam môžem. Keď už boli suroviny mäkké, polievku som dochutila soľou. Vo vyššej rajničke som na použitom oleji do hneda popražila polku na drobno posekanej cibule. Olej, ktorý sa neprepálil, zvyknem odložiť a použiť na zápražky a pod., dodá jedlu šmak. Samozrejme, nie taký, keď vyprážam rybu🙂

    Výdatná šošovicová polievka bez múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oheň som vypla, primiešala červenú mletú papriku a zaliala som to smotanou.

    Výdatná šošovicová polievka bez múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obsah rajničky som vliala do hrnca a vybrala bobkový list.

    Výdatná šošovicová polievka bez múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým to znova prešlo krátkym varom, na suchej panvici som opiekla kolieska bagety. Potretú cesnakom som potom podávala k polievke.

    Výdatná šošovicová polievka bez múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievka je hustá, plná chutnej vlákniny a môže nahradiť aj druhý chod. Kto chce, pridá si ocot a dochutí podľa svojho gusta. Teraz som ju varila nie na kyslo.

    Výdatná šošovicová polievka bez múky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Polievočka vyzerá veľmi dobre. Používam, varievam a rada jem rôzne druhy šošošovice, ale takto som ešte nerobila. Vďaka za nový vklad do pokladnice šošovicových jedál. Všetko mám, uvarím skoro.
evanaaa
Šošovicu robievam, ale len omáčku, polievku som ešte nerobila. A ak by som ju robila, tiež bez múky, prečo by som ju do nej mala dávať? Len omáčku zahusťujem.......
kukulienka71
@farbuska (20.3.2023 16:05) ďakujem ti. Budem rada, ak ti bude chutiť. Tiež som už skúšala viacero spôsobov prípravy šošovice, no najviac nám chutí v tekutom jedle🙂

kukulienka71
@evanaaa (20.3.2023 18:27) väčšinou sa šošovicová polievka zahusťuje zápražkou a kyslá aj zátrepkou, tak preto som ju takto nazvala. Ďakujem za komentár, pozdravujem.

kukulienka71
@kimlo (20.3.2023 20:06) niekedy nezaškodí experimentovať😉 keďže je tam dosť drobného “materiálu”, zápražka by už bola moc. Ale cibuľka to ochutila rovnako dobre. Pekný večer ti prajem.

bugout
Zahusťujem tiež... Niekde skrátka zápražka patrí a nič ju nenahradí.
mijaita
Varim podobnou, hodne podobnou, brambory, krupky, houby, rajce, ale misto cocky, kvetak. Tuhle @kukulinka pridam do portfolia "cockove polivky". Cernou cocku (belugu) rada pouzivam. Take nezahustuju, nebo kdyz, tak na masle trochu mouky do ruzova. Krasna prace, za me diky, dobrých polívek neni nikdy dost! :-)
bugout
Prepáč ja som to nemyslel ako kritiku tvojho receptu. Len som všeobecne podporil Kimla. Lebo mi trochu vadia "moderné" teórie, že múka je zlá a nedáme ju nikde (a potom napíšem niekde, niečo kde to neplatí). Skrátka zápražka je podľa mňa super vec ktorá dodá štruktúru a konzistenciu... A sú recepty kde múka patrí. Napríklad jednoduchý bešamel... Alebo čokoľvek s tukom a bez múky, budú tam skrátka mastné oká. A kvantum iných receptov a jedál... A samozrejme sa týmto nechem dotknúť celiatikov.
kukulienka71
@mijaita (21.3.2023 16:00)

S karfiolom sa mi to páči tiež, dobre, že si sem nakukla😄 maslovú zápražku robila mama často, keď som bola dieťa. Tú vôňu nezabudnem nikdy.
kukulienka71
@bugout (21.3.2023 18:21)

Prepáčim:⁠-⁠) zle som si to vysvetlila. Aj moja chyba. Ja už neriešim, či niekto úplne vynecháva múku a to už vonkoncom nie, z akého dôvodu okrem zdravotného, lebo to je na dlhú a únavnú debatu. Každý má nejaké presvedčenie, viedlo sa tu veľa dialógov o tomto aj o inom, asi je lepšie tolerovať, no extrémy nemám rada. Pekný večer!
1x bugout