Viedenský tafelspitz s pažítkovým dresingom
šéfkuchár Hotela Elizabeth v Trenčíne, 4. mája 2022

Foto: Pravda - Ivan Majerský
Rakúsko–uhorskú špecialitu tafelspitz preslávil cisár František Jozef I., bolo to jeho najobľúbenejšie jedlo. Na tento recept sa najviac hodí kvetová špička z hovädzieho stehna.
porcie
Suroviny
| 600 g (kvetová špička) |  | 
| 600 g |  | 
| 600 g |  | 
| 1 ks (stredne veľký) |  | 
| 1 PL |  | 
| 1/2 ČL |  | 
| 1 ČL |  | 
| 1 ČL |  | 
| 5 ks |  | 
| 1 vetvička |  | 
| 1 vetvička |  | 
| Príloha: | |
| 1 kg |  | 
| 1/2 PL |  | 
| 1 PL |  | 
| 1 PL |  | 
| 4 strúčiky |  | 
| 1 vetvička |  | 
| Dresing: | |
| 200 g |  | 
| 2 ks |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
Postup
- 
                                                    1
                                                    Mäso dôkladne umyjeme a zbavíme prebytočných blán. Do mäsa vmasírujeme mleté čierne korenie a soľ. Vo veľkom hrnci nasucho opečieme všetky koreniny a bylinky, lepšie sa tak z nich uvoľní aróma. Zalejeme studenou vodou, pridáme mäso a kosti. Privedieme do varu a stlmíme intenzitu varenia na minimum, aby sa pokrm pomaličky varil. Počas varenia môžeme zbierať šuminy – penu, ktorá vzniká pri varení. Ja osobne to nerobím, sú to predsa len bielkoviny vyplavené z mäsa, a aj tak po uvarení ostanú na dne hrnca. 
- 2
Po hodine varenia pridáme očistenú na väčšie kusy nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a pór. V tejto fáze vývar osolíme a varíme, pokiaľ nie je mäso mäkké. Čas je veľmi individuálny, závisí od mnohých aspektov – kvalita mäsa, intenzita varenia, množstvo jedla, v zásade platí pravidlo pomalého varenia. 
- 3
Keď je mäso uvarené, odporúčam ho nechať vychladnúť prikryté, aby sa nevysušilo a bude sa lepšie krájať. 
- 4
Baby zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme domäkka v šupke, necháme vychladnúť. Väčšie kusy zemiakov môžeme po uvarení prekrojiť na polovicu. Takto pripravené zemiaky opekáme na rozpálenej panvici s maslom a olejom dozlatista. Dochutíme natrhaným rozmarínom, soľou a prepučeným cesnakom. 
- 5
Dresing: Vajíčka varíme natvrdo asi deväť minút, necháme vychladnúť, olúpeme a postrúhame najemno. Pridáme majonézu a nasekanú pažítku. Dresing dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením. 
- 6
Do taniera naaranžujeme zemiaky, mäso a zeleninu. Podávame s pažítkovým dresingom. Tiež hovädzie mäso:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
 


Diskusia k receptu