Mäsový koláč
Vianočný pastiersky koláč
Autor receptu: redakcia
Jedlo, ktoré pochádza z Britských ostrovov, má v názve pie, teda koláč. Od koláča, ako ho vnímame my, má však ďaleko.* Keď ho pekne nadekorujeme, môžeme ho servírovať aj na Vianoce, napríklad na Štefana – po rybe, kačici alebo husi to môže byť vítaná zmena. Pastiersky koláč môže byť aj spôsob, ako zužitkovať zvyšky mäsa, ktoré nám zostali z iných jedál.
4 porcie |
25-30 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme
a nastrúhame do misky.
- Do druhej misky nastrúhame mrkvu, cesnak a cibuľu, potom pridáme hrášok a mleté mäso. Ochutíme soľou a čiernym korením, pridáme čerstvý tymian a rozmarín. (Trochu si necháme na záverečnú dekoráciu.) Pridáme asi polovicu masla, červeného vína, paradajkovej a worchesterskej omáčky. Premiešame.
- Do misky, v ktorej máme nastrúhaný zemiak, pridáme druhú polovicu masla, zmes korenia a mlieko. Premiešame. Osolíme a pridáme asi polovicu syra Grana Padano, znova premiešame. Vznikne hmota podobná zemiakovému pyré.
- Okrúhly plech alebo zapekaciu misu vyložíme papierom na pečenie. Batat nakrájame na kolieska a asi 6 koliesok rôznej veľkosti odložíme. Ostatnými vyložíme dno plechu.
- Mäsovú zmes uložíme na rozložené bataty. Na mäso rozotrieme zmes zemiakov. Posypeme zvyšným syrom.
- Zo 6 koliesok batatu, ktorý nám zostal, vyrežeme 6 trojuholníkov a od najväčšieho po najmenšie položíme na koláč tak, aby vznikol vianočný stromček.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 - 30 minút.
- Podávame so šalátom, ktorý pripravíme zo strúhanej cvikly, zeleru a pažítky.