Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta fotorecept
remeselná pekáreň Srdiečko, 9. októbra 2022
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Sladké raňajky v podobe kysnutej pletenky.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
10 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
3 ks |
|
250 g |
|
10 g |
|
1 bal. |
|
z 1 biocitróna |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
celý |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku nasypeme do misy, primiešame soľ, droždie, maslo izbovej teploty, teplé mlieko, cukor zamiešaný so žĺtkami, vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z biocitróna. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto, je potrebné ho miesiť aj 10 minút. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misy a nelepí sa. Do cesta na pletenku môžeme primiesiť aj hrozienka, ktoré sme namočili v rume.
- 2
Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi dve hodiny, musí dvakrát zväčšiť svoj objem.
- 3
Na veľkú pletenku cesto rozdelíme na 8 dielov, z každého vyvaľkáme rovnaký valček a uložíme ich cez seba po dvoch do tvaru mriežky.
- 4
Dva konce z každej strany pletenky prepletieme.
- 5
Prepletieme ešte raz.
- 6
Nakoniec prepletieme úplné konce pletenky a vytvarujeme bochník. Bochník položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, natrieme ho rozšľahaným vajcom a necháme ho podkysnúť.
- 7
Rúru vyhrejeme na 180 °C a pletenku môžeme ešte raz potrieť vajcom a posypať makom. Pletenku pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút.
Tiež kysnuté pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu