Kysnuté pečivo
Kysnuté pečivo

Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta fotorecept

Žaneta a Bibiana Žiškové
remeselná pekáreň Srdiečko, 9. októbra 2022
Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Sladké raňajky v podobe kysnutej pletenky.

1 ks
porcia
25 (+ kysnutie) minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
10 g
150 g
150 g
3 ks
250 g
10 g
1 bal.
z 1 biocitróna
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
 celý




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku nasypeme do misy, primiešame soľ, droždie, maslo izbovej teploty, teplé mlieko, cukor zamiešaný so žĺtkami, vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z biocitróna. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto, je potrebné ho miesiť aj 10 minút. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misy a nelepí sa. Do cesta na pletenku môžeme primiesiť aj hrozienka, ktoré sme namočili v rume.

  2. 2

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi dve hodiny, musí dvakrát zväčšiť svoj objem.

  3. 3

    Na veľkú pletenku cesto rozdelíme na 8 dielov, z každého vyvaľkáme rovnaký valček a uložíme ich cez seba po dvoch do tvaru mriežky.

    Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dva konce z každej strany pletenky prepletieme.

    Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prepletieme ešte raz.

    Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec prepletieme úplné konce pletenky a vytvarujeme bochník. Bochník položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, natrieme ho rozšľahaným vajcom a necháme ho podkysnúť.

    Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a pletenku môžeme ešte raz potrieť vajcom a posypať makom. Pletenku pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút.

Diskusia k receptu

evkalibka
Nerozumiem tym prepletenym koncom. Viete mi to niekto vysvetlit? Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia