Kysnuté pečivo
Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Sladké raňajky v podobe kysnutej pletenky.
1 ks porcia |
25 (+ kysnutie) minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Preosiatu múku nasypeme do misy, primiešame soľ, droždie, maslo izbovej teploty, teplé mlieko, cukor zamiešaný so žĺtkami, vanilkový cukor a nastrúhanú kôru
z biocitróna. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto, je potrebné ho miesiť aj 10 minút. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misy a nelepí sa. Do cesta na pletenku môžeme primiesiť aj hrozienka, ktoré sme namočili v rume.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi dve hodiny, musí dvakrát zväčšiť svoj objem.
- Na veľkú pletenku cesto rozdelíme na
8 dielov, z každého vyvaľkáme rovnaký valček a uložíme ich cez seba po dvoch do tvaru mriežky.
- Dva konce z každej strany pletenky prepletieme.
- Prepletieme ešte raz.
- Nakoniec prepletieme úplné konce pletenky a vytvarujeme bochník. Bochník položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, natrieme ho rozšľahaným vajcom a necháme ho podkysnúť.
- Rúru vyhrejeme na 180 °C a pletenku môžeme ešte raz potrieť vajcom a posypať makom. Pletenku pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút.