Bezlepkové gruľovníky
Foto: potravinarskavyrobaliana
„Grule“ na východe znamenajú zemiaky, čiže názov sa odvodil od zemiakovo-bryndzovej plnky, ktorá tvorí základ tohto kysnutého pečiva.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
150 ml vlažné |
|
1 KL |
|
1/2 kocky |
|
300 g |
|
15 g |
|
50 ml |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
150 g uvarené |
|
80 g |
|
1 ks malá |
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
trocha |
|
Na podsypanie: | |
|
Postup
-
1
Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme rozdrobené droždie. Necháme 10 - 15 minút vzísť kvások.
- 2
Suroviny na cesto dáme do kuchynského robota aj s vykysnutým kváskom z droždia a necháme vymiesiť nelepivé cesto. Prikryjeme fóliou a cesto necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút.
- 3
Uvarené zemiaky popučíme vidličkou a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, bryndzu. Ochutíme mletým čiernym korením, soľou a vymiešame na hladkú plnku.
- 4
Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú podložku. Premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 5 - 7 mm. Vykrojíme kolieska, do stredu dáme lyžičku plnky a urobíme buchtičku, ktorú položíme spojom dole. Hotové buchtičky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dlaňou pritlačíme, aby vznikli placky. Necháme podkysnúť 20 minút.
- 5
Rúru vyhrejeme na 220 °C. Pred pečením potrieme gruľovníky vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka a pečieme 15 minút.
Tiež kysnuté pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu