Kysnuté pečivo
Kysnuté pečivo

Bezlepkové gruľovníky

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 28. decembra 2023. Komerčný recept.

„Grule“ na východe znamenajú zemiaky, čiže názov sa odvodil od zemiakovo-bryndzovej plnky, ktorá tvorí základ tohto kysnutého pečiva.

15
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

150 ml vlažné
1 KL
1/2 kocky
300 g
15 g
50 ml
1 ks
1 KL
1 KL
Plnka:
150 g uvarené
80 g
1 ks malá
Na potretie:
1 ks
trocha
Na podsypanie:




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme rozdrobené droždie. Necháme 10 - 15 minút vzísť kvások.

  2. 2

    Suroviny na cesto dáme do kuchynského robota aj s vykysnutým kváskom z droždia a necháme vymiesiť nelepivé cesto. Prikryjeme fóliou a cesto necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút.

  3. 3

    Uvarené zemiaky popučíme vidličkou a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, bryndzu. Ochutíme mletým čiernym korením, soľou a vymiešame na hladkú plnku.

  4. 4

    Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú podložku. Premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 5 - 7 mm. Vykrojíme kolieska, do stredu dáme lyžičku plnky a urobíme buchtičku, ktorú položíme spojom dole. Hotové buchtičky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dlaňou pritlačíme, aby vznikli placky. Necháme podkysnúť 20 minút.

  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 220 °C. Pred pečením potrieme gruľovníky vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka a pečieme 15 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia