Podvodníci fotorecept
Foto: eruska25
Pani Helena Ružičková by povedala "unterwasermani" ako vo filme Slunce, seno... Podvodníci preto, lebo cesto kysne pod vodou. Príprava je netradičná, ale veľmi Zobraziť celý popisPani Helena Ružičková by povedala "unterwasermani" ako vo filme Slunce, seno... Podvodníci preto, lebo cesto kysne pod vodou. Príprava je netradičná, ale veľmi jednoduchá. Zvládne ju aj ten, kto nemá skúsenosti s kysnutým cestom.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Kvások: | |
6 PL vlažné |
|
1 ČL |
|
42 g čerstvé |
|
Cesto: | |
400 g |
|
3 PL |
|
250 g |
|
1 štipka |
|
trochu |
|
Na obalenie: | |
|
|
|
|
Na ozdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Mala som doma pol droždia, tak som robila polovičnú dávku. Najprv necháme z droždia, mlieka a cukru vzísť kvások. Roztopíme maslo, ktoré necháme vychladnúť. Potom do misky preosejeme múku, pridáme soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, cukor, kvások a vychladnuté roztopené maslo. Vymiesime rukou a vytvarujeme akúsi guľu.
-
2
Guľu vložíme do hrnca s vlažnou vodou tak, aby bola ponorená. Voda skutočne len vlažná, lebo v teplejšej sa maslo z cesta topí do vody.
-
3
Cesto musí vyplávať hore, vtedy je vykysnuté. Mne to trvalo pol hodiny.
-
4
Cesto je také lepkavé, preložila som ho na tanier a rukou premiesila.
-
5
Preložíme ho na pomúčenú dosku, premiesime, podľa potreby podsypeme múkou, už sa s ním veľmi dobre pracuje.
-
6
Vyvaľkáme ho na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme rôzne tvary.
-
7
Preložíme ich na plech s papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 15 minút.
-
8
Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Už teraz sú výborné, netreba s nimi nič viac.
-
9
Ale keď som ich chcela akési slávnostnejšie, namáčala som polovicu do čokoládovej polevy a posypala farebnými guličkami.
-
10
Prikladám aj fotku po prelomení.
To veru neviem, u nás sa zjedia v priebehu jedného dňa.