Stratené vajce

Vajcia Benedikt

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Základom vajíčka Benedikt je stratené vajce. Klasický spôsob prípravy je, že rozbijeme vajce do misky, do hrnca dáme variť vodu s octom, urobíme v nej vidličkou alebo lyžičkou vír a doň opatrne vlejeme vajce. Vyžaduje to trochu cviku, existuje však aj jednoduchší spôsob. Vajce vyklepneme do fólie potretej olejom a zaviažeme ako batôžtek. Takto vložíme do vriacej vody. Po rozstrihnutí fólie stačí vajíčko prerezať a žĺtok sa krásne roztečie.
  2. Holandská omáčka: Maslo roztopíme tak, aby malo 100 °C. Žĺtky vyšľaháme metličkou, pridáme vodu, citrónovú šťavu a stále miešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať maslo. Stále šľaháme, potrebujeme totiž, aby mala omáčka hustejšiu konzistenciu. Na záver ochutíme soľou a korením.
  3. Špenát: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a masla. Pridáme na tenučko nakrájané strúčiky cesnaku. Pražíme krátko, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Špenát prepláchneme pod studenou vodou, pridáme na panvicu a asi minútu miešame. Na záver osolíme, okoreníme, prípadne nastrúhame trochu muškátového orieška.
  4. Na olivovom oleji opražíme plátky šunky z oboch strán do chrumkava. Na suchej panvici opečieme toasty z obidvoch strán. Na každý toast položíme šunku, potom špenát, vajíčko a nakoniec polejeme holandskou omáčkou. Vrch môžeme posypať nasekanou pažítkou alebo chrumkavou cibuľkou.