Stratené vajce
Vajcia Benedikt
Autor receptu: redakcia
Postup- Základom vajíčka Benedikt je
stratené vajce. Klasický spôsob
prípravy je, že rozbijeme vajce do
misky, do hrnca dáme variť vodu s octom,
urobíme v nej vidličkou alebo
lyžičkou vír a doň opatrne vlejeme
vajce. Vyžaduje to trochu cviku,
existuje však aj jednoduchší spôsob. Vajce vyklepneme do fólie
potretej olejom a zaviažeme ako
batôžtek. Takto vložíme do vriacej
vody. Po rozstrihnutí fólie stačí
vajíčko prerezať a žĺtok sa krásne
roztečie.
- Holandská omáčka: Maslo
roztopíme tak, aby malo 100 °C.
Žĺtky vyšľaháme metličkou, pridáme vodu, citrónovú šťavu
a stále miešame. Potom začneme
po lyžiciach pridávať maslo. Stále
šľaháme, potrebujeme totiž, aby
mala omáčka hustejšiu konzistenciu. Na záver ochutíme soľou
a korením.
- Špenát: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a masla. Pridáme na tenučko nakrájané strúčiky cesnaku. Pražíme krátko, aby
cesnak neprihorel a nezhorkol.
Špenát prepláchneme pod studenou vodou, pridáme na panvicu
a asi minútu miešame. Na záver osolíme, okoreníme, prípadne nastrúhame trochu muškátového orieška.
- Na olivovom oleji opražíme plátky šunky z oboch strán do chrumkava. Na suchej panvici opečieme toasty z obidvoch strán. Na každý
toast položíme šunku, potom špenát, vajíčko a nakoniec polejeme
holandskou omáčkou. Vrch môžeme posypať
nasekanou pažítkou alebo chrumkavou cibuľkou.
|