Ukrajinský boršč fotorecept

klaura - fotkaklaura, 20. septembra 2011
Ukrajinský boršč  (fotorecept)
Foto: klaura

Je nespočetné množstvo receptov na boršč - sýtu polievku, ktorú milujem ... Tento je vraj od pravej ukrajinky ... inšpirovala som sa na Zobraziť celý popisJe nespočetné množstvo receptov na boršč - sýtu polievku, ktorú milujem ... Tento je vraj od pravej ukrajinky ... inšpirovala som sa na www.1recept.com/a/ ... a zaujal ma tým, že je iný ako ostatné a sú tam popísané návody a rady k jeho príprave.

20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

na 5 litrov vody :
400 g
300 g
400 g alebo rebierka
1 ks väčšia
2 ks
2 ks
2 ks
cca 400 g
1+4 ks
5 strúčikov
1 ks
1 hrsť
2-3 PL
1 PL
1 KL
2-3 ks




Postup

  1. 1

    Fazuľu prepláchneme a namočíme na 5 hodín. Mäso umyjeme, dáme do 5 litrov vody variť s jednou cibuľou, jednou mrkvou, bobkovým listom, a s niekoľkými guličkami nového a čierneho korenia. Keď začne voda vrieť a začne sa tvoriť pena na povrchu polievky, odtiahneme hrniec na bok platne, aby sa pena zrážala len pri jednom okraji hrnca. Penu potom dierkovou naberačkou ľahko odstránime. Vývar sa varí asi 1-1,5 hodiny pomaly, aby nedošlo k jeho zakaleniu. 10-15 min. pred vypnutím vývar osolíme, aby malo mäso tú správnu chuť. Pridáme fazuľu. Najdôležitejšie, čo musíme urobiť, keď voda začne bublať - vložiť do vriaceho vývaru dobre umyté surové vajce a jeden veľký zemiak. Prečo? Vraj vajce varené po celú dobu varenia polievky nasakuje do seba arómu z ingrediencií a tým dodáva neuveriteľnú chuť. Vajce vyťahujeme z polievky a šúpame ho, až je polievka hotová. Zemiak varíme vcelku, aby sme do boršču nemuseli pridávať múku na zahustenie. Rozmačkaný zemiak zahustí polievku dostatočne.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cviklu a mrkvu olúpeme a nakrájame na slížiky. Na panvici rozpálime 2-3 PL oleja a podusíme na ňom mrkvu s cviklou.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 5 minútach pridáme na kocočky nakrájané rajčiny, 1 KL kryšt, cukru a 1 PL octu. Podlejeme 1 naberačkou vývaru a dusíme pod pokrievkou do zmäknutia.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a rozpustíme mletú červenú papriku.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakrájame si kapustu na slížiky a zemiaky na kocky.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z uvareného vývaru vyberieme mäkké mäso a odložíme ho na vychladnutie. Do vriaceho vývaru teraz vložíme zemiaky a necháme variť cca 5 min. Potom pridáme kapustu. Varíme pomaly a po 15 minútach vložíme do polievky osmaženú cibuľu s paprikou. Počas varenia zeleniny sa venujeme mäsu. Oberieme ho od kostí a oddelíme tuk od mäsa. Mäso nakrájame na kocočky a pridáme do polievky. Do tuku vtrieme pretlačený cesnak.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyberieme z vývaru vajce, mrkvu a zemiak.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nastrúhame ich najemno, pridáme tuk s cesnakom a touto zmesou polievku zahustíme.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec pridáme k vývaru udusenú cviklu s mrkvou.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Necháme prevrieť a máme hotovo ! Farba boršču je výrazná a sýta. Posypeme najemno posekanou petržlenovou vňaťou. Polhodinu necháme hrniec s uvareným borščom bez pokrievky. Vraj keby ostal zakrytý, stratila by sa jeho krásna farba. Je známe, že táto polievka je najlepšia na druhý deň. Zohrievame len toľko, koľko zjeme, aby sa nezmenila jeho chuť. Podávame s lyžicou kyslej smotany posypanej sekaným kôprom a dobrým chlebom. Tak, nech vám chutí.

    Ukrajinský boršč  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    PS Ak sú medzi varecháčkami ukrajinky, rusínky rada uvítam ich názory a odporúčania. :) Samozrejme aj vás ostatných ...

Diskusia k receptu

tinca
@klaura milujem boršč len ho nerobím, lebo pre samu je to veľmi pracné jedlo. Tvoj vyzerá super, ukážkovo nakrájaná zelenina :)
claretka
Vyzerá chutne, ale tiež ho nerobím z toho istého dôvodu ako tinca. Tak ma napadlo, či by sa nedal zasterilizovať do pohárov aby sa dal uskladniť. Nemáš s tým skúsenosťi?
klaura
@tinca ano, tento je trochu pracný, ale námaha stojí za to ... ďakujem za pochvalu ... :)
@claretka nemám so sterilizovaním boršču skúsenosť ... zaváram iba kyslú kapustnicu ... zmarazovať sa tiež nedá, lebo obsahuje zemiaky ... iba pozvať rodinu, stravníkov a hodovať ... :)
zinnajdha
Myslím, že možno urobiť bez zemiakov a zmraziť. Po rozmrazení pridať zemiaky, aj tak sa to prevarí. Zemiaku, ktorý polievku zahustil, asi nebude vadiť zmrazenie...?
zinnajdha
Bežne zmrazujem napr. fazuľovicu, v zaváracom pohári alebo v kelimkoch od margarínov ( tých nemám veľa, lebo ho nepoužívam ). V kelimkoch je to asi tak jedna porcia, v pohároch je to asi pre dvoch a pod...
bozulka
@klaura , máš to perfektné! Základ ukrajinského boršču je hov. a brav.mäso,cvikla,mrkva,rajčiny,/pretlak/zemiaky,osmažená cibuľka,kapusta,smotana.Ostatné pridané suroviny sú ako u našej kapustnice.Každá kapustnica je trošku iná,ten pridá to ten zas ono....ale vždy je to vynikajúca,sýta a zdravá polievka!
Dala sisi prácu aj s fotením a ja by som si dala na tanier tvoj boršč!
Mraziť sa dá,ale zelenina nemôže byť veľmi uvarená/ iba aldente/.
bozulka
Ešte som zabudla dodať- keď sa nefotí tak to nieje až také prácne!




danculka
Ale keby to nebola nafotila,tak neviem,či sa zastavím pri polievke,je to pekné a určite to stálo za tú pracnosť...ukladám,nerobievam to...
babkamt
Nedávno manžel spomínal,že jeho mama varievala boršč.Že má naňho chuť.Tak som si nechala 2 kusy cvikle na záhone.Asi sa budem musieť odhodlať,ešte som ho navarila.Ten tvoj vyzerá super.
klaura
@bozulka naozaj to nie je až také prácne,ako to vyzerá ... veľa písania, ale očistí sa trochu zeleniny a kým sa mäsko varí, porobíme ostatné ... zmäknutie mäsa možno urýchliť aj v kuchte, myslím ...
ďakujem za príspevky ... :)
ancicka
Pár krát do roka tiež varím boršč.vyskúšam aj ten tvoj.D:kk
palokuchki
Vratila som sa dnes k tvojmu receptu. Hned ako bol zverejneny som si ho dala do KK, ale som ti nic nenapisala.Recept sa mi velmi paci, urcite ho budem co najskor varit. Potom ti napisem, ako chutil rodine.
marta5
Fantastický recept,uvarím ho ked príde syn s rodinou.Jedla som ho na Ukrajine aj susedka minulý týžden varila ,tak mi poslala ochutnať.Bol skvelý.Tvoj vyzerá super,dakujem
klaura
@palokuchki držím palce, nech sa vydarí ... mne sa tiež tento recept zapáčil že je bez múky a pretlaku ... :)
sneica
milujem borsc a tento niekedy urcite vyskusam...ukladam...
rheinna
tento recept vyzera naozaj vyborne :) moja babka je ukajinka a niekolkokrat mi varila tuto skvelu polievku a ukazala mi aj jeden trik - aby polievka ostala naozaj cviklovej farby, tak cviklu vari vcelku a nastruha ju az na uplny koniec, ked je dovarena :)
terakota
Nie som Ukrajinec, ale na Ukrajine som strávil nie jeden mesiac, rok, ale tento boršč má už trochu ďaleko od ukrajinského. Veľmi mi chutil ten pravý ukrajinský a trochu som sa o ňom aj zaujímal. Tak ako aj v Rusku sa varí v každej dedine iný, tak ako aj u nás je už sto receptov ale základ je u nich stále zachovaný. V jednoduchosti je krása. Nevidel som v žiadnom fazuľu a zemiaky. Zemiaky sa na Ukrajinu dostali cez Európu a boli donesené z Ameriky, takže tradičný ukrajinský boršč sa u nich nevaril so zemiakmi.
Inak klobúk dole pred snahou a výsledkom fotoreceptu, ale zostanem verný tradičnému boršču.
klaura
@terakota ... ďakujem za komentár ... :) To máš tak, ako s kapustnicou ... každá je pravá liptovská a každá sa varí inak ... :D Ja som ho robila podľa tohoto receptu :  www.1recept.com/a/?p=69...
a veľmi nám chutil ... Už sa veľmi teším na tvoj recept ... Dúfam, že nesklameš moju zvedavosť ... :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia