Ukrajinský boršč (fotorecept)

Autor receptu: klaura

Je nespočetné množstvo receptov na boršč - sýtu polievku, ktorú milujem ... Tento je vraj od pravej ukrajinky ... inšpirovala som sa na www.1recept.com/a/ ... a zaujal ma tým, že je iný ako ostatné a sú tam popísané návody a rady k jeho príprave.

20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu prepláchneme a namočíme na 5 hodín. Mäso umyjeme, dáme do 5 litrov vody variť s jednou cibuľou, jednou mrkvou, bobkovým listom, a s niekoľkými guličkami nového a čierneho korenia. Keď začne voda vrieť a začne sa tvoriť pena na povrchu polievky, odtiahneme hrniec na bok platne, aby sa pena zrážala len pri jednom okraji hrnca. Penu potom dierkovou naberačkou ľahko odstránime. Vývar sa varí asi 1-1,5 hodiny pomaly, aby nedošlo k jeho zakaleniu. 10-15 min. pred vypnutím vývar osolíme, aby malo mäso tú správnu chuť. Pridáme fazuľu. Najdôležitejšie, čo musíme urobiť, keď voda začne bublať - vložiť do vriaceho vývaru dobre umyté surové vajce a jeden veľký zemiak. Prečo? Vraj vajce varené po celú dobu varenia polievky nasakuje do seba arómu z ingrediencií a tým dodáva neuveriteľnú chuť. Vajce vyťahujeme z polievky a šúpame ho, až je polievka hotová. Zemiak varíme vcelku, aby sme do boršču nemuseli pridávať múku na zahustenie. Rozmačkaný zemiak zahustí polievku dostatočne.
  2. Cviklu a mrkvu olúpeme a nakrájame na slížiky. Na panvici rozpálime 2-3 PL oleja a podusíme na ňom mrkvu s cviklou.
  3. Po 5 minútach pridáme na kocočky nakrájané rajčiny, 1 KL kryšt, cukru a 1 PL octu. Podlejeme 1 naberačkou vývaru a dusíme pod pokrievkou do zmäknutia.
  4. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a rozpustíme mletú červenú papriku.
  5. Nakrájame si kapustu na slížiky a zemiaky na kocky.
  6. Z uvareného vývaru vyberieme mäkké mäso a odložíme ho na vychladnutie. Do vriaceho vývaru teraz vložíme zemiaky a necháme variť cca 5 min. Potom pridáme kapustu. Varíme pomaly a po 15 minútach vložíme do polievky osmaženú cibuľu s paprikou. Počas varenia zeleniny sa venujeme mäsu. Oberieme ho od kostí a oddelíme tuk od mäsa. Mäso nakrájame na kocočky a pridáme do polievky. Do tuku vtrieme pretlačený cesnak.
  7. Vyberieme z vývaru vajce, mrkvu a zemiak.
  8. Nastrúhame ich najemno, pridáme tuk s cesnakom a touto zmesou polievku zahustíme.
  9. Nakoniec pridáme k vývaru udusenú cviklu s mrkvou.
  10. Necháme prevrieť a máme hotovo ! Farba boršču je výrazná a sýta. Posypeme najemno posekanou petržlenovou vňaťou. Polhodinu necháme hrniec s uvareným borščom bez pokrievky. Vraj keby ostal zakrytý, stratila by sa jeho krásna farba. Je známe, že táto polievka je najlepšia na druhý deň. Zohrievame len toľko, koľko zjeme, aby sa nezmenila jeho chuť. Podávame s lyžicou kyslej smotany posypanej sekaným kôprom a dobrým chlebom. Tak, nech vám chutí.
  11. PS Ak sú medzi varecháčkami ukrajinky, rusínky rada uvítam ich názory a odporúčania. :) Samozrejme aj vás ostatných ...