Pečená treska
Pečená treska

Treska s cviklou a paštrnákovým pyré

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 27. júna 2021
Treska s cviklou a paštrnákovým pyré
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

600 g (fileta)
400 g
2 PL
1 PL
 (na posypanie)
Paštrnákové pyré:
500 g
2 PL
100 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Celú cviklu položíme na alobal, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Dôkladne zabalíme a pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 40 minút. Upečenú cviklu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Pred podávaním zohrejeme na masle a postriekame čerešňovým octom.

  2. 2

    Paštrnákové pyré: Paštrnák očistíme a nakrájame na malé kocky. V tlakovom hrnci orestujeme na oleji. Pridáme vody, zatvoríme a varíme od natlakovania 15 minút. Necháme odstáť 10 minút, otvoríme hrniec a paštrnák necháme vychladnúť. Potom rozmixujeme a prepasírujeme, dochutíme soľou a octom.

  3. 3

    Tresku pomaly opečieme na panvici na masle zo všetkých strán. Potom vložíme do rúry rozohriatej na 140 °C. Keď rybu vložíme do rúry, ihneď ju vypneme. Rybu v nej necháme asi 10 minút. Že je ryba hotová, poznáme tak, že ju prepichneme ihlicou alebo špajdľou, mäsom musia prejsť ľahko.

  4. 4

    Upečenú tresku podávame s paštrnákovým pyré a cviklou, bohato posypeme čerstvo strúhaným chrenom a prelejeme rozpusteným maslom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia