Teplý fazuľkový šalát

Teplý šalát zo strukovej fazuľky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Takto pripravenú fazuľku je možné použiť ako teplý šalát, ale aj ako chutnú prílohu k rôzne pripraveným mäsám.* Pokiaľ sa na štarte vyhneme slanine a nahradíme ju rastlinným olejom, bude to variant pre vegetariánov. Bazalička voňavá, moja verná láska v kuchyni, výslednému „dielu“ (riekol by majster @Mesiar50) zvýrazní tiež jeho arómu a chuť. Moja krajšia polovička, excelentný hlavný konzument v našej kuchyni, by ma s týmto jedlom bez slaniny, prirovnala k „pastierovi kôz“ a jedol by som si ho sám!

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak máte všetko potrebné pripravené „po ruke“, umyté, očistené a pokrájané, hotový šalát môžete po pol hodinke servírovať. V rajnici som vyškvaril na kúsky pokrájanú údenú slaninu, odstavil z ohrevu, pridal pokrájanú mladú cibuľku aj s jej zelenými „pierkami“, premiešal, vrátil na ohrev, 3-4 minúty restoval. Pridal som pokrájané papriky (na farbe a množstve nezáleží) a podusil do polomäkka „na skus“.
  2. V menšom hrnci som nechal zvrieť vodu, následne som do nej pridal 3-4 KL soli, pokrájanú zelenú fazuľku, vložil drôtené „vajíčko“ s bobkovými listom a guličkami čierneho i nového korenia. Opäť som povaril „na skus“, teda 5-7 minút. Každý si čas varenia určite zvolí podľa seba.
  3. Potom som fazuľku zlial cez sitko a presypal ju do rajnice s udusenou a ocesnakovanou paprikou, pridal 2 KL masla, pokrájanú čerstvú bazalku, pokvapkal extra panenským olivovým olejom, premiešal.
  4. Tento teplý fazuľkový šalát som podával ku grilovanému kurčaťu. Ak v úvode slaninu nahradíte rastlinným olejom, šalát môže byť aj ako pôstne jedlo. Dobrú chuť aj Vám!