Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami fotorecept
Foto: sracz
Variant zostavy ingediencií do studených i teplých šalátov volíme sami, podľa toho, čo nám v jednotlivých kútoch našeho bytu „zavadzia“. Keďže moja „prišahana“ rozhodla, Zobraziť celý popisVariant zostavy ingediencií do studených i teplých šalátov volíme sami, podľa toho, čo nám v jednotlivých kútoch našeho bytu „zavadzia“. Keďže moja „prišahana“ rozhodla, že pokračujeme v chudnutí do plaviek, skombinoval som listový kel so sladkými zemiakmi. Konzervované artičoky a kapary už druhý rok „strašili“ v komore, tak putovali aj ony do šalátu. Príjemne ma prekvapila chuť červených sladkých zemiakov, pečených v „alobale“. Tento šalát bol hlavným jedlom, ale i s rezňom bude určite dobrý!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
5-6 PL |
|
1 ks (väčšia) |
|
1 ks (väčšia) |
|
3-4 strúčiky |
|
10-12 ks (tzv. krepový) lacinato |
|
3–4 ks |
|
250-333 ml |
|
1-1,5 KL |
|
podľa chuti g |
|
podľa chuti g (čerstvo mleté) |
|
2-3 ks |
|
3-4 ks (mladá) |
|
120-150 ml |
|
250-333 ml (ružičky) konzervované |
|
2-3 KL |
|
Postup
-
1
Na restovanie zeleniny som tentoraz použil panvicu typu „Wok”, v ktorej sa teplo rovnomerne roznáša po jej pologuľovej stene; na 3-4 PL olivového oleja som rozložil na hrubšie „mesiačiky” pokrájanú červenú a žltú cibuľu, ako aj plátky strúčikov cesnaku.
-
2
Na tie som pridal zelerové stonky, pokrájané asi na 5 mm „Céčka”, pásiky listového kelu, z ktorého som odstránil hrubé „nervy” (použijem ich pokrájané do zeleninovej polievky); nasledovala kopcovitá kávová lyžička (KL) sušených feferónkových zrniečok a po štipke soli a čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK); po premiešaní som túto zmes nechal dusiť na miernom ohreve.
-
3
Čas som využil na prípravu červených (sú považované za najchutnejšie) sladkých zemiakov, ktoré som dôkladne vydrhol špeciálnom drsnou kefkou na čistenie zeleniny a po osušení som ich, čo ~ 20-25 mm, ponadkrajoval do 4/5 Ø.
-
4
Potom som ich, každú osve, uložil na hárok „alobalu”, pokvapkal olejom, posypal soľou a čMČK, vložil na spoločnom pekáči do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a počkal som 69 minút, než sa upiekli.
-
5
Medzitým sa mi udusil cibuľovo-kelový základ šalátu, do ktorého som teraz vložil mladé „maslové” cuketky, pokrájané asi na 3 mm hrubé pásiky, pokrájaný „bukét” petržlenovej vňate.
-
6
Pokrájané konzervované artičoky (dve ružičky som Vám ponechal celé na ukážku a potom ich tiež pokrájal), konzervu odkvapkaných a premytých kapár, všetko jemne, ale dôkladne premiešal, nechal zopár minút prehriať a dodusiť, nuž a ...
-
7
....voňavý zdravý výsledok bol na svete.
-
8
Keď sa upiekli sladké zemiaky, mohol som servírovať a prestierať šalát ozdobený halúzkou petržlenovej vňate a kolieska zemiakov pokvapkané lyžičkou extra panenského olivového oleja.
Diskusia k receptu