Teľacie líčka na červenom víne

timara - fotkatimara, 30. marca 2015
Teľacie líčka na červenom víne
Foto: timara

Môj splnený kulinársky sen . . .

3-4
porcie
15 minút
príprava
120-150 minút
na 140 °C

Suroviny

800-1000 g
2 ks
1 ks
 kúsok
2 ks
3 strúčiky
2 PL
150-200 ml
300-400 ml
2 čerstvé vetvičky
2 ks čerstvý (alebo sušený)
2 ks
4 ks
 čerstvo mleté
Zemiaková kaša:
400-600 g
50 g
150 ml
50 ml
Na dozdobenie:
1 ks menšia
6-8 ks
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Líčka umyjeme, osušíme, zbavíme najväčších "blán", osolíme, okoreníme a nakrájame na väčšie kusy. Prudko opečieme na masti z oboch strán a preložíme do pekáča alebo misy, v ktorej ich budeme piecť v rúre.

  2. 2

    Do výpeku v panvici pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, na kolieska nakrájanú cibuľu a celé ošúpané strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a opekáme, kým nie je zelenina pekne skaramelizovaná (zlato-hnedá). Pridáme paradajkový pretlak, bylinky, celé korenie a zalejeme vínom. Zredukujeme na polovicu. Pridáme vývar, ešte chvíľu povaríme a zmesou zalejeme mäso v pekáči. Prikryjeme a pečieme na 140 stupňoch cca 2 hodiny, kým nie sú líčka úplne mäkké.

  3. 3

    Medzitým si uvaríme v osolenej vode zemiaky. Scedíme. Hrniec so scedenými zemiakmi môžeme nechať ešte chvíľu na slabom plameni, aby sa dokonalo odparila všetka voda zo zemiakov. Zemiaky roztlačíme, pridáme rozpustené maslo, zohriaté mlieko a smotanu. Miešame dokým nie je kaša krásne hladká.

  4. 4

    Výpek z mäsa precedíme, zjemníme kúskom masla, dosolíme, dokoreníme a ak je treba, môžeme chuť omáčky zjemniť troškou trstinového cukru.

  5. 5

    Na masle opečieme nakrájanú mrkvu a šampiňóny. Ochutíme soľou a čerstvo mletým korením. K naservírovanej zemiakovej kaši s líčkami pridáme omáčku, opečenú zeleninu a do dokonalosti dotiahneme kúskom čerstvej petržlenovej vňate.

Diskusia k receptu

terinka55
Veľmi vydarené jedlo, krásna prezentácia a určite výborná chuť!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný recept. Musím sa u nás opýtať či sú líčka dostať kúpiť, ešte som ich v obchode nevidela a láka ma ich urobiť.
pusta1
nádhera, perfektné, srdečne blahoželám :-)
*****
motyka
určite perfektné. Len tie líčka sa ťažko zoženú. KK.5*.
dandika1
@timara nadhera prezentacia oko od profesionala 5* ukladam KK,len neviem ci zozeniem tie licka nejak som ich u nas nevidela mozno sa treba len viac popozerat .Vdaka a pekne Vel. sviatky:-)
kukulienka71
V dobrom závidím, že si to mohla robiť:-) úžasne si to podala, celé od A po Z:-) odomňa tiež 5*, KK, šikovná!!
timara
Všetkým prajem pekný večer, ďakujem za pochvaly . . . aj ja som dlhšie zháňala líčka. U mäsiara som sa viackrát pýtala, ale bez úspechu. Teraz ich mali v Metre. Väčšinou tam majú hovädzie, také väčšie balenia, ale teraz (asi pred Veľkou nocou) mali aj teľacie, tak dúfam, že pozháňate :)) Pekné sviatky všetkým . . .
slavkabis
dlho sa chystám na tento recept. ďakujem za inšpiráciu. škoda že sa nedá poslať koštovka. mňam :) 5*
Máš krásne fotky, tvoj fotoaparát dlho neoddychuje, že? :)
branka
mozem nahradit nejakym inym masom? hovadzie zadne napr.?
timara
@branka určite môžeš urobiť aj hovädzie na víne. Aj keď asi také jemnučké to mäso vo finále nebude, toto sa rozpadalo a dalo sa lyžicou z neho odoberať. Robievam aj krkovičku na víne, tá vie byť tiež mäkučká  varecha.pravda.sk/recepty/krkovicka-na-cervenom-vine/4184...
poskúšaj a daj vedieť :) @slavkabis no práve som rada ak stíhame za týždeň jeden recept navariť ... aj kvôli času aj svetlu na fotenie, chcela by som viac :) inak všetkým ďakujem za pekné komentáre . . .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia